ΤΙΒΕΡΙΟΣ Γ' Ο ΑΨΙΜΑΡΡΟΣ (698-705)

ΗΛΙΑΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ | Ο Τιβέριος Γ (Παμφυλία-705, Κωνσταντινούπολη) κατέπλευσε στην Κωνσταντινούπολη, την οποία κατέλαβε μετά από προδοσία. Ακολούθησε λεηλασία. Έπειτα συνέλαβε τον Λεόντιο και αφού τον «ερρινοκόπησε» τον εξόρισε σε μοναστήρι. Όταν ο νέος αυτοκράτορας εξασφάλισε το θρόνο του στράφηκε εναντίον των Αράβων, οι οποίοι απειλούσαν ιδιαίτερα τη Μικρά Ασία. Έστειλε λοιπόν εκεί αρχιστράτηγο τον ικανότατο αδελφό του στρατηγό Ηράκλειο. Αυτός εισέλαβε στη Συρία και έφτασε μέχρι τα Σαμόσατα, προκαλώντας μεγάλες καταστροφές. Σύντομα όμως οι Άραβες άρχισαν πάλι επιδρομές. Κατά τα έτη 702-703 κατέλαβαν την Αρμενία, η οποία μετά από λίγο χρόνο επαναστάτησε και τους απομάκρυνε. Όμως οι Άραβες εισβάλλουν στην Αρμενία με ισχυρό στρατό και επιβάλλουν και πάλι, εκεί την κυριαρχία τους.
Οι βυζαντινοί δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν τους Αρμένιους. Το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν ήταν να νικήσουν έναν ισχυρό αραβικό στρατό που είχε προσβάλει την Κιλικία (703). Εν τω μεταξύ το 705 όπως ήδη γράψαμε ξαναπήρε το θρόνο του ο Ιουστινιανός Β' ο οποίος θανάτωσε τον Τιβέριο Γ'.


from ανεμουριον https://ift.tt/2Mju3Rx
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη