ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Β' (713-715)

ΗΛΙΑΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ | Ο Αναστάσιος Β' - Αρτέμιος ήταν «γραμματεύς εξ απορρήτων» δηλαδή ιδιαίτερος γραμματέας, όπως λέμε σήμερα, του Φιλιππικού Βαρδάνη. Όμως παρά το γεγονός ότι ήταν πολιτικός υπάλληλος αναδείχτηκε άξιος των περιστάσεων γιατί αποκατέστησε την τάξη στα εκκλησιαστικά πράγματα, ενίσχυσε την άμυνα της Κωνσταντινούπολης και προσπάθησε να αντιμετωπίσει ριζικά τους Άραβες, οι οποίοι παρασκευάζονταν για μεγάλη επίθεση κατά της Κωνσταντινουπόλεως. Στον θρησκευτικό τομέα ο Αναστάσιος Β' επανέφερε σε ισχύ τις αποφάσεις της ΣΤ' Οικουμενικής Συνόδου, εξεδίωξε από τον Οικουμενικό θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως τον μονοθελητή πατριάρχη Ιωάννη και μετέθεσε εκεί τον Κυζίκου Γερμανόν.
Εν τω μεταξύ διαδίδονταν φήμες ότι οι Άραβες ετοιμάζονταν να επιτεθούν κατά της Κωνσταντινούπολης. Ο αυτοκράτορας όταν πράγματι εξακρίβωσε ότι αυτό ήταν αληθές έλαβε σύντομα δραστήρια μέτρα για την υπεράσπιση της: ανακαίνισε τα τείχη, ναυπήγησε πλοία και αποθήκευσε σιτηρά και άλλα τρόφιμα. Έπειτα συνέλαβε ένα τολμηρό σχέδιο: να καταστρέψει τον αραβικό στόλο που βρισκόταν στα παράλια της Φοινίκης. Πράγματι λοιπόν έστειλε στόλο με επικεφαλής τον πρώην διάκονο της Αγίας Σοφίας και νυν γενικόν λογοθέτη Ιωάννη, με την εντολή να ματαιώσουν την κατασκευή των Αραβικών πλοίων καίγοντας τη ναυπηγήσιμη ξυλεία. Αλλά ενώ ο αυτοκρατορικός στόλος βρισκόταν στη Ρόδο, που είχε οριστεί ως σημείο εκκίνησης, τα πληρώματα όταν έμαθαν το τολμηρό σχέδιο εστασίασαν, σκότωσαν τον αρχηγό τους Ιωάννη και ανακήρυξαν αυτοκράτορα κάποιον εισπράκτορα των δημοσίων φόρων που ονομαζόταν Θεοδόσιος. Αφού διέλυσαν το στόλο κατευθύνθηκαν από την ασιατική
παραλία εναντίον της Κωνσταντινούπολης. Ο Αναστάσιος σ' αυτή την περίπτωση έδειξε δειλία ή απροσεξία. Αφού άφησε την άμυνα της πρωτεύουσας στους πιστούς του άρχοντες, έφυγε στην Νίκαια. Ο Θεοδόσιος αφού επί έξι μήνες πολιόρκησε την Κωνσταντινούπολη κατόρθωσε επιτέλους το 716 να την κυριεύσει με προδοσία. Έπειτα από αυτά τα γεγονότα Αναστάσιος Β' Αρτέμιος αναγκάστηκε να παραδοθεί με την υπόσχεση ότι θα του χαρίσουν τη ζωή. Ο Θεοδόσιος Γ' φάνηκε γενναιόψυχος απέναντι στον αντίπαλο του γιατί περιορίστηκε να τον εξορίσει στη Θεσσαλονίκη.

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΕΣ
ΗΛΙΑΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ
ΑΘΗΝΑ
ΒΥΖΑΝΤΙΣ
1995




from ανεμουριον https://ift.tt/2OFnL1p
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη