ΘΕΟΔΟΣΙΟΣ Γ' Ο ΑΔΡΑΜΗΤΤΗΝΟΣ ή ΚΑΤΩΤΙΚΟΣ (715-717)

ΗΛΙΑΣ ΛΑΣΚΑΡΗΣ | Σχετικά με την καταγωγή αυτού του αυτοκράτορα υπάρχει διχογνωμία. Άλλοι τον θεωρούν Κατωτικό δηλαδή Ελλαδικό (δηλαδή Έλληνα από την κυρίως Ελλάδα), ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι καταγόταν από το Αδραμύτιο της Μικρός Ασίας. Η σύντομη βασιλεία του ήταν περίοδος συνεχών εξεγέρσεων και εμφύλιων σπαραγμών. Ο στρατηγός του θέματος των Ανατολικών Λέων αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Θεοδόσιο. Όμως δεν ήλθαν σε σύγκρουση μεταξύ τους γιατί τότε φάνηκε ο μεγάλος αραβικός κίνδυνος, ο οποίος αναμενόταν. Πράγματι οι Άραβες είχαν ετοιμάσει μια τεράστια πεζική και ναυτική στρατιά και ήταν έτοιμοι να προχωρήσουν προς την Κωνσταντινούπολη. Στις κρίσιμες εκείνες στιγμές ο Θεοδόσιος Γ', αποτελούσε περισσότερο σκιά αυτοκράτορος και όχι αυτοκράτορας που θα αντιμετώπιζε με επιδεξιότητα τον θανάσιμο κίνδυνο των Αράβων.

Όλοι αναζητούσαν τον ικανό αρχηγό που θα έσωζε την αυτοκρατορία από τους Άραβες. Ο μόνος κατάλληλος γι' αυτό το σκοπό ήταν ο Λέων ο στρατηγός του θέματος των Ανατολικών, ο οποίος στη Νικομήδεια είχε συλλάβει το γιό του Θεοδοσίου. Ο τελευταίος όταν αντιλήφθηκε ότι δεν ήταν δυνατόν να εξουδετερώσει το Λέοντα και μετά από τη συμβουλή του Πατριάρχη και της Συγκλήτου παραιτήθηκε υπέρ του Λέοντος αφού του υποσχέθηκαν όλοι ότι δεν θα πάθει τίποτε ούτε αυτός ούτε ο γιος του. Εν τω μεταξύ ο Λέων έρχεται στην Κωνσταντινούπολη και στέφεται αυτοκράτορας στην Αγία Σοφία (25 Μαρτίου 717) ενώ ο Θεοδόσιος Γ' και ο γιος του εγκατέλειπαν τη ματαιότητα των εγκόσμιων και χειροτονούνταν κληρικοί. Η βασιλεία του Λέοντος εγκαινιάζει νέα δυναστεία και νέα εποχή.


from ανεμουριον https://ift.tt/2MjzBfU
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη