Εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Πάτρας

Εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση της Πάτρας

Ο Δήμος Πατρέων και ο Πολιτιστικός του Οργανισμός, για τη συμπλήρωση 75 χρόνων απελευθέρωσης της Πάτρας από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής διοργανώνουν εκδηλώσεις στην Achaia Clauss, Πολυχώρος «Αίγλη» στη Veso Mare, Ψηλαλώνια και πλατεία Γεωργίου.

Προκειμένου να μείνουν ζωντανές οι μνήμες και να τιμηθούν οι αγώνες του λαού μας  ο Πολιτιστικός Οργανισμός  συμμετέχει στον εορτασμό για το τριήμερο 2,3,και 4 Οκτωβρίου με:

  • Το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού,
  • το Κουϊντέτο του Δημοτικού Ωδείου Πατρών,
  • την προβολή της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα» σε σκηνοθεσία Παντελή      Βούλγαρη και
  • τη διοργάνωση ομιλιών.

Οι εκδηλώσεις για τα 75χρονα από την απελευθέρωση της Πάτρας ξεκινούν την  Τετάρτη, στις 6.30 το απόγευμα στην Achaia Clauss, με την παρουσίαση του δρώμενου, που επιμελείται το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων ,«Η μέρα που άλλαξε το φως». Πρόκειται για το χρονικό της απελευθέρωσης της πόλης.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την συμμετοχή του Κουιντέτου Εγχόρδων του Δημοτικού Ωδείου (5 Ελληνικοί Χοροί του Νίκου Σκαλκώτα ). Επίσης θα προβληθεί βίντεο-ντοκουμέντο το οποίο έχει επιμεληθεί το Γραφείο Τύπου του Δήμου Πατρέων.

Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου στην αίθουσα «Αίγλη» της «VESO MARE» Θα γίνει η προβολή της ταινίας ( 2 προβολές – απογευματινή 18.30, βραδινή ώρα 21.00)του Παντελή Βούλγαρη, «Το τελευταίο σημείωμα». Μία δραματική ταινία διάρκειας 117' με τους Αντρέα Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Βασίλη Κουκαλάνι, Μελία Κράιλινγκ, Τάσο Δήμα. Πρόκειται για την αληθινή ιστορία του 34χρονου Ναπολέοντα Σουκατζίδη, ο οποίος εκτελούσε χρέη διερμηνέα για τον Γερμανό διοικητή του στρατοπέδου Χαϊδαρίου Καρλ Φίσερ και ήταν ένας από τους 200 αγωνιστές οι οποίοι εκτελέστηκαν στην Καισαριανή την 1η Μαΐου 1944.

Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου με την πραγματοποίηση στη Μητρόπολη Πατρών στις 10.00 το πρωί δοξολογίας. Στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων στα Ψηλαλώνια, στον τόπο εκτέλεσης αγωνιστών της αντίστασης και ομιλία της προέδρου του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνας Γεροπαναγιώτη – Θεοδωρακοπούλου.

Στις 8.00 το βράδυ, στην πλατεία Γεωργίου Α΄ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη. Θα ακολουθήσει μουσική παράσταση από το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων και την Λαϊκή του Ορχήστρα.

  • Σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο «Αίγλη» της veso mare.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ

Παράλληλα, ο Δήμος Πατρέων, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας προγραμματίζει σειρά δράσεων στο πλαίσιο του εορτασμού για την απελευθέρωση της Πάτρας, για να ενημερωθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες και να γνωρίσουν τα γεγονότα της περιόδου της γερμανικής κατοχής και της απελευθέρωσης.

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2oQxdUF
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.