ΒΕΡΑ ΒΑΓΓΕΛΑΤΟΥ

Δ. Π. ΚΩΣΤΕΛΕΝΟΣ | Η Βέρα Βαγγελάτου γεννήθηκε στη Σάμο και σπούδασε στην Αθήνα, στο Χαροκόπειο Διδασκαλείο οικοκυρικής εκπαιδεύσεως. Εργάστηκε μερικά χρόνια ώς καθηγήτρια της Οικοκυρικής σε Γυμνάσια και μετά εγκαταστάθηκε στην Αβησσυνία, στην Αντίς Αμπέμπα. Στα Γράμματα παρουσιάστηκε με τη νουβέλλα «Ξένα Χώματα» στα 1959, που την εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος «Δίφρος». Στα 1960 εξέδωσε το μυθιστόρημα «Da es Salum», το λιμάνι της Ειρήνης. Στα 1962 εξέδωσε το μυθιστόρημα «Οι κυνηγημένοι». Επίσης πολλά διηγήματα της δημοσίευσε στο περιοδικό «Νέα Εστία». Το έργο της Βέρας Βαγγελάτου έχει τη σφραγίδα του περιβάλλοντος στο οποίο ζει και αποθησαυρίζει εμπειρίες. Η ζωή των λευκών και των Αιθιόπων παρουσιάζεται στις νουβέλλες και στα διηγήματα της. Ο αγώνας του ανθρώπου να καταδαμάση τις αντικειμενικές συνθήκες της ζωής, τις τόσο αντίδρομες στις περισσότερες περιπτώσεις. Η λαχτάρα της ψυχής, της ψυχής του όποιου χρώματος ανθρώπου να Στάθη κάτω απ' τον ήλιο λικνίζοντας στα χείλια του το χαμόγελο της χαράς.
«Έτσι ντυμένη η Τακτού πόσο ήταν γοητευτικά άγρια. Η θηλυκιά της φύση γινόταν πιο φανερή, πιο έντονη κι ακόμα έμοιαζε με αρχέγονη θεότητα των βουνών που ανεβοκατέβαινε στις πλαγιές τους, κι' έφτανε ως στις κορυφές φτερωτή, με κραυγές αδιάκοπες. Είχε μάθει τη φωνή των αγριμιών κι' έσκουζε όπως εκείνα, τα ξεσήκωνε απ' τις τρύπες, τις φωλιές τους, και τρέχαν πίσω της κι' επέμεναν να την πιάσουν, ερεθισμένα, ανήσυχα, γιατί ο άνεμος που φυσά πάντα εκεί πάνω, όρθωνε το μακρύ τρίχωμα απ' τις προβιές τους, και η Τακτού, όπως πηδούσε ασυγκράτητα και τολμηρά, έμοιαζε με θηρίο ανατριχιασμένο, ένα θηρίο, ωστόσο, διαφορετικό από τ' άλλα, με ψηλά τορνευτά ποδάρια κι' ίσως αυτά προσπαθούσαν να πιάσουν τ' αγρίμια».

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ / Δ. Π. ΚΩΣΤΕΛΕΝΟΣ  - ΑΘΗΝΑ: ΑΦΟΙ ΠΑΓΟΥΛΑΤΟΙ 1976


from ανεμουριον https://ift.tt/2q49mSa
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη