Ο Αλ. Μεϊκόπουλος για την αέρια ρύπανση στο Βόλο

Ο Αλ. Μεϊκόπουλος  για την αέρια ρύπανση στο Βόλο

Τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, αν και μη μέλος της Επιτροπής εξαιτίας της σημαντικότητας του θέματος, ζήτησε και συμμετείχε στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών με θέμα την «Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και τις αρμοδιότητες των εμπλεκόμενων φορέων, με αφορμή την αέρια ρύπανση στο Πολεοδομικό Συγκρότημα του Βόλου».  Στην Επιτροπή συμμετείχαν επίσης ο Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας & Σποράδων, καθώς και ο Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Π.Θ. κ. Σαχαρίδης και ο Καθηγητής Καρδιολογίας του Π.Θ. κ. Δούρας.

Ο Βουλευτής έθεσε δύο καίρια ερωτήματα στο Γ.Γ. του ΥΠΕΝ, τα οποία ωστόσο έμειναν αναπάντητα. Συγκεκριμένα:

1)Πώς είμαστε σίγουροι ότι οι μετρήσεις είναι εντός ορίων εφόσον ο υφιστάμενος μετρητής δε δύναται να καταγράψει και να παρακολουθήσει ενδεχόμενη ύπαρξη μη αστικών ατμοσφαιρικών ρύπων, όπως οι διοξίνες και τα φουράνια, που σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα είναι βλαπτικές στη δημόσια υγεία;

2)Έχει εγκατασταθεί και λειτουργεί ο απαραίτητος μηχανολογικός εξοπλισμός  από την εν λόγω εταιρεία που κάνει την καύση του εναλλακτικού καυσίμου RDF ασφαλή και υπάρχει επίσημος φορέας που να το πιστοποιεί; Σύμφωνα, πάντως, με επίσημη απάντηση του ΥΠΕΝ σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή τον Απρίλιο του 2018, η εταιρεία δεν είχε προβεί στην απαραίτητη εγκατάσταση και λειτουργία του εν λόγω εξοπλισμού, καθώς βρισκόταν σε δοκιμαστική λειτουργία για την καύση του RDF.

Ο Βουλευτής ζήτησε αναστολή της ΑΕΠΟ του 2014 και αναστολή της καύσης RDF από την εταιρεία, μέχρι να αποδεχτεί ο αρμόδιος Υπουργός την πρόσκληση του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας για κοινή σύσκεψη με τους επιστημονικούς, κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς της πόλης, ώστε να εξεταστεί το ζήτημα διεξοδικά, να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα, καθώς και να διακριβωθεί  επιστημονικά η ύπαρξη ή μη σχέσης των εν λόγω ατμοσφαιρικών ρύπων με την αύξηση των νοσημάτων στην περιοχή.

«Έχουμε την πολιτική ευθύνη ως θεσμικοί παράγοντες να απαντήσουμε σαφώς και υπεύθυνα στη δικαιολογημένη ανησυχία της τοπικής κοινωνίας που από το 2014 και μετά διαρκώς αυξάνεται», τόνισε κλείνοντας ο Βουλευτής.

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2oVkWOK
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.