Β. Μακεδονία: Αντιδράσεις για το «φρένο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Β. Μακεδονία: Αντιδράσεις για το «φρένο» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ

Ανταπόκριση-Σκόπια: Νίκος Φραγκόπουλος

Απογοήτευση επικρατεί στα Σκόπια για το γεγονός ότι οι ηγέτες των χωρών-μελών της ΕΕ, δεν μπόρεσαν, λόγω του γαλλικού βέτο, να συμφωνήσουν σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Στέβο Πεντάροφσκι, σε διάγγελμά του προς τους πολίτες της χώρας ανέφερε ότι τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της Βόρειας Μακεδονίας να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και δημιουργούν δικαιολογημένα, όπως είπε, αίσθημα απογοήτευσης στους πολίτες της χώρας.

Ωστόσο, ο Στέβο Πεντάροφσκι σημείωσε πως η ευρωπαϊκή προοπτική δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο και να αμφισβητηθεί από κανένα στο εσωτερικό και για τον σκοπό αυτό συγκάλεσε για την Κυριακή το απόγευμα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ακόμη ότι η χώρα οφείλει να σεβαστεί και να εφαρμόσει τις συμφωνίες που υπέγραψε με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, οι οποίες, όπως είπε αποτελούν τη βάση για την καλλιέργεια των σχέσεων καλής γειτονίας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Νίκολα Ντιμιτρόφ, σε ανάρτησή του στο twitter, σημείωσε ότι το λιγότερο που οφείλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή είναι να είναι ειλικρινής μαζί της.

«Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πλέον συναίνεση σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων και τις υποσχέσεις από τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης το 2003 , οι πολίτες αξίζουν να το γνωρίζουν» πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ ότι φέρει ακέραια την ευθύνη για το γεγονός ότι η χώρα δεν έλαβε ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και ζήτησε, γι΄ακόμη μία φορά, τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

Πηγή: ΕΡΤ

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2IXpdIP
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.