Πορτογαλία: Καθαρή νίκη για τους σοσιαλιστές του Αντόνιο Κόστα στις βουλευτικές εκλογές

Πορτογαλία: Καθαρή νίκη για τους σοσιαλιστές του Αντόνιο Κόστα στις βουλευτικές εκλογές

Καθαρή νίκη για τους Σοσιαλιστές του Αντόνιο Κόστα στην Πορτογαλία, καθώς βγήκαν ενισχυμένοι από τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές, τέσσερα χρόνια αφότου ανέλαβαν την εξουσία, το 2015, συμμαχώντας με την αριστερά για να γυρίσουν τη σελίδα της λιτότητας. Και πάλι όμως θα πρέπει ο Κόστα να αναζητήσει την υποστήριξη άλλων παρατάξεων, καθώς δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία και μάλιστα σε ένα κοινοβούλιο όπου θα κυριαρχεί η κεντροαριστερά και η αριστερά.

Με βάση τα σχεδόν οριστικά αποτελέσματα, η παράταξη του 58χρονου Αντόνιο Κόστα, άλλοτε δημάρχου της Λισαβόνας συγκέντρωσε το 36,65% των ψήφων και θα διαθέτει τουλάχιστον 106 έδρες από το σύνολο των 230 του κοινοβουλίου, από 86 έδρες που είχε εξασφαλίσει το 2015.

Η ψηφοφορία,  σημαδεύτηκε από μια αποχή-ρεκόρ (45,5%)

Πανηγυρίζοντας τη νίκη του ενώπιον των υποστηρικτών του, ο Κόστα δήλωσε διατεθειμένος να επαναλάβει την «εμπειρία» της συμμαχίας του 2015, όταν ο σοσιαλιστής ηγέτης κατάφερε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, παρά την ήττα του από τη δεξιά,  χάρη στην υποστήριξη του μπλοκ της Αριστεράς (ριζοσπαστική αριστερά) και των κομμουνιστών.

Αφότου ο Κόστα ανέλαβε την εξουσία, η πορτογαλική οικονομία ανέκαμψε θεαματικά έπειτα από χρόνια λιτότητας.  Ο ρυθμός ανάπτυξης (3,5% το 2017 και 2,4% του ΑΕΠ το 2018) βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 2000 ενώ το ποσοστό της ανεργίας υποχώρησε στο επίπεδο προ κρίσης (6,4%).

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/30WvGtr
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Από το Blogger.