Επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα εισπράξουν - Πότε επιστρέφονται τα χρήματα από τις αντισυνταγματικές εισφορές του ΕΦΚΑ

photo: Eurokinissi

Στην επιστροφή των χρημάτων στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους προχωράει μέσα στον μήνα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης μετά την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματική την καταβολή του 20% των αποδοχών τους σε ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ

Ειδικότερα μέσα στον μήνα το υπουργείο Εργασίας προχώρα στην αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών των μη μισθωτών και στην συνέχεια με βάση το νέο σύστημα θα υπολογιστούν οι νέες εισφορές. Με τις νέες εισφορές στην συνέχεια θα οριστούν τα ποσά των επιστροφών στους μη μισθωτούς. Αυτό εξετάζεται να γίνει με συμψηφισμό των ποσών τόσο με τις εισφορές που χρωστούν κάποιοι όσο και με τις τρέχουσες εισφορές.

Κύριο χαρακτηριστικό του νέου συστήματος που μελετά το υπουργείο είναι να καθιερώσει το υπουργείο Εργασίας τις εισφορές των μη μισθωτών, που θα είναι απόσυνδεδεμένες από το δηλωθέν στην εφορία εισόδημα.

Στόχος είναι όσοι πληρώνουν μεγαλύτερες εισφορές θα έχουν και περισσότερα οφέλη και γι αυτο το υπουργείο Εργασίας προχωράει άμεσα στην εφαρμογή ενός νέου συστήματος ασφαλιστικών εισφορών για 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτούς.

Η απόφαση του ΣτΕ έκρινε πως ο νομοθέτης είναι ελεύθερος να υπολογίζει τις εισφορές επί βάσεως, η οποία μαρτυρεί εισφοροδοτική ικανότητα, όπως είναι το πραγματοποιούμενο εισόδημα, αλλά πρέπει να καθορίζει το ύψος της εισφοράς σε επίπεδο που να διασφαλίζει την επάρκεια των συντάξεων χωρίς όμως να πλήττει υπέρμετρα το εισόδημα που παράγεται κατά την διάρκεια του εργασιακού βίου.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής σενάρια:
-Θεσμοθέτηση ενός χαμηλότερου ανώτατου ορίου ασφαλιστέου εισοδήματος (σήμερα είναι το 10πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 6.500 ευρώ εισόδημα το μήνα).
-Υπολογισμό των εισφορών της επόμενης χρονιάς, μετά την αφαίρεση των εισφορών που καταβλήθηκαν την προηγούμενη χρονιά από το εισόδημα των μη μισθωτών.
-Πλήρης αποσύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών των μη μισθωτών από το φορολογικό εισόδημα τους και η δημιουργία σταθερών εισφορών ανάλογα με τα έτη ασφάλισης.



via Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/2LWaYWF
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη