ΦΙΔΑΕΤΟΣ Circaetus gallicus

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ | Όπως λέει και το όνομά του, ο αετός αυτός έχει ιδιαίτερες διατροφικές συνήθειες, καθώς κύριο γεύμα του είναι τα φίδια που ψάχνει στις ανοιχτές περιοχές. Δεν είναι, όμως, άτρωτος στο δηλητήριό τους γι' αυτό και προτιμά τα μη δηλητηριώδη. Ωστόσο, εάν του δοθεί η ευκαιρία, δεν λέει όχι και στις οχιές! Στο κυνήγι των φιδιών τον βοηθούν τα πολύ σκληρά λέπια που προστατεύουν τα πόδια του από τα τσιμπήματα καθώς και τα κοντά του δάχτυλα, με τα οποία αρπάζει γερά τη λεία του. Αποδημητικό πουλί, ο Φιδαετός ξεχειμωνιάζει στην Αφρική. Στη χώρα μας φωλιάζει σε αρκετά μέρη της Ηπειρωτικής Ελλάδας και σε ορισμένα νησιά. Ιδιόρρυθμος και στην εμφάνιση, ο Φιδαετός έχει ματιά πορτοκαλοκίτρινη, κεφάλι μεγάλο σαν της κουκουβάγιας και μικρό ράμφος που τον κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αρπακτικά.
Μήκους 63-65 εκατοστών, το πάνω μέρος του φτερώματος του είναι τεφροκάστανο με μαυριδερά τα μεγάλα φτερά, καστανό στήθος και λάρυγγα, σε αντίθεση με το ανοιχτόχρω-μο κάτω μέρος. Στην κοιλιά ο Φιδαετός φέρει καφετιές κηλίδες διαφόρων μεγεθών ενώ εσωτερικά οι φτερούγες του έχουν σκοτεινές γραμμές και πιτσιλιές. Η ουρά του έχει τρεις-τέσσερις μαυριδερές ραβδώσεις ενώ τα πόδια και το ράμφος του είναι γκρίζα. Τα νεαρά είναι καστανά στο κάτω μέρος με σκοτεινές κηλίδες. Πετάει με μεγαλοπρέπεια, θέαμα εντυπωσιακό. Ανεμοπορεί σε ίσια γραμμή ενώ πολλές φορές πετάει επιτόπου και αφήνει τα πόδια του να κρέμονται, κάνοντας πολύ θόρυβο καθώς σκίζει τον αέρα. Η φωνή του είναι ένα βραχνό και κλαψιάρικο «τζι» ή ένα αδύναμο «οκ, οκ, ΟΚ». Συνήθως φτιάχνει τη φωλιά του στα ψηλά των δέντρων χρησιμοποιώντας κλαδάκια. Γεννάει μόνο ένα λευκό αβγό που επωάζεται σε 45-47 μέρες. Ο νεοσσός δέχεται τη στοργική φροντίδα και των δύο γονιών και κάνει τις πρώτες του πτήσεις μόλις συμπληρώσει 70-75 μέρες ζωής.

ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 1995


from ανεμουριον https://ift.tt/31u9w1W
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.