ΑΣΠΡΟΠΑΡΗΣ Neophron percnopterus

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ | Είναι ο μικρότερος γύπας της Ευρώπης, μόλις 60 έως 70 εκατοστά. Σήμερα φωλιάζει μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα και κυρίως στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία και τη Θράκη με πληθυσμό που δεν ξεπερνάει τα 250 ζευγάρια ενώ απειλείται από τα δηλητηριασμένα δολώματα και τους λαθροκυνηγούς. Αποδημητικό πουλί, έρχεται στη χώρα μας το Μάρτιο και φεύγει το Σεπτέμβριο. Αντίθετα από τους άλλους γύπες, μεταναστεύει στην Αφρική το χειμώνα, όπου είναι γνωστή η ικανότητά του να χρησιμοποιεί πέτρες για να σπάει τα αβγά της στρουθοκαμήλου! Ο ενήλικος Ασπροπάρης έχει ρυπαρόλευκο φτέρωμα με μαύρα φτερά στις φτερούγες και γι’ αυτό από μακριά μοιάζει με πελαργό. Το πρόσωπο και ο λάρυγγας είναι γυμνά και κίτρινα ενώ στο κεφάλι του φέρει ανεπαίσθητη κατσαρή λευκοκίτρινη χαίτη. Το ράμφος του είναι πιο λεπτό από των άλλων γυπών και τα πόδια του σκοτεινά ροδόχρωμα. Οι ανήλικοι Ασπροπάρηδες έχουν αρχικά μαυριδερό χρώμα και αποκτούν το χρώμα των μεγάλων από το τέταρτο έτος της ζωής τους. Όταν πετάει, ξεχωρίζουν οι μακριές και μυτερές φτερούγες του, που έχουν άνοιγμα 155 έως 180 εκατοστά. Δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικός.
Πολλές φορές, όμως, μαζεύονται δύο και τρεις μαζί για να φάνε ό,τι αφήνουν τα μεγαλύτερα πουλιά. Με το λεπτό και μακρύ τους ράμφος οι Ασπροπάρηδες τρώνε όλα τα υπολείμματα που δεν μπορούν να φτάσουν οι άλλοι γύπες με το χοντρό ράμφος. Εκτός από ψοφίμια, ο Ασπροπάρης τρώει και έντομα, ερπετά, μικρά θηλαστικά, ακόμα και σκουπίδια! Συχνάζει στους σκουπιδότοπους, κοντά στις πόλεις και τους οικισμούς αλλά προτιμάει και τις γυμνές ή με αραιή φυτοκάλυψη εκτάσεις και βράχια. Φτιάχνει τη φωλιά του σε τρύπες βράχων, μέσα σε σπηλιές χρησιμοποιώντας κλαδιά και γεννάει δύο αβγά τον Απρίλιο, τα οποία κλωσσάνε και οι δύο γονείς επί 42 μέρες. Οι νεοσσοί δέχονται τις περιποιήσεις του ζευγαριού και κάνουν τα πρώτα τους πετάγματα μόλις συμπληρώσουν 110-115 μέρες ζωής. Τα μικρά ενηλικιώνονται μετά από 4-5 χρόνια.


« ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ »
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ
ΑΘΗΝΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
1996


from ανεμουριον https://ift.tt/2MbHOTu
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη