Β. Συρία: Εύθραυστη εκεχειρία – Έντονη διπλωματική δραστηριότητα (video)

Β. Συρία: Εύθραυστη εκεχειρία – Έντονη διπλωματική δραστηριότητα (video)

Πληροφορίες για σποραδικές μάχες και πυρά όλμων στην Ρας Αλ Αιν βλέπουν το φως της δημοσιότητας παρά την συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Β.Α. Συρία. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της ΕΡΤ Φ. Παπαθανασίου η εκεχειρία είναι εύθραυστη και τα «γκρίζα σημεία» της συμφωνίας κάνουν την κατάσταση αβέβαιη ως προς τον τερματισμό των συγκρούσεων. Τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα από τις αεροπορικές επιδρομές της Άγκυρας και τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού των μαχητών συμμάχων των Τούρκων, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η διπλωματία θα κληθεί να βρει τις λύσεις στην πολύπλοκη εξίσωση με σκοπό το οριστικό τέλος των εχθροπραξιών. Τόσο οι Τούρκοι στρατιώτες, όσο και οι Συρο-κούρδοι πολιτοφύλακες παραμένουν με το δάχτυλο στην σκανδάλη, καθώς η συμφωνία δεν περιγράφει με σαφήνεια το πως θα φύγουν οι κουρδικές δυνάμεις από την περιοχή, αλλά και το ποιές ακριβώς περιοχές καλούνται να εκκενώσουν.

Σήμερα το πρωί βομβαρδισμοί ακούγονταν στα τουρκοσυριακά σύνορα παρά την πενθήμερη κατάπαυση του πυρός.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία με μεγαλύτερη ταχύτητα απ' ό,τι προηγουμένως, αν δεν εφαρμοσθεί πλήρως η συμφωνία της με τις ΗΠΑ να διακόψει την επιχείρηση και να επιτρέψει την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων», δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αρνούμενος ταυτόχρονα πως οι μάχες συνεχίζονται.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη στους δημοσιογράφους πως δεν αποτελεί πρόβλημα για την Τουρκία το ενδεχόμενο να εισέλθουν υποστηριζόμενες από τη Ρωσία συριακές κυβερνητικές δυνάμεις στις περιοχές από τις οποίες αποχωρεί η πολιτοφυλακή YPG των Κούρδων της Συρίας, προσθέτοντας πως η Άγκυρα δεν έχει πρόθεση να παραμείνει στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της στη βόρεια Συρία, αν αποχωρήσουν σε 120 ώρες οι υποστηριζόμενες από τους Κούρδους πολιτοφυλακές που μάχονται εκεί.

Αναφερόμενος στην «ζώνη ασφαλείας» που σκοπεύει να δημιουργήσει η Τουρκία, είπε πως αυτή θα εκτείνεται σε μήκος 440 χιλιομέτρων. Μιλώντας σε ανταποκριτές ξένων ΜΜΕ, ο Ερντογάν σημείωσε ότι 2 εκατομμύρια πρόσφυγες μπορούν να εγκατασταθούν στην «ζώνη ασφαλείας» εάν θα συμπεριλάβει τις πόλεις Ντέιρ αλ Ζορ και Ράκα. Η Τουρκία φιλοξενεί 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για να σωθούν από τον οκταετή πόλεμο στη Συρία.

Ο τούρκος πρόεδρος είπε ακόμη πως είχε ενημερώσει τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την επίθεση σε τηλεφωνική επικοινωνία τους στις 6 Οκτωβρίου, τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της επιχείρησης.

Η Τουρκία σκοπεύει να εγκαταστήσει 12 θέσεις παρατήρησης στη σχεδιαζόμενη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία, δήλωσε επίσης ο πρόεδρος της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα απαντήσει εάν η συριακή κυβέρνηση «κάνει ένα λάθος» στην περιοχή.

Ο Τ. Ερντογάν θα συναντήθεί την ερχόμενη Τρίτη με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνατήσεις του με αξιωματούχους των ΗΠΑ συνεχίζονται, παρά την συμφωνία. ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι οι συνομιλίες του με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ θα γυρίσουν μια «νέα σελίδα» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως και οι Κούρδοι επιθυμούν να έχει επιτυχία η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, ενώ θεωρεί πως «τα πετρέλαια της περιοχής είναι ασφαλή».

Σκεπτική για την εκεχειρία η Ευρώπη

Ο απερχόμενος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως «δεν πρόκειται για εκεχειρία, αλλά για απαίτηση συνθηκολόγησης των Κούρδων».

Τον εκνευρισμό του δεν έκρυψε και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ε. Μακρόν. Χαρακτήρισε τρέλα την τουρκική επιχείρηση, κατηγόρησε το ΝΑΤΟ πως διέπραξε σοβαρό λάθος που δεν αντέδρασε και προειδοποίησε την Άγκυρα πως θα φέρει την πλήρη ευθύνη αν υπάρξει ανασυγκρότηση της Isis. Μάλιστα, κάλεσε Γερμανία και Βρετανία να οργανώσουν κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας τις επόμενες εβδομάδες.

Τη συμφωνία των Προέδρων Τραμπ και Ερντογάν για προσωρινή κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία χαιρέτισε πριν από λίγο η γερμανική κυβέρνηση, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι για το Βερολίνο δεν έχει αλλάξει κάτι από την αρχική τοποθέτηση σε ό,τι αφορά την τουρκική επίθεση, αλλά και ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά αδιευκρίνιστα ζητήματα.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε σήμερα, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο που επισκέπτεται την Ιερουσαλήμ, πως ελπίζει ότι η εκεχειρία ανάμεσα στην Τουρκία και τους Κούρδους της Συρίας θα διαρκέσει.

Ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν κατηγόρησε χθες, Πέμπτη, το βράδυ την Τουρκία ότι συμμάχησε με «τον ριζοσπαστικό και φονικό ισλαμισμό» κατά την επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία και ότι «διέπραξε εγκλήματα πολέμου». «Ο πρόεδρος Ερντογάν χαρακτηρίζει τρομοκράτες τους Κούρδους, όμως διαφωνώ πλήρως» μαζί του, δήλωσε ο Ζέμαν.

ΟΗΕ: 166.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, διέφυγαν από τις συγκρούσεις στη βορειοανατολική Συρία για να καταφύγουν στο Ιράκ τις τελευταίες ημέρες.

Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου 166.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους μετά την έναρξη στις 9 Οκτωβρίου της επίθεσης της Τουρκίας εναντίον μιας κουρδικής πολιτοφυλακής στη βοειοανατολική Συρία.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δηλώνει από την πλευρά του ότι η στρατιωτική επιχείρηση προκάλεσε τον εκτοπισμό 300.000 ανθρώπων σε οκτώ ημέρες.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, σχεδόν 500 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια των μαχών, εκ των οποίων δεκάδες άμαχοι, στην πλειονότητά τους Κούρδοι.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/32syIr9
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη