Συνάντηση Μητσοτάκη-Πομπέο στο Μέγαρο Μαξίμου (video)

Συνάντηση Μητσοτάκη-Πομπέο στο Μέγαρο Μαξίμου (video)

Τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υποδέχθηκε στις 10:30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου. Με κεντρικό σημείο την υπογραφή της τροποποιημένης Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο σηματοδοτεί την περαιτέρω αναβάθμιση των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών και τη διεύρυνση του στρατηγικού διαλόγου. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε τη συμβολή των ΗΠΑ για να αντιμετωπιστεί η τουρκική προκλητικότητα στην Κύπρο και απέναντι στην Ελλάδα.

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 παραβιάζουν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την περιοχή και πως η Κύπρος δεν ζητά παρά μόνον τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ακραία ρητορική της 'Αγκυρας και μίλησε για κινήσεις που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου σημειώνοντας πως οι κινήσεις της Τουρκίας δεν συνάδουν με τις σχέσεις καλής γειτονίας και το Διεθνές Δίκαιο.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ιστορική καλή σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ που σφυρηλατήθηκε με τους δύο παγκοσμίους πολέμους και τη σημαντική παρουσία της ομογένειας ενώ υπογράμμισε ότι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την ελληνική ανεξαρτησία θα δώσουν την ευκαιρία για ανάδειξη και εμβάθυνση αυτής της ιστορικής, πολιτικής και πολιτισμικής σχέσης.

Τόνισε επίσης πως ο β' γύρος στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ γίνεται σε μια συγκυρία όπου η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια οικονομικών αντιξοοτήτων βρίσκεται στην ανάπτυξη.

Στη συνέχεια ο κ. Πομπέο αναμένεται να συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Με τον Έλληνα ομόλογό του o κ. Πομπέο θα υπογράψει την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Αμέσως μετά, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα προβούν σε κοινές δηλώσεις.

Όπως είπε ο κ. Δένδιας μιλώντας χθες στον Αντένα, οι συζητήσεις με τον κ. Πομπέο θα καλύψουν το σύνολο των ελληνικών ενδιαφερόντων, δηλαδή την κατάσταση στα Βαλκάνια, τη σχέση μας με την Τουρκία, το Κυπριακό, τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις, τις παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και όλα τα ευρύτερα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτηρίζει την Ελλάδα ζωτικό εταίρο και πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή των Βαλκανίων, επισημαίνοντας ότι η συνεργασία των δύο χωρών καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων. Αναφέρεται επίσης στην αύξηση των αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και στην υπογραφή της τροποποίησης της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας.

Με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο, η επιτροπή αγώνα ενάντια στη στρατιωτική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει στις 12 συγκέντρωση στο Σύνταγμα και πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Το απόγευμα ο κ. Πομπέο θα μιλήσει σε εκδήλωση στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ την Κυριακή θα αναχωρήσει από την Αθήνα για τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΕΡΤ1, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Με ταχύτατους ρυθμούς προχωρά η συμμαχική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2oUGefk
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη