Ζάεφ: Ενδεχόμενο πάγωμα μέρους της Συμφωνίας των Πρεσπών (video)

Ζάεφ: Ενδεχόμενο πάγωμα μέρους της Συμφωνίας των Πρεσπών (video)

Για ενδεχόμενο κίνδυνο, να «παγώσουν» τμήματα της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την άρνηση των Ευρωπαίων να δώσουν ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία, προειδοποιεί ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στο Euronews. Με το δεδομένο ότι βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας χαρακτηρίζει «μονόδρομο για τα Δυτικά Βαλκάνια την ευρωπαϊκή προοπτική», προκειμένου – όπως είπε- να αποτραπούν «δυσάρεστες εξελίξεις» στην περιοχή και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η άρνηση των Ευρωπαίων στο να δοθεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Μακεδονία θέτει ενδεχομένως σε κίνδυνο τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε ο Ζόραν Ζάεφ.

Μιλώντας στην απεσταλμένη του Euronews στα Σκόπια Έφη Κουτσοκώστα, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας εξήγησε ότι συγκεκριμένα άρθρα της Συμφωνίας συνδέονται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του.

Όπως είπε, φυσικά η Βόρεια Μακεδονία δεν περιμένει άμεση ένταξη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όμως ένα «ναι από τους 28» θα αποτελούσε το κίνητρο, ώστε και η Βόρεια Μακεδονία και η Αλβανία να συνεχίσουν στον σωστό δρόμο.

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για το αποχαιρετιστήριο δείπνο που παραθέτει η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

Προηγείται η Ρώμη όπου ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε προσκάλεσε τον Ζόραν Ζάεφ, για να συζητήσουν την πρωτοβουλία της Ιταλίας να τεθεί εκ νέου το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, τον Νοέμβριο, στη σύνοδο του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Απόκης

Πηγή:ΕΡΤ

 

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2MTGntc
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com


Unsubscribe from these notifications or sign in to manage your Email service.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη