Αναλογία 14:1… αλλά οι λίγοι γενναίοι πολέμησαν τον πανίσχυρο εχθρό

Μετά την εξαφάνιση από τον χάρτη της Τσεχοσλοβακίας, τα πολωνικά σύνορα απειλούνταν και από Νότο από τους Γερμανούς και τους συμμάχους τους. Έτσι τον Απρίλιο του 1939 η πολωνική διοίκηση αποφάσισε την δημιουργία στην περιοχή μιας οχυρωμένης ζώνης. Το σχέδιο προέβλεπε την κατασκευή 20 μικρών πολυβολείων – περιπολίων (οχύρωμα εξοπλισμένο με πολυβόλα και αντιαρματικά) σε τέσσερις περιοχές. Μια από αυτές ήταν και της Βεγκέρσκα Γκόρκα.

Στην εν λόγω περιοχή τα έργα ξεκίνησαν τον Ιούνιο του1939. Ωστόσο μέχρι την εκδήλωση της γερμανικής εισβολής μόνο πέντε μικρά οχυρά ήταν έτοιμα και από αυτά τα τέσσερα ήταν επανδρωμένα. Και στα επανδρωμένα μικρά οχυρά όμως υπήρχαν ελλείψεις. Σε όλα, για παράδειγμα, έλλειπαν τα προβλεπόμενα πολυβολεία οροφής. Επίσης δεν διέθεταν γεννήτριες για παροχή ηλεκτρισμού και κατά συνέπεια δεν διέθεταν και μέσα επικοινωνίας. Δεν υπήρχε ύδρευση και το χειρότερο έλλειπαν πυρομαχικά.

Το σύμπλεγμα των τεσσάρων μικρών οχυρών επανδρωνόταν, συνολικά, από τους 70 άνδρες του 151ου Φρουριακού Λόχου του λοχαγού Ταντέους Σεμίκ. Έξω από τα οχυρώματα ήταν ανεπτυγμένο αμυντικά ένα τάγμα συνοριοφυλακής υπό τον ταγματάρχη Καζιμιέρτς Καρκόβσκι.

Την τοποθεσία υποστήριζαν δύο πυροβολαρχίες πεδινού πυροβολικού και μια ορειβατική πυροβολαρχία, μαζί με δύο διμοιρίες εθνοφυλάκων. Συνολικά οι Πολωνοί διέθεταν στην περιοχή περί τους 1.200 άνδρες.
Απέναντι στη δύναμη αυτή επιτέθηκε η γερμανική 7η Μεραρχία Πεζικού (ΜΠ) του υποστράτηγου Οττ, δυνάμεως 17.000 ανδρών, ενισχυμένη και με βαρύ πυροβολικό. Οι Γερμανοί, κατά συνέπεια, υπερείχαν αριθμητικά 14:1.

Οι Γερμανοί επιτίθενται

Γύρω στις 04.30 τα ξημερώματα της 1ης Σεπτεμβρίου 1939 η γερμανική 7η ΜΠ διέσχισε τα πολωνικά σύνορα. Αποστολή της ήταν να διασπάσει την ασθενή πολωνική άμυνα στην περιοχή και να πλήξει το πλευρό της πολωνικής Στρατιάς της Κρακοβίας η οποία στήριζε το πλευρό της στην τοποθεσία της Βεγκέρσκα Γκόρκα.

Οι Γερμανοί αντιμετώπισαν την άγρια αντίσταση δύο πολωνικών λόχων. Οι γενναίοι αυτοί, αν και υστερούσαν αριθμητικά των εχθρών σε αναλογία τουλάχιστον 100:1 κατάφεραν να κρατήσουν τους Γερμανούς ως το απόγευμα. Οι Γερμανοί έφτασαν τελικά έναντι της πολωνικής αμυντικής τοποθεσίας το πρωί της 2ας Σεπτεμβρίου και αμέσως επιτέθηκαν αλλά αποκρούστηκαν.

Τότε ο υποστράτηγος Οττ διέταξε το πυροβολικό και την αεροπορία να συντρίψουν τους “θρασείς” Πολωνούς. Παρόλα αυτά όμως όταν το γερμανικό πεζικό εξόρμησε, μετά την προπαρασκευή, θερίστηκε από τα πολωνικά πυρά και καθηλώθηκε. Νέα επίθεση με την ενίσχυση τεθωρακισμένων δεν απέδωσε και οι Γερμανοί έχασαν οκτώ οχήματα. Παρόλα αυτά η γερμανική πίεση σε άλλους τομείς είχε αποδώσει και η πολωνική διοίκηση της περιοχής διέταξε τη εγκατάλειψη της τοποθεσίας.

Οι διαταγές της όμως δεν έφτασαν σε όλους τους αμυνόμενους στην Βεγκέρσκα Γκόρκα. Έτσι μόνο οι άνδρες ενός εκ των οχυρωμάτων, λόχοι του τάγματος Καρκόβσκι και το πυροβολικό ενημερώθηκαν και υποχώρησαν. Πάντως το ένα οχύρωμα που εκκενώθηκε επανδρώθηκε από επτά στρατιώτες του πεζικού και την επομένη συμμετείχε στον αγώνα, αν και οι άνδρες του διέθεταν μόνο τα ατομικά τους τυφέκια.

Όταν οι Γερμανοί επιτέθηκαν και πάλι οι γενναίοι αυτοί πολέμησαν μέχρι που εξάντλησαν τα πυρομαχικά τους. Κατόπιν, αδυνατώντας να διαφύγουν, παραδόθηκαν, αλλά οι ποταποί αντίπαλοί τους είχαν την ευτέλεια να τους δολοφονήσουν. Στα άλλα τρία οχυρώματα ο αγώνας συνεχίστηκε. Αλλά χωρίς υποστήριξη πυροβολικού η θέση των Πολωνών αμυνομένων κατέστη τραγική.

Άλλο ένα οχύρωμα κυριεύτηκε όταν τελείωσαν τα πυρομαχικά των ανδρών που το επάνδρωναν. Το επόμενο κυριεύτηκε μετά από άγρια μάχη και μόνο αφού οι Γερμανοί έπληξαν τα φατνώματά του με αντιαρματικά πυροβόλα. Οι αμυνόμενοι συνέχισαν να μάχονται απελπισμένα με τα τυφέκια τους μέχρι που υπέκυψαν. Οι Γερμανοί δεν ασχολήθηκαν με το τελευταίο οχύρωμα καθώς ο δρόμος είχε πλέον ανοίξει και άρχισαν να κινούνται προς υπερκέραση των δυνάμεων της Στρατιάς Κροακοβίας.

Οι επιζώντες Πολωνοί εγκατέλειψαν το οχύρωμα το βράδυ και κατάφεραν να περάσουν στις φίλιες γραμμές. Οι Πολωνοί είχαν πάντως προκαλέσει βαριές απώλειες στους αντιπάλους τους έχοντας οι ίδιοι χάσει περί τους 27 άνδρες.



from History-point.gr https://ift.tt/2JRz5Eh
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη