Οι Θερμοπύλες, το Κάστρο Λαμίας και η αρχαία Μελιταία Δομοκού, στο επίκεντρο των τριών (3) ερωτήσεων που κατέθεσε ο Θέμης Χειμάρας στους Υπουργούς Πολιτισμού και Τουρισμού


Προς: Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη

Θέμα: «Διεξαγωγή ερευνών στον αρχαιολογικό χώρο της Μελιταίας Δομοκού.»

Στο οροπέδιο του Δομοκού, στους βόρειους πρόποδες του όρους Όθρυς εντοπίζεται η αρχαία Μελιταία, μια από τις σπουδαιότερες αρχαίες πόλεις του νομού Φθιώτιδας.

Η Μελιταία άκμασε από τον 5ο αι. π.Χ. μέχρι και την Ρωμαϊκή εποχή. Από τον 4ο αι. π.Χ. συμμετείχε ενεργά στη Δελφική Αμφικτιονία αποστέλλοντας τον ένα από τους δύο ιερομνήμονες που εκπροσωπούσαν την Αχαΐα Φθιώτιδα. Κατά τη διάρκεια του Λαμιακού Πολέμου, οι συμμαχικές δυνάμεις μετέφεραν στην καλά οχυρωμένη πόλη της Μελιταίας τον εξοπλισμό τους, ενώ από τα μέσα του 3ου αι. π.Χ εισέρχεται στους κόλπους της Αιτωλικής Συμπολιτείας.

Το 217 π.Χ. ο Φίλιππος ο Ε’ ύστερα από μια αιφνιδιαστική επίθεση απέτυχε να καταλάβει την πόλη εξαιτίας του μεγάλου ύψους των τειχών της. Στα χρόνια του αυτοκράτορα Καρακάλλα, αρχές 3ου αι. μ.Χ., έφερε τον τίτλο "Σεβαστή", τίτλος που τον κατείχαν λίγες πόλεις, όπως η Λάρισα, δείγμα της δύναμης που είχαν αποκτήσει οι πόλεις αυτές εκείνη την εποχή.

Κατάλοιπα της αρχαίας οχύρωσης καθώς και αρχιτεκτονικά λείψανα παρατηρούνται σε μεγάλη έκταση στα ανατολικά της σύγχρονης ομώνυμης Κοινότητας. Η περιοχή έχει να αναδείξει αξιόλογες αρχαιότητες οι οποίες κλιμακώνονται από την αρχαιότερη νεολιθική μέχρι και του ύστερους ρωμαϊκούς χρόνους, όπως νεολιθικά ειδώλια και εργαλεία, επιτύμβιες στήλες και ταφικά σήματα από τα νεκροταφεία της πόλης, γλυπτά και επιγραφές.

Για το λόγο αυτό, χρήζει άμεσης συστηματικής έρευνας και ανάδειξης, καθώς μαστίζεται από την αρχαιοκαπηλία, ενώ υπάρχουν ορατές ενδείξεις ύπαρξης αρχαίου θεάτρου. Η σημασία της έρευνας αυτής είναι πολύ μεγάλη και πολυδιάστατη, καθώς, εάν επιβεβαιωθεί η παρουσία του θεάτρου της αρχαίας Μελιταίας, αυτό θα αποτελέσει το πρώτο για τον νομό Φθιώτιδας και ένα από τα λίγα θέατρα που έχουν εντοπιστεί και ερευνηθεί στην Θεσσαλία και την Στερεά Ελλάδα.

Ο εντοπισμός, η ανασκαφή και η μελλοντική ανάδειξη του θεάτρου θα συμβάλει καταλυτικά σε πολλούς τομείς την τοπική και όχι μόνο κοινότητα, καθώς αυτό θα αποτελέσει πόλο έλξης για μελλοντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Επιπλέον, ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στη Φθιώτιδα θα προστεθεί στο πολιτιστικό δίκτυο της περιοχής, ενώνοντας πολιτισμικά τη Θεσσαλία με τη Φθιώτιδα και τη νότια Ελλάδα.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού να αναλάβει πρωτοβουλία για τη διενέργεια νέων ερευνών στον αρχαιολογικό χώρο της Μελιταίας Δομοκού ώστε να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός θησαυρός της περιοχής καθώς και να προβεί σε ενέργειες για τη φύλαξη και την προστασία του χώρου;

Ο ερωτών Βουλευτής
Θεμιστοκλής Αθ. Χειμάρας

----------------------------------------

Προς: Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη

Θέμα: «Επαναλειτουργία αναψυκτήριου στο Κάστρο Λαμίας.»

Δεδομένης της ευαισθησίας της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τόσο για την προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων, όσο και για την βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από τον πολιτιστικό τουρισμό, είναι κοινή πεποίθηση ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, το οποίο χωροθετείται σε έναν στρατηγικής σημασίας λόφο που εποπτεύει ολόκληρη την πόλη και τις εκβολές του Σπερχειού, θα μπορούσε να αναδειχθεί σε ένα τοπόσημο της Φθιώτιδας και σε πόλο έλξης επισκεπτών.

Στην επίτευξη αυτού του σκοπού, μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά διοργανώσεις εκδηλώσεων όπως ημερίδες, παρουσιάσεις βιβλίων, οργάνωση συνεδρίων, ομιλιών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας καθώς και η λειτουργία ενός σύγχρονου αναψυκτήριου στον περιβάλλοντα χώρο του Μουσείου.

Οι ενέργειες αυτές θα αποτελέσουν κίνητρα για τον κάτοικο και τον επισκέπτη της πόλης, ώστε να επισκεφθεί το Κάστρο και το Μουσείο, συνδυάζοντας την ξενάγηση στις αρχαιότητες με την ψυχαγωγία.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για την οργάνωση εκδηλώσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας;

2. Το υφιστάμενο ανενεργό αναψυκτήριο είναι ιδιοκτησίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού; Το διαχειρίζεται το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων & Απαλλοτριώσεων; Εάν ναι,
υπάρχει σχεδιασμός για να επαναλειτουργήσει, αφού πρώτα εκσυγχρονισθεί;

3. Εάν όχι, μήπως το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού οφείλει να επιδιώξει να περιέλθει στην κυριότητα ή τουλάχιστον στη διαχείρισή του;

Ο ερωτών Βουλευτής
Θεμιστοκλής Αθ. Χειμάρας

------------------------------------------

Προς: Υπουργό Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη
Υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη

Θέμα: «Ανάδειξη του ιστορικού χώρου των Θερμοπυλών.»

Με μεγάλη ικανοποίηση ακούσαμε τις δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη, σχετικά με τη διοργάνωση εκδηλώσεων από τις χωρικά αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, επ’ ευκαιρία της επετείου συμπλήρωσης των 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.

Κοινή είναι η αντίληψη, ότι ο εμβληματικός και ιστορικός χώρος των Θερμοπυλών μπορεί και πρέπει να καταστεί εθνικό σημείο αναφοράς για κάθε Έλληνα και ξένο επισκέπτη.

Εκδηλώσεις όπως οι σχεδιαζόμενες, οι οποίες αναμένεται να είναι πανελλήνιας και παγκόσμιας εμβέλειας, θα στρέψουν το ενδιαφέρον των επισκεπτών στις Θερμοπύλες.

Ωστόσο, η ανάδειξη και η προβολή του ιερού αυτού τόπου, όπου η μοναδική Ελληνική ιστορία συνδυάζεται ιδανικά με το ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον, απαιτεί άμεσα μία μεγάλη δέσμη στοχευμένων δράσεων και παρεμβάσεων, προκειμένου να αυξηθεί η ελκυστικότητα και η επισκεψιμότητα του χώρου.

Είναι γεγονός πως οι Θερμοπύλες δεν προβάλλονται ως τουριστικός προορισμός, ωστόσο αποτελούν περισσότερο «στάση» διερχόμενων και επισκεπτών. Οι μεμονωμένες προσπάθειες του Δήμου Λαμιέων ή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δεν είναι αρκετές, εάν δεν υποστηριχθούν επαρκώς από την Πολιτεία και δεν ενταχθούν υπό τη σκέπη της εθνικής πολιτικής προώθησης του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.

Επιπρόσθετα, είναι απολύτως αναγκαίο να υλοποιηθούν έργα που θα αναδείξουν τον αρχαιολογικό χώρο, θα διευκολύνουν την ασφαλή πρόσβαση και περιήγηση των επισκεπτών, αυξάνοντας ταυτόχρονα την επισκεψιμότητα του παρακείμενου Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών (Κ.Ι.Ε.Θ.).

Η τουριστική δυναμική και η προοπτική που έχει η περιοχή, είναι αδιαμφισβήτητη.

Ενδεικτικά, αναφέρω ότι για τα έτη 2017 και 2018, το Κ.Ι.Ε.Θ. δέχτηκε 23.044 και 26.793 επισκέπτες, αντίστοιχα.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Εντάσσεται στο σχεδιασμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης των 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών, η οργάνωση μιας περιοδικής έκθεσης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαμίας, η οποία θα περιλαμβάνει αιχμές από βέλη και δόρατα, που αποκάλυψαν οι ανασκαφές του 1939 στις Θερμοπύλες, μέρος των οποίων εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, καθώς και άλλων αρχαιολογικών ευρημάτων με αναφορές στους Περσικούς Πολέμους;

2. Εξετάζει το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το ενδεχόμενο επανάληψης των ερευνών στον αρχαιολογικό χώρο με σύγχρονα μέσα, με τα οποία θα διασαφηνιστεί το πραγματικό πεδίο της Μάχης, η ακριβής πορεία του Τείχους των Φωκέων και η ύπαρξη και άλλων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος χώρων στην ευρύτερη περιοχή των ιαματικών πηγών των Θερμοπυλών; 

3. Προτίθεται το Υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλία για την ανάδειξη του Ιερού της Δήμητρας Πυλαίας στην Αρχαία Ανθήλη, όπου σύμφωνα με ιστορικούς και αρχαιολόγους διεξάγονταν τα πρώτα αμφικτιονικά συνέδρια και την ενοποίησή του με τον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών;

4. Δύναται να ενταχθεί στο σχεδιασμό του Υπουργείου, η συνεργασία με το Δήμο Λαμιέων, για τη δημιουργία και έκδοση έντυπου και ψηφιακού υλικού σχετικά με τον αρχαιολογικό χώρο των Θερμοπυλών, με εφαρμογές εικονικής (virtual reality - VR) ή επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality - AR) καθώς και με χρήση τεχνολογίας ολογραμμάτων, ώστε να εμπλουτιστεί το εποπτικό υλικό του Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών;

5. Προτίθεται το Υπουργείου Τουρισμού να εντάξει με μεγαλύτερη βαρύτητα δράσεις για τη περαιτέρω ανάδειξη και προώθηση του τουριστικού αποθέματος των Θερμοπυλών και της ευρύτερης περιοχής, στην εθνική καμπάνια προώθησης του Ελληνικού τουριστικού προϊόντος;

Ο ερωτών Βουλευτής
Θεμιστοκλής Αθ. Χειμάρας

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη