60 χρόνια Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

60 χρόνια Φεστιβάλ  Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο λαμβάνει χώρα από τις 31 Οκτωβρίου έως και τις 10 Νοεμβρίου, γιορτάζει φέτος τα 60 χρόνια. Με αφορμή την 60η επέτειο της κινηματογραφικής αυτής γιορτής, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα μοναδικό ειδησεογραφικό τεκμήριο του 1975.

Ρεπορτάζ της δημόσιας τηλεόρασης με θέμα το 16ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που πραγματοποιείται από τις 22 έως τις 28 Σεπτεμβρίου 1975. O 'Ιων Νταϊφάς παίρνει συνέντευξη από τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο, πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Φεστιβάλ. Ο Κ.Καζάκος μιλά για τη συμμετοχή του στην ταινία «Το Κελί μηδέν» του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, το ρόλο που ερμηνεύει και το στόχο της ταινίας, και αναφέρεται γενικότερα στις ταινίες του 16ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

Ακολουθούν πλάνα της τελετής απονομής των βραβείων. Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής,  Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Μανώλης Ανδρόνικος απονέμει τα βραβεία. Αναλυτικά τα βραβεία που δίδονται είναι τα εξής: Α' καλύτερης ταινίας για τον «Θίασο» του Θόδωρου Αγγελόπουλου (παραγωγή Γιώργος Παπαλιός), Β' καλύτερης ταινίας για την ταινία «Ο Αγώνας» της ομάδας των 6 (Δ.Γιαννικόπουλος, Η.Ζαφειρόπουλος, Γ.Θανασούλας, Θ.Μαραγκός, Φ.Οικονομίδης, Κ.Παπανικολάου), Γ' καλύτερης ταινίας για τη «Βιο-γραφία» του Θανάση Ρεντζή (παραγωγή Θ.Ρεντζής-Χ.Μάγκος), σκηνοθεσίας και σεναρίου στον Θόδωρο Αγγελόπουλο για τον «Θίασο», φωτογραφίας στον Γιώργο Αρβανίτη για τον «Θίασο», μουσικής στον Σταμάτη Σπανουδάκη για την ταινία «Προμηθέας σε δεύτερο πρόσωπο», Α' γυναικείου ρόλου στην Εύα Κοταμανίδου  και Α' ανδρικού ρόλου στον Βαγγέλη Καζάν για τον «Θίασο», Α' βραβείο μικρού μήκους στον Τάκη Δαυλόπουλο για την ταινία «Συμπτώσεις μιας διαδρομής», Β' βραβείο μικρού μήκους στον Γιώργο Καρυπίδη για τον «Τελευταίο σταθμό Κρόιτσμπεργκ», Πρωτοεμφανιζόμενου στον Νίκο Νικολαΐδη και σκηνογραφίας στη Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου για την ταινία  «Ευριδίκη ΒΑ 2037». Διακρίνονται κατά την απονομή μεταξύ άλλων οι Γ.Παπαλιός, Θ.Ρεντζής, Θ.Αγγελόπουλος, Στ.Σπανουδάκης, Ε.Κοταμανίδου, Β.Καζάν, Γ.Καρυπίδης.

Στη συνέχεια, οι βραβευθέντες Τάκης Δαυλόπουλος, Γιώργος Παπαλιός, Νίκος Νικολαΐδης, Θόδωρος Αγγελόπουλος, Εύα Κοταμανίδου, Βαγγέλης Καζάν και Μαρί-Λουίζ Βαρθολομαίου κάνουν δηλώσεις.

Δείτε περισσότερα στο archive.ert.gr

 

 

 

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2Q2VJNZ
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.