Αλ. Χαρίτσης: Στο πολιτικό και πολιτειακό μας σύστημα είθισται ένας πετυχημένος Πρόεδρος να ασκεί δεύτερη θητεία (audio)

Αλ. Χαρίτσης: Στο πολιτικό και πολιτειακό μας σύστημα είθισται ένας πετυχημένος Πρόεδρος να ασκεί δεύτερη θητεία (audio)

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης με ένα πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό. Στοχεύσαμε στην εμβάθυνση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, στην προστασία των κοινωνικών αγαθών που επλήγησαν στην περίοδο της κρίσης, αλλά και στην αποκατάσταση  της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στους πολιτικούς θεσμούς», τόνισε ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και στον Αλφόνσο Βιτάλη .  «Δυστυχώς από την πλευρά της ΝΔ»,είπε , «είδαμε μια προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης της διαδικασίας. Η πρωτοφανής εκλογή του ΠτΔ με λιγότερες από 151 ψήφους, υποβιβάζει τον θεσμικό και πολιτικό ρόλο του ΠτΔ σε αυτόν του απλού «κομματάρχη» . Τόνισε ότι: «Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μικροκομματικά παιχνίδια που αδικούν και τον νυν Πρόεδρο  και τον θεσμό».

«Στο πολιτικό και πολιτειακό μας σύστημα είθισται ένας πετυχημένος Πρόεδρος να ασκεί δεύτερη θητεία… η κυβερνητική πλειοψηφία να κατεθέσει ευθαρσώς την πρότασή της …»,  επεσήμανε ακόμα ο κ. Χαρίτσης. 

Σημείωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε, επίσης,  την ερμηνευτική διάταξη  του άρθρου 86 η οποία θα διασφάλιζε τη μη διαγραφή αδικημάτων υπουργών πριν το 2015. Δυστυχώς, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ καταψήφισαν τη διάταξη, στέλνοντας λανθασμένο σήμα στην κοινωνία.»

Αναφερόμενος στην κατάθεση του προϋπολογισμού του 2020 ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε ότι «Τα προηγούμενα χρόνια έγινε μια μεγάλη  προσπάθεια από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οι θυσίες του ελληνικού λαού να αποδώσουν καρπούς και να βγούμε από τα μνημόνια. Ρυθμίσαμε μεσοπρόθεσμα το χρέος και διαμορφώσαμε καθαρό διάδρομο για την αποπληρωμή του τα επόμενα χρόνια»». Ωστόσο, τόνισε «η ΝΔ αντί να αξιοποιήσει αυτές τις δυνατότητες παραμένει πιστή στο νεοφιλελεύθερο δόγμα. Προσφέρει σημαντικές ελαφρύνσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις και εισοδήματα και  είναι φειδωλή απέναντι στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Με δύο λόγια, λιτότητα για τους πολλούς και παροχές για τους λίγους.  Έτσι, καταρρέει και το αφήγημα ότι η ΝΔ θα στήριζε τη μεσαία τάξη». Υπενθύμισε, επίσης, ότι η ΝΔ «δεν αξιοποίησε τη δυνατότητα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που κληρονόμησε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» και τελικά «ο σχεδιασμός της κυβέρνησης  ΣΥΡΙΖΑ για περαιτέρω ελαφρύνσεις στη μεσαία τάξη το 2020, πετιέται από την ΝΔ στον κάλαθο των αχρήστων.»

Ερωτηθείς για την κατάσταση στο προσφυγικό, ο Αλ. Χαρίτσης δήλωσε ότι «η κατάσταση στα νησιά είναι κρίσιμη και τείνει να γίνει απάνθρωπη, τόσο για τους πρόσφυγες, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες που επωμίζονται το φορτίο της φιλοξενίας εκ μέρους όλης της Ευρώπης». «Αυτή η κατάσταση», διεμήνυσε, «οφείλεται μεν στις αυξημένες ροές, αλλά και στην αδράνεια και την επιχειρησιακή ανεπάρκεια της κυβέρνησης. Οφείλεται και στη διπλή ρητορική που έχει υιοθετήσει η ΝΔ, που από τη μια μιλάει για τις γεωπολιτικές συνθήκες στο προσφυγικό και από την άλλη καλλιεργεί τον ακραίο ξενοφοβικό λόγο.» «Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να προχωρήσει στην μετεγκατάσταση των προσφύγων, να λάβει πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο και να σταματήσει να κλείνει το μάτι σε ακροδεξιές φωνές που δηλητηριάζουν την ελληνική κοινωνία», ξεκαθάρισε.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/33mTKHo
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.