Βολιβία: Ο πρόεδρος Μοράλες θα προκηρύξει νέες εκλογές

Βολιβία: Ο πρόεδρος Μοράλες θα προκηρύξει νέες εκλογές

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες συμφώνησε σήμερα να προκηρύξει νέες προεδρικές εκλογές μετά την προκαταρκτική έκθεση του Οργανισμού Αμερικανικών Κράτων (ΟΑΚ), στην οποία συμπεραίνεται ότι είναι στατιστικά απίθανο να εξασφάλισε τη διαφορά του 10% που απαιτούνταν για να κερδίσει από τον πρώτο γύρο στην ψηφοφορία της 20ης Οκτωβρίου. Η νίκη του Μοράλες τον περασμένο μήνα πυροδότησε εκτεταμένες διαμαρτυρίες στη χώρα.

Στην έκθεση του ΟΑΚ, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα σήμερα, αναφέρεται πως οι εκλογές του Οκτωβρίου θα πρέπει να ακυρωθούν καθώς διαπιστώθηκαν «σαφείς χειραγωγήσεις» του συστήματος ψηφοφορίας εξαιτίας των οποίων ο ΟΑΚ δεν μπορεί να επιβεβαιώσει το αποτέλεσμα.

Ο Μοράλες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Λα Πας, δήλωσε πως θα αντικαταστήσει το εκλογικό συμβούλιο της χώρας, καθώς ο ΟΑΚ είχε θέσει τη νέα σύνθεσή του ως προϋπόθεση για  να διεξαχθεί νέα ψηφοφορία.

Το εκλογικό συμβούλιο είχε δεχθεί πολλές επικρίσεις έπειτα από μια ανεξήγητη διακοπή της ηλεκτρονικής δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων που προκάλεσε πολλές κατηγορίες για νοθεία και αιτήματα να διεξαχθεί έλεγχος εκ μέρους του ΟΑΚ.

Ο Μοράλες, ο οποίος ήρθε στην εξουσία το 2006 ως ο πρώτος αυτόχθων ηγέτης της Βολιβίας, υπεραμύνθηκε της εκλογικής νίκης του, αλλά είχε δηλώσει πως θα συμμορφωνόταν με το πόρισμα του ελέγχου που θα διενεργούσε ο ΟΑΚ.

Η αντιπαράθεση για τις διαφιλονικούμενες εκλογές κλιμακώθηκε το σαββατοκύριακο καθώς αστυνομικές δυνάμεις εθεάθησαν να ενώνονται με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές και ο στρατός ανακοίνωσε πως δεν θα έρθει «αντιμέτωπος με τον λαό» για το ζήτημα αυτό.

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στη Βολιβία Κάρλος Μέσα ζήτησε ο Έβο Μοράλες να είναι υποψήφιος σε νέες εκλογές.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/34PThOO
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.