“Η Τουρκία οφείλει να συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες υπό όρους ανθρωπισμού και πλήρους σεβασμού” τόνισε από την Σάμο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας - Καλύτερη Λαμία

“Η Τουρκία οφείλει να συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες υπό όρους ανθρωπισμού και πλήρους σεβασμού” τόνισε από την Σάμο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Aυστηρό μήνυμα προς την γειτονική Τουρκία απέστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος από την Σάμο όπου και βρέθηκε προκειμένου να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της 107ης επετείου της  ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα.

«Η Τουρκία οφείλει να συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες υπό όρους ανθρωπισμού και πλήρους σεβασμού των κατά το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο δικαιωμάτων τους, τηρώντας στο ακέραιο και τις δεσμεύσεις που έχει εν προκειμένω αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας ότι «Η ως σήμερα συμπεριφορά της έναντι των προσφύγων, η οποία βρίσκεται στον αντίποδα των υποχρεώσεών της, δεν πρόκειται να μείνει χωρίς κυρώσεις, πέραν δε τούτου υπονομεύει το κύρος της διεθνώς».

Αναφερόμενος στην 107η Επέτειο της απελευθέρωσης της Σάμου από τον τουρκικό ζυγό και της εντεύθεν ένταξής της στον Εθνικό μας Κορμό, δηλαδή της Ένωσής της με την Μητέρα Ελλάδα, την 11η Νοεμβρίου 1912, υπογράμμισε ότι μας θυμίζει πως την πορεία του Λαού μας και του Έθνους μας προς την υπεράσπιση των Εθνικών μας Θεμάτων και των Εθνικών μας Δικαίων, πάντοτε υπό όρους αρραγούς ενότητας, καθορίζουν οι αθάνατοι στίχοι του Ανδρέα Κάλβου από την Ωδή «Εις Σάμον»: «Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία».

Σημείωσε, επίσης, ότι οι Έλληνες, Λαός και Έθνος της Ελευθερίας εκ καταγωγής, από την Σάμο και μέσα στο πνεύμα αυτών των στίχων του Ανδρέα Κάλβου, στέλνουν  το ακόλουθο μήνυμα:

«Τείνουμε χείρα φιλίας και καλής γειτονίας προς την Τουρκία και τον λαό της, πιστεύοντας ακράδαντα ότι το παρελθόν δεν πρέπει να μας διχάζει αλλά να μας ενώνει, έτσι ώστε το Αιγαίο να είναι πάντα Θάλασσα Ειρήνης και, γενικότερα, ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ μας».

Ωστόσο, τόνισε, ότι αυτό προϋποθέτει από την Τουρκία αφενός ότι σέβεται και τηρεί στο ακέραιο το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο σύνολό τους και, αφετέρου, εγκαταλείπει την τακτική της βάναυσης παραχάραξης της Ιστορικής Αλήθειας.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Τουρκία οφείλει να σέβεται και την Κυριαρχία, τα Σύνορα, το Έδαφος και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ελλάδας, που είναι και Σύνορα, Έδαφος και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε ο Πρόεδρος και κατέληξε επισημαίνοντας πως η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι «εμείς, οι Έλληνες, ως εγγυητές της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας, θα επιβάλουμε, εφόσον χρειασθεί, τον πλήρη σεβασμό του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου».

Οι εορταστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και του ΥΦΕΘΑ κ. Αλκιβιάδη Στεφανή ξεκίνησαν με  την Επίσημη Δοξολογία στον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα, την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του Θεμιστοκλή Σοφούλη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ακολούθησε  η παρέλαση των μαθητικών – πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων.

Για πρώτη φορά παρέλασαν και μηχανοκίνητα της Ελληνικής Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου, Διμοιρία του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στα τμήματα του Δήμου Ανατολικής Σάμου παιάνιζε η Φιλαρμονική «Βαθύλος – Αντώνης Γεροχριστοδούλου», ενώ τα τμήματα του Δήμου Δυτικής Σάμου η Φιλαρμονική «Κλεάνθης ο Σάμιος». Φυσικά τα στρατιωτικά τμήματα συνόδευε η Στρατιωτική Μουσική της 79 ΑΔΤΕ

Το δυνατό χειροκρότημα του κόσμου απέσπασε το άγημα της Προεδρικής Φρουράς που και αυτό για πρώτη φορά παρέλασε στη Σάμο.

Μετά το τέλος της παρέλασης όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι από πολλές περιοχές του νησιού, χόρεψαν 2 παραδοσιακούς χορούς και καταχειροκροτήθηκαν, ενώ το πλοίο «Νήσος Μύκονος» κατά την είσοδό του στον κόλπο του Βαθέος, συμμετείχε και αυτό στις εορταστικές εκδηλώσεις με διαρκείς συριγμούς.

dav

Στη συνέχεια οι επίσημοι και οι αρχές του τόπου μετέβησαν στο Δημαρχείο Δήμου Ανατολικής Σάμου όπου έγινε μια ολιγόλεπτη συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου κεκλεισμένων των θυρών, ενώ αμέσως μετά επέδωσαν αναμνηστικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Δήμος Ανατολικής Σάμου, η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, το Λύκειο Ελληνίδων (Παράρτημα Σάμου), ο Σύλλογος Αυτοδυτών Σάμου και ο Ροταριανός Όμιλος Σάμου. Εξάλλου την προηγούμενη ημέρα  38 αθλητές έτρεξαν στην παραλιακή λεωφόρο παίρνοντας μέρος στον αγώνα  δρόμου 8,5 χιλιομέτρων με τίτλο «Τρέχουμε για την ιστορία μας» ενώ το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε  επετειακή εκδήλωση στο Δημαρχιακό Μέγαρο με κεντρικό ομιλητή τον φιλόλογο Μιχάλη Βελώνη, ο οποίος αναφέρθηκε στα γεγονότα και τα νοήματα της περιόδου του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα, που καθήλωσε το ακροατήριο. Την εκδήλωση πλαισίωσε με πέντε τραγούδια από τις ακτές της Ιωνίας και την Σάμο, η ορχήστρα και χορωδία της Ένωσης Μικρασιατών Σάμου, υπό την διεύθυνση του μαέστρου Στέφανου Πουλτσάκη. Αποδόθηκε ο Σαμιακός Ύμνος του Γεωργίου Κλεάνθη και η εκδήλωση έκλεισε με τον εθνικό  ύμνο.

 

   

The post "Η Τουρκία οφείλει να συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες υπό όρους ανθρωπισμού και πλήρους σεβασμού" τόνισε από την Σάμο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2K6wF51
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.