ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι και αυθαίρετοι οι τουρκικοί ισχυρισμοί για ΑΟΖ-θαλάσσιες ζώνες (video)

ΥΠΕΞ: Αβάσιμοι και αυθαίρετοι οι τουρκικοί ισχυρισμοί για ΑΟΖ-θαλάσσιες ζώνες (video)

Νέα πρόκληση από την Τουρκία.Με επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της στα Ηνωμένα Έθνη για την υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα, επιχειρεί να αμφισβητήσει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Άμεση ήταν αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Η Ελλάδα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών απορρίπτει ως παράνομους τους τουρκικούς ισχυρισμούς όπως εκφράσθηκαν σχετικά με την υφαλοκρηπίδα της Ανατολικής μεσογείου και δηλώνει ότι η επιστολή του Μονίμου Αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια ως προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αντιβαίνει στο Δίκαιο της Θάλασσας.

Ο Φ. Σινιριόγλου με την επιστολή της 13 Νοεμβρίου ουσιαστικά επαναλαμβάνει όλες τις γνωστές θέσεις της χώρας του που διαμορφώνουν την λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα» με βάση καινοφανείς ερμηνείες του Δικαίου της θάλασσας.

Καταθέτοντας μάλιστα και συντεταγμένες στον ΟΗΕ πρακτικά επιδιώκει να νομιμοποιήσει την παράνομη οριοθέτηση μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους, και περιορίζει την επήρεια όχι μόνο του Καστελόριζου και των άλλων ελληνικών νησιών αλλά και της Κύπρου μόνο στα χωρικά τους ύδατα, χωρίς δηλαδή υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ και διαμοιράζει την υφαλοκρηπίδα της Μεσογείου μεταξύ της ίδιας και της Αιγύπτου.

Στην επιστολή επαναλαμβάνει ακόμη ότι το δυτικό όριο της τουρκικής υφαλοκρηπίδας φθάνει και δυτικά του 28ου μεσημβρινού ,ο οποίος τέμνει την Ρόδο μέχρι του σημείου που θα καθορισθεί με συμφωνίες οριοθέτησης στο Αιγαίο και με άλλες χώρες της περιοχής.

Στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ ,που προαναγγέλλει και αποστολή σχετικής επιστολής στον ΟΗΕ ,επισημαίνεται ακόμη ότι τα νησιά έχουν πλήρη δικαιώματα ανεξαρτήτως μεγέθους και ότι παραμένει βασική αρχή για την οριοθέτηση αυτή της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής.

Και επισημαίνεται ακόμη ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί κι οι συντεταμένες είναι νομικά αβάσιμοι εσφαλμένοι και αυθαίρετοι στον βαθμό που παραβιάζουν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Η Αθήνα καλεί την Τουρκία να αναθεωρήσει την στάση της και να συμμορφωθεί με το Δίκαιο της Θάλασσας προς όφελος της σταθερότητας και συνεργασίας στην περιοχή.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Νίκος Μελέτης

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2DoTop7
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη