-->

Ο X. ΤΑΣΚΑ ΕΡΧΕΤΑΙ, Ο Κ. ΤΣΑΛΔΑΡΗΣ ΚΑΙ Ο Π. ΠΙΠΙΝΕΛΗΣ ΦΕΥΓΟΥΝ

Στις 9 Ιανουαρίου 1970 φθάνει, επιτέλους, στην Αθήνα - με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος - ο νέος πρεσβευτής των ΗΠΑ Χένρι Τάσκα. Τον συνοδεύει η σύζυγός του Λίνα Φεντερίτσι.
Η άφιξη του Τάσκα ερμηνεύεται ως επίσημη εξάλειψη και του τελευταίου ίχνους τυπικής «δυσαρέσκειας» από την πλευρά της Ουάσινγκτον έναντι του στρατιωτικού καθεστώτος, η οποία εκφραζόταν με το να παραμένει κενή η θέση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα για αρκετούς μήνες. Πραγματικά ο Τάσκα αναδεικνύεται σε αποτελεσματικό υποστηρικτή της χούντας. Την εξωτερική πολιτική της δικτατορίας από τις 19 Ιουλίου διευθύνει ο ίδιος ο αρχηγός της, Γεώργιος Παπαδόπουλος, καθώς την ημέρα εκείνη πεθαίνει σε ηλικία 71 ετών ο υπουργός των Εξωτερικών και πρώην πρωθυπουργός τού ’63 Παναγιώτης Πιπινέλης, γνωστός βασιλικός ανήρ και στέλεχος της ΕΡΕ, μοναδικός σχεδόν αξιόλογος πολιτικός που δέχτηκε να υπηρετήσει τη χούντα.
Η κηδεία του Πιπινέλη τελείται στις 21 του μηνός
κι ο «προσωρινώς αναλαβών» το υπουργείο των Εξωτερικών Γ. Παπαδόπουλος το αναλαμβάνει και μονίμως… Το 1970 φεύγει ένας ακόμα πρώην πρωθυπουργός, ο Κωνσταντίνος Τσαλδάρης. Πεθαίνει στις 15 Νοεμβρίου σε ηλικία 85 ετών. Η κηδεία του γίνεται δύο ημέρες αργότερα
και λόγους εκφωνούν ο Γ. Μαύρος από την Ενωση Κέντρου και ο Κ. Παπακωνσταντίνου από την ΕΡΕ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ 1979
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΑΘΗΝΑ
1998


from ανεμουριον https://ift.tt/34GG23g
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->