-->

Καρούζος: Η μετακίνηση του προσωπικού του δημοσίου με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου

Photo: Eurokinissi

Το προσωπικό του Δημοσίου με σχέση ιδιωτικού δικαίου, εμπίπτει στο άρθρο 30 του ΠΔ 410/1988, που ορίζει ότι «Απλή μετακίνηση προσωπικού του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ. σε θέση της ίδιας αρχής ενεργείται με απόφαση του προϊστάμενου αυτής».

Κατ' εξαίρεση επομένως, εφόσον συντρέχουν σοβαρές και επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες, δύναται να διενεργηθεί απλή μετακίνηση σε θέση ίδιας αρχής, με απόφαση του προϊσταμένου της.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του Ν. 3528/2007, «Ο Υπαλληλικός Κώδικας αφορά τους μονίμους υπαλλήλους του Κράτους και των Ν.Π.Δ.Δ. και όχι όσους υπηρετούν στις Κρατικές Υπηρεσίες και τα Ν.Π.Δ.Δ. με σχέση ιδιωτικού δικαίου».

Επομένως, δεν γίνεται παραπομπή στο άρθρο 66 του Υ.Κ. για τους υπαλλήλους που συνδέονται με το Δημόσιο με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ενώ ο Ν. 4440/2016, ο οποίος καθιερώνει το ενιαίο σύστημα κινητικότητας και περιλαμβάνει και τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ, αφορά σε τρόπους υπηρεσιακών μεταβολών, στους οποίους δεν περιλαμβάνεται η μετακίνηση με την έννοια του άρθρου 66 Ν. 3528/2007.

Επιπλέον, στο άρθρο 10 του Ν. 3801/2009, προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς προσωπικού ΙΔΑΧ, και ειδικότερα «Επιτρέπεται η μεταφορά προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, από Υπουργείο σε Υπουργείο ή σε άλλη δημόσια υπηρεσία ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή μεταξύ τους και αντιστρόφως, κατ' ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 71 και 74 του Υπαλληλικού Κώδικα.

Η μεταφορά γίνεται σε κενές οργανικές θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου σε ειδικότητα της ίδιας ή και ανώτερης εκπαιδευτικής βαθμίδας, εφόσον ο μεταφερόμενος κατέχει τα τυπικά προσόντα της θέσης στην οποία μεταφέρεται. Η αίτηση υποβάλλεται στην υπηρεσία όπου επιθυμεί να μεταφερθεί ο υπάλληλος, με κοινοποίηση στην υπηρεσία του».

Σημειωτέον ότι, με το νόμο 4440/2016 καθιερώθηκε το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, το οποίο αφορά μεταξύ άλλων πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων και τους υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.

Στον νόμο αυτό προβλέπεται ότι, η μετακίνηση από μία δημόσια υπηρεσία σε άλλη διενεργείται ως μετάταξη σε κενή οργανική θέση κλάδου/ειδικότητας της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας/εκπαιδευτικής βαθμίδας, για την οποία ο υπάλληλος έχει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Σύμφωνα δε με την πρόσφατη τροποποίηση της παρ. 6 του αρ. 7 του Ν. 4440/2016 από το Ν. 4590/2019, προβλέπεται πλέον η δυνατότητα και σε υπαλλήλους ΙΔΑΧ να μπορούν να μετέχουν και στη διαδικασία κάλυψης οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού μέσω του Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, εφόσον για προκηρυσσόμενη θέση μόνιμου προσωπικού δεν υποβληθούν αιτήσεις από μόνιμους υπαλλήλους ή οι αιτούντες μόνιμοι υπάλληλοι δεν έχουν τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, δύναται να επιλεγεί υπάλληλος με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, ο οποίος κρίνεται κατάλληλος για την άσκηση των καθηκόντων της θέσης αυτής από το αρμόδιο τριμελές όργανο αξιολόγησης των αιτήσεων.

Ο υπάλληλος που επιλέγεται μετατάσσεται σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, με παράλληλη δέσμευση της κενής οργανικής θέσης μόνιμου προσωπικού για όσο χρόνο υφίσταται η προσωποπαγής θέση.

Η συσταθείσα προσωποπαγής θέση καταργείται αυτοδικαίως με την με οποιοδήποτε τρόπο αποχώρηση του υπαλλήλου.



via Ειδήσεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/367KxnT
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->