Κομοτηνή: Στα λευκά η ορεινή Ροδόπη

Κομοτηνή: Στα λευκά η ορεινή Ροδόπη

«Ντυμένη» στα λευκά ξύπνησε σήμερα η ορεινή Θράκη. Στο Δήμο Μύκης της Ξάνθης και στους οικισμούς της Οργάνης και του Κέχρου στη Ροδόπη οι ορεσίβιοι κάτοικοι καλωσόρισαν την έλευση του χιονιά με χαμόγελα, καθώς είναι περιοχές που στην διάρκεια του καλοκαιριού αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα λειψυδρίας.

Στην αναστολή λειτουργίας όλων των σχολικών μονάδων της Α/θμιας και Β'/θμιας Εκπαίδευσης για την ασφάλεια των μαθητών λόγω των χιονοπτώσεων που επικρατούν στην περιφέρεια του Δήμου προχώρησε ο δήμαρχος Μύκης Ντελή Χουσεϊν Ριτβάν.

Με χιόνι και τσουχτερό κρύο «κυλά» η μέρα στους οικισμούς Κένταυρος, Πάχνη και στο Δασικό Χωριό . Κλειστά τα σχολεία και στις πρώην Κοινότητες Οργάνης και Κέχρου στην ΠΕ της Ροδόπης. Μεγαλύτερης έντασης χιονόπτωση σημειώθηκε στους οικισμούς κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπως η Μυρτίσκη και η Άνω Βυρσίνη. Εκεί η κίνηση στο ορεινό οδικό δίκτυο, σύμφωνα με τον κο Αχμέτ Αρναούτ γίνεται μόνο με οχήματα 4Χ4.

Ιδιαίτερα αποτελεσματική ήταν η απόφαση ενίσχυσης της πρώην Κοινότητας Οργάνης με ένα εκχιονιστικό μηχάνημα, έτσι τα τελευταία χρόνια μετά από κάθε χιονόπτωση ο καθαρισμός του οδικού δικτύου ξεκινά από την χιονισμένη περιοχή χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος περιμένοντας πότε το εκχιονιστικό μηχάνημα από τα πεδινά θα φτάσει στα ορεινά και χωρίς το χιόνι να μετατρέπεται σε πάγο, καθώς οι δρόμοι καθαρίζονται συνέχεια.

Το πρώτο χιόνι αποτελεί και το τελευταίο «καμπανάκι» για τους κατοίκους της περιοχής καθώς οι προετοιμασίες για τον χειμώνα θα πρέπει να ολοκληρωθούν με τρόφιμα, ξύλα και ζωοτροφές, για εκείνους που έχουν ζωντανά, ήδη στις αποθήκες. Ο χειμώνας μόλις ξεκίνησε και η άνοιξη αργεί πολύ ακόμη στα ορεινά της Θράκης.
Φώτο: Χιονισμένη Οργάνη Φωτογράφοι:Χουσεϊν Γιουλούτς Αχμέτ Αρναούτ ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2DH5xG7
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.