Κομοτηνή:14-1-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

Κομοτηνή:14-1-2020 ΕΡΤ Ειδήσεις

Τουρισμός
Ανάκαμψη των οδικών αφίξεων από την Τουρκία
Ανάκαμψη των οδικών αφίξεων από την Τουρκία σε επίπεδο δωδεκαμήνου καταγράφεται για το 2019, με τις τελικές οδικές αφίξεις των Τούρκων υπηκόων στην Ελλάδα να ξεπερνούν τις επτακόσιες πενήντα πέντε χιλιάδες (755.000), ενισχυμένες κατά 11% συγκριτικά με το 2018. Σε τούτο φαίνεται να επιδρά καθοριστικά το γεγονός της σταθεροποίησης και ανάκαμψης της τουρκικής οικονομίας στο δεύτερο μισό του 2019, παρά τις αναταράξεις του πρώτου εξαμήνου.

Δήμος Κομοτηνής
Σειρά εκδηλώσεων όλη τη διάρκεια του 2020
Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων ελεύθερης ζωής και προσάρτησης στον ελληνικό, εθνικό κορμό ο δήμος Κομοτηνής σχεδιάζει μια σειρά εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη διάρκεια του 2020 και συνδέονται με το σπουδαίο ιστορικό γεγονός. «Πιστεύουμε ότι όλοι μας πρέπει να θυμηθούμε ή και να γνωρίσουμε την ιστορία της απελευθέρωσης και της ενσωμάτωσής μας. Είναι χρέος της δημοτικής αρχής προς τους πολίτες της. Κυρίως, όμως, είναι χρέος όλων μας απέναντι στα παιδιά μας» δήλωσε ο δήμαρχος Κομοτηνής, Γιάννης Γκαράνης μιλώντας σε εκδήλωση του Ροταριανού Ομίλου Κομοτηνής. Πρόσθεσε πως το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουν τον αναλυτικό σχεδιασμό για το εορταστικό πλαίσιο με σκοπό να τιμηθεί η ιστορία του τόπου και ν' αποδοθούν οι οφειλόμενες τιμές στους ανθρώπους, που πρωτοστάτησαν τότε για την ελευθερία και ανεξαρτησία των επόμενων γενιών.

Η ανάδειξη του Βυζαντινού Φρουρίου
Την ικανοποίηση του εξέφρασε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης για την υλοποίηση των έργων ανάδειξης και προβολής της ιστορίας της πόλης. «Η ανάδειξη της ευρύτερης περιοχής του Βυζαντινού Φρουρίου προχωράει με γοργά βήματα. Είναι αποτέλεσμα της στενής και δημιουργικής συνεργασίας μας με τη Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής, με την Εφορεία Αρχαιοτήτων του Νομού Ροδόπης και με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Το Βυζαντινό μας κάστρο, το Μητροπολιτικό μας Μέγαρο, ο Μητροπολιτικός μας ναός, αλλά και οι διαδρομές γύρω από αυτήν την περιοχή, θα συντηρηθούν, θα ανακατασκευαστούν και θα προβληθούν με τον καλύτερο και τον ομορφότερο τρόπο.» δήλωσε ο δήμαρχος Κομοτηνής σημειώνοντας πως «Η Τσανάκλειος Αστική Σχολή, που είναι το ωραιότερο και μεγαλύτερο κτήριο που διαθέτουμε ως πόλη, οδεύει προς την ολοκλήρωση της συντήρησής της». Σύμφωνα με τον δήμαρχο η εικόνα της πόλης θα διαμορφωθεί τα αμέσως επόμενα χρόνια και η Κομοτηνή θα αποκτήσει ένα εξαιρετικό, δομημένο και συντηρημένο ιστορικό κέντρο που θα αποτελέσει τουριστικό συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως τόνισε.

Οικονομία
Ξεκίνησαν οι χειμερινές εκπτώσεις
Ξεκίνησαν χθες οι χειμερινές εκπτώσεις, οι οποίες θα διαρκέσουν έως το Σάββατο 29 Φεβρουαρίου 2020. Την Κυριακή 19 Ιανουαρίου τα καταστήματα θα είναι ανοικτά. Οι έμποροι καλούν τους καταναλωτές να αξιοποιήσουν τις μεγάλες μειώσεις τιμών ενώ οι οργανώσεις των καταναλωτών προτρέπουν όλους να προχωρούν σε αγορές εφόσον πραγματοποιήσουν έρευνα αγοράς με γνώμονα τη σχέση ποιότητας και τελικής τιμής.

Βουλή
Σοβαρό κίνδυνο να ανατραπεί ο σχεδιασμός για την κατασκευή των δικτύων φυσικού αερίου σε έξι μεγάλες πόλεις της ΠΑΜΘ
Σοβαρό κίνδυνο να ανατραπεί ο σχεδιασμός για την κατασκευή των δικτύων φυσικού αερίου σε έξι μεγάλες πόλεις της ΠΑΜΘ ενόψει της πλήρους ιδιωτικοποιήσεως της ΔΕΠΑ διαβλέπει ο Δημήτρης Χαρίτου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή απάντηση του αρμόδιου Υπουργείου σε ερώτησή του. "Δεν δόθηκε καμία δέσμευση από τον υφυπουργό για την ολοκλήρωση του έργου με βάση τον σχεδιασμό τους όρους και τις εγγυήσεις που είχαν επιτευχθεί από τον δημόσιο φορέα ΔΕΔΑ "αναφέρει ο κος Χαρίτου. «Είμαι σε ετοιμότητα, ώστε σε συνεργασία με τους φορείς της περιοχής, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να μην ανατραπεί ο αρχικός σχεδιασμός, να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο. Έχουμε χρέος να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα του τόπου μας, γιατί ενώ σηκώνει όλο το βάρος του εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού παρουσιάζει έναν από τους υψηλότερους δείκτες ενεργειακής φτώχειας.» τονίζει ο κος Χαρίτου.

Κόμματα – Κινήματα
Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Α.Μ.Θ

Συνεδρίασε στην Ξάνθη η Περιφερειακή Συντονσιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ΑΜΘ. Με ανακοίνωσή της καταδικάζει τις πρακτικές της εργοδοσίας στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων με την δημιουργία παρένθετων εταιριών, την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, την μη τήρηση των συμφωνηθέντων και την απαγόρευση εισόδου για εργασία σε όσους πιστεύουν ότι οι συμφωνίες και οι υπογραφές πρέπει να τηρούνται και να τιμούνται. «Θεωρούμε ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο κλείνει το μάτι στην εργοδοσία αλλά ανέχεται και τις κάθε είδους αντεργατικές πρακτικές της. Άλλωστε αυτό βλέπουμε να συμβαίνει και στο Καζίνο Θράκης με απολύσεις εργαζομένων, με μη καταβολή δεδουλευμένων στα μέλη του Σωματείου, με άρνηση απόδοσης κρατήσεων υπέρ του Σωματείου από την μισθοδοσία κ.ά.» αναφέρεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι «Η ΠΣΕ ΣΥΡΙΖΑ Α.Μ.Θ. δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκρουστεί για να διαφυλάξει τα δικαιώματα όλων των εργαζομένων. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε την επαναφορά, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, στη μνημονιακή κανονικότητα της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και των σχέσεων διαπλοκής κράτους – εργοδοτών. Δώσαμε μεγάλες μάχες, και ο ΣΥΡΙΖΑ και όλος ο ελληνικός λαός, για να βγούμε από τη μνημονιακή επιτροπεία, οι εργαζόμενοι πρέπει να δρέψουν τους καρπούς των θυσιών τους.»

Παιδεία
Το μάθημα των Θρησκευτικών στο σύγχρονο σχολείο
Επιστημονική παιδαγωγική διημερίδα για τους εκπαιδευτικούς της Ξάνθης και της Ροδόπης, κλάδου ΠΕ01 Θεολόγων, με τίτλο «Το μάθημα των Θρησκευτικών στο σύγχρονο σχολείο: παιδαγωγικές προσεγγίσεις και εφαρμογές» διοργανώνει η Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας – Θράκης, μαζί με το ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Α.Μ.Θ., διά της Συντονίστριας Εκπαιδευτικού Έργου κ. Αλμπανάκη Ξανθής, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, τον Σύνδεσμο Θεολόγων Ξάνθης, το Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. και το Τμήμα Θεολογίας του ΕΚΠΑ, θα διενεργήσει Το διήμερο παιδαγωγικό επιμορφωτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου τ.ε. και ώρα 18:00-20:30 και την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου τ.ε. και ώρα 8:30 -14:00, στους χώρους του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης στην Ξάνθη.

Διευκρινήσεις ζητά η ΕΛΜΕ Ροδόπης
Διευκρινήσεις για την προκήρυξη που αφορά τη διαδικασία κατάταξης με σειρά προτεραιότητας, κατά κλάδο και ειδικότητα, υποψήφιων εκπαιδευτικών Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης κατηγορίας Π.Ε. ζητά με γραπτή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ κος Μιχάλης Βασιλειάδης. «Πρέπει ο ΑΣΕΠ να εκδώσει διεκρινιστική εγκύκλιο που να ξεκαθαρίζει το τοπίο σχετικά με το θέμα στις ειδικότητες ΠΕ03 και ΠΕ0401 σχετικά με τις προβλέψεις στην προκήρυξη 2ΓΕ/2019 για μοριοδότηση με είκοσι (20) μόρια των (integrated master) στις ως άνω ειδικότητες και αφού αποτελεί προσόν διορισμού.» τονίζει ο κος Βασιλειάδης.

Επιμορφωτικό εργαστήριο
Επιμορφωτικό εργαστήριο με τίτλο «Εθνική επέτειος και συλλογική μνήμη: Διάλογοι για την τοπική ιστορία» θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:00 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κομοτηνής (Οδός Σαμοθράκης 12). Συντονιστές του εργαστηρίου θα είναι οι Αναπληρωτές Καθηγητές του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ελπίδα Βόγλη και κ. Γεώργιος Τσιγάρας. Το εργαστήριο διοργανώνουν οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΠΕ Ροδόπης.

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Συνάντηση με τους Συλλόγους της Κομοτηνής
Συνάντηση με τους πολιτιστικούς και αθλητικούς συλλόγους του Δήμου Κομοτηνής θα έχει αύριο Τετάρτη 15 Ιανουαρίου στις επτά το απόγευμα στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής η πρόεδρος της ΔΚΕΠΠΑΚ κα Αναστασία Λιβεριάδου. Η παρουσία των προέδρων των συλλόγων κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να συζητηθούν οι ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν σχετικά με την χρηματοδότηση και την υποστήριξη των δράσεων τους από τη Δημοτική Επιχείρηση για το 2020.
Ανακοίνωση του Οντέρ Μουμίν
Ανακοίνωση – απάντηση σε «εθνικιστικά, ακροδεξιά παραληρήματα ορισμένων ιστοτόπων» όπως σημειώνει και προσωπική επίθεση στον πρώην Δήμαρχο Ιάσμου Κυριάκο Αμούτζα εξαπέλυσε ο δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν. « Ένας υγιής, με προοδευτικό πρόσημο, Ευρωπαϊκός δήμος συνεργάζεται και στηρίζει τις γείτονες χώρες. Διεκδικεί και αναμένει από αυτές για τον τουρισμό και την οικονομική ανάπτυξή του.» αναφέρει ο δήμαρχος παράλληλα σημειώνει ότι « Η φωτογραφία στο γραφείο μου, με το μιναρέ και το καμπαναριό συμβολίζει την πολυπολιτισμικότητα μας και την αρμονική συμβίωση διαφορετικών θρησκειών. Τίποτα παραπάνω, τίποτα λιγότερο.» Και αναφερόμενος στον πρώην δήμαρχο Κυριάκο Αμούτζα τονίζει « Ο Αμούτζας δυναμιτίζει το κλίμα, αποτελώντας απειλή και κίνδυνο για την περιοχή μας και για την αρμονική συμβίωση των δύο σύνοικων στοιχείων. Η μέθοδος του κρίθηκε και απέτυχε παταγωδώς. Για άλλη μια φορά τον καλώ να παραιτηθεί.» Και η ανακοίνωση καταλήγει: « Δεν φοβόμαστε, δεν αποπροσανατολιζόμαστε από τον στόχο μας.»

Εκδηλώσεις
Ροταριανός Όμιλος Κομοτηνής :Βασιλόπιτα και βραβεύσεις επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Ο Ροταριανός Όμιλος Κομοτηνής έκοψε την βασιλόπιτά του σε μια εορταστική συνεστίαση μελών και φίλων, με φιλοξενούμενο τον δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη ο οποίος πραγματοποίησε την κεντρική ομιλία. Παρούσα ήταν και η πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Κομοτηνής «Ροδόπη» Νίκη Λιβεριάδου. Τη βασιλόπιτα ευλόγησε και έκοψε ο πατέρας Χρυσοβαλάντης Δήμου εκ μέρους του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, μεταφέροντας τις ευχές του σεβασμιότατου για υγεία, ενότητα, συνεργασία και προκοπή, για μια χρονιά που αποτελεί ορόσημο για την πόλη καθώς γιορτάζει τα 100 χρόνια απελευθέρωσης και ενσωμάτωσης της Θράκης στον εθνικό κορμό.
Νέες δράσεις από τον Σύλλογο «Δύναμη Ψυχής»
Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών και Φίλων «Δύναμη Ψυχής» ξεκινά μια εκπαίδευση με την εταιρεία Gestalt για την κοινωνική και ψυχολογική στήριξη των μελών, των φίλων και όλων όσοι ενδιαφέρονται να συμμετέχουν. Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συλλόγου κα Ροδούλα Κοκκινάκη ο Σύλλογος το 2020 θα δώσει μεγαλύτερη έμφαση και στο εμβόλιο HPV και γι αυτό το λόγο θα απευθυνθεί και στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, καθώς είναι εμβόλιο που γίνεται από τα 12 έτη και θα πρέπει να γίνεται για να εξαλειφτεί το HPV, όπως έχει συμβεί σε άλλες χώρες.

Εκδήλωση του Συλλόγου Καππαδόκων Μικρασιατών Νομού Ροδόπης «Ο Μέγας Βασίλειος»
Τα παιδιά που αρίστευσαν στο σχολείο, αλλά και αυτά που πέρασαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας ή πέτυχαν διακρίσεις στον αθλητισμό βράβευσε ο Σύλλογος Καππαδόκων Μικρασιατών Νομού Ροδόπης. «Ειλικρινά είναι μεγάλη η χαρά μας να βραβεύουμε τη νέα γενιά γιατί σ' αυτήν απευθυνόμαστε. » δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Χαράλαμπος Φαρασόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου σημειώνοντας ότι Σύλλογος αριθμεί 400 μέλη και επιδεικνύει ήδη μεγάλη διάθεση να συνεχίσει το σημαντικό έργο και τη νέα χρονιά. Θα συμμετάσχει με δύο εκδηλώσεις στους εορτασμούς των 100 χρόνων, καθώς φέτος συμπληρώνονται και 40 χρόνια από την ίδρυση και λειτουργία του Συλλόγου.
Ετήσιος χορός από τον Σύλλογο Εβριτών
Τον ετήσιο χορό του θα πραγματοποιήσει ο Σύλλογος Εβριτών Ν. Ροδόπης την Κυριακή 19 Ιανουαρίου και ώρα 13:00, στο Ποσειδώνιο Παλλάς. Τον χορό της εκδήλωσης θα συνοδεύσει η ορχήστρα του Νίκου Ζαπάρτα και ο Βαγγέλης Παπαναστασίου στο κλαρίνο.

Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες στο Μουσείο
Η κινηματογραφική λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης & της ΦΕΞ οργανώνουν έναν κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου στις 21.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης.

Αλληλεγγύη
Ο αργοπορημένος Άη Βασίλης στην Ξάνθη
Ο αργοπορημένος Άη Βασίλης επιστρέφει για Πέμπτη φορά στην Ξάνθη, προσκεκλημένος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Βάτραχοι», με στόχο την συγκέντρωση τροφίμων για την ενίσχυση της Ομάδας Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ξάνθης και του Κοινωνικού Παντοπωλείου Ξάνθης, που στηρίζει πάνω από 150 οικογένειες στην πόλη. Η δράση αυτή ξεκίνησε χθες και έχει διάρκεια δυο βδομάδες έως και την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2020.

Πρωτογενής Τομέας
Μελισσοκομικό σεμινάριο
Μελισσοκομικό σεμινάριο για τα μέλη του διοργανώνει ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Ν.Ροδόπης » Το Κεντρί » στις 18 Ιανουαρίου στις 15.30 – 20.00. Εισηγητής θα είναι ο Κος Μοσχίδης Γεώργιος, γεωπόνος στο Εργαστήριο Ανάλυσης Μελιού της Ρόδου – Δ.Α.Ο.Κ. Δωδεκανήσου – Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου . Το Θέμα του Σεμιναρίου είναι : Ο Εργάτης του Πεύκου , οι Μελιτοεκκρίσεις του και το Πευκόμελο. Το Σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στο Πολυλειτουργικό Κέντρο του Δήμου Κομοτηνής ( δίπλα στο Hotel Anatolia) στην Κομοτηνή . Θα γίνει και η καθιερωμένη Κοπή Βασιλόπιτας του Συλλόγου.
Καιρός
Γενικά αίθριος καιρός με αραιές νεφώσεις .Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά.

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2tZKpJG
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.