Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Ιανουαρίου

Τρίτη 14 Ιανουαρίου σήμερα και γιορτάζουν, σύμφωνα με το εορτολόγιο, ο Νίνας και η Νίνα.

Αγία Νίνα η Ισαπόστολος

Ισαπόστολος της Χριστιανικής Εκκλησίας, που εκχριστιάνισε τους κατοίκους της Ιβηρίας (σημερινής Γεωργίας). Η μνήμη της τιμάται στις 14 Ιανουαρίου και την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσες φέρουν το όνομα Νίνα.

Σύμφωνα με το SanSimera, η Νίνα γεννήθηκε στην Καππαδοκία από ευσεβή οικογένεια κι έζησε τον 3ο αιώνα. Ο πατέρας της Ζαβουλών ήταν στρατιωτικός και συγγενής του Αγίου Γεωργίου και η μητέρα της Σωσάννα αδελφή του επισκόπου Ιεροσολύμων Ιουβενάλιου.

Σύμφωνα με την παράδοση, η Νίνα, διαβάζοντας το Ευαγγέλιο και το κεφάλαιο της Σταύρωσης, διερωτήθηκε πού μπορεί να βρίσκεται ο χιτώνας του Χριστού. Ρώτησε κι έμαθε ότι είχε μεταφερθεί στην Ιβηρία από ένα ραβίνο και φυλασσόταν στην πόλη Μιτσχέτη.

Ζήτησε τη βοήθεια της Παναγίας για να μεταβεί εκεί και να προσκυνήσει τον χιτώνα. Η Θεοτόκος εμφανίστηκε στον ύπνο της και την προέτρεψε να μεταβεί στην Ιβηρία και να κηρύξει το Ευαγγέλιο. Μαζί της θα έφερε ένα Σταυρό από κληματόβεργες, που της πρόσφερε η Παναγία, για να είναι η ασπίδα και ο φύλακάς της στη μεγάλη αποστολή που αναλάμβανε. Γύρω από τον Σταυρό η Νίνα έπλεξε μία κοτσίδα από τα μαλλιά της και αναχώρησε για την Ιβηρία.

Η Νίνα κήρυξε το Ευαγγέλιο στους ντόπιους και κατάφερε με το χάρισμα της θαυματουργία να μεταστρέψει στο χριστιανισμό και το βασιλικό ζεύγος της Ιβηρίας, Μιριάν και Νάνα. Στη διάρκεια της αποστολής της βρήκε πού είχε εναποτεθεί ο Χιτώνας του Χριστού και στο σημείο εκείνο ανήγειρε το ναό του Αγίου Στύλου.



via Press24.gr https://ift.tt/2FPIV7s
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη