Η γιορτή της Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου Βαπτιστού Ιωάννου στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας


          Η Εορτή της Ιεράς Συνάξεως του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου εορτάσθηκε με ιδιαίτερη ιεροπρέπεια και κατάνυξη στην Ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας.

          Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Συμεών μετέβη στην Ιερά Μονή προκειμένου να τελέσει την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και να ευχηθεί πατρικώς στην άγουσα τα ονομαστήριά της Οσιολογιωτάτη Καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Ιωάννα την Ιατρό.

          Τον Ποιμενάρχη μας στην Θεία Λειτουργία πλαισίωσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολ. Αρχιμ. π. Άγγελος Ανθόπουλος, ο Συνταξιούχος Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Ευθύμιος Παρλαβάντζας, ο Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Δημήτριος Ατματζίδης, ο Εφημέριος των γειτονικών χωριών Σκαμνού και Ελευθεροχωρίου π. Ευστάθιος Τζιβάρας, ο Αρχιδιάκονος της Μητροπόλεως π. Ευστάθιος Κατόπης και ο Ιεροδιάκονος π. Νικόλαος Πολυζώης.

            Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, η οποία μετεδόθη απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεώς μας (89,4Fm),  έψαλλε Βυζαντινός χορός νέων υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση του Διευθυντού της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως μας και Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέου Ιωακείμ.

            Προ της απολύσεως ο Ποιμενάρχης μας απηύθυνε την πατρική του διδαχή για το πρόσωπο του Τιμίου Προδρόμου και συγεκριμένα αναφέρθηκε στο κηρυκτικό έργο της μετανοίας και της αληθινής εν Χριστώ ζωής.

            «Μετά την εορτή των Θεοφανείων, Οσιολογιωτάτη αγία Καθηγουμένη, αγαπητοί Πατέρες και αγαπητοί μου αδελφοί,  εορτάζουμε την σύναξη του Τιμίου Προδρόμου, μια από τις πολλές εορτές αφιερωμένες στον Άγιο κατά τη διάρκεια του χρόνου.

             Η Αγία μας Εκκλησία έχει καθιερώσει και ονομάζει τον Άγιο Ιωάννη,  Τίμιος, Προφήτη, Πρόδρομο και  Βαπτιστή. Εγώ όμως σήμερα δεν θα αναφερθώ σε αυτά τα τέσσερα χαρακτηριστικά γνωρίσματά του, αλλά σε κάποιο άλλο: Ο Άγιος Ιωάννης είναι και κλειδοκράτωρ!

           Μας προσφέρει το κλειδί για τη Βασιλεία του Θεού. Σε αυτόν εμπιστεύθηκε ο Θεός πριν την έλευση του Μεσσία, το κλειδί  για να μας τα παραδώσει. Ποιο είναι αυτό το κλειδί;

          Είναι η μετάνοια που διαπερνά όλο το κήρυγμά του. Μετάνοια σημαίνει αλλαγή ζωής, μετάνοια σημαίνει ταπείνωση και αυτοκριτική, μετάνοια σημαίνει  ότι,  ο κάθε άνθρωπος  ενώ χάνει τον δρόμο του, χάνει τον βηματισμό του και την πορεία του, όταν το καταλάβει και το θελήσει  κάνει την αλλαγή και παίρνει το σωστό δρόμο, τον δρόμο  που οδηγεί στο Θεό, τον δρόμο της σωτηρίας.

           Κατά συνέπεια και ο κάθε αληθινός άνθρωπος του Θεού είναι οδοδείκτης και μας δείχνει το δρόμο που μας οδηγεί στην αληθινή ζωή και έτσι μπορούμε να δείχνουμε κι εμείς  τον δρόμο και στους άλλους συνανθρώπους μας, όχι απλώς με λόγια, αλλά  με το παράδειγμα της αγάπης, της τρυφερότητας, της μακροθυμίας, της συγχωρητικότητας.

          Η γλυκιά Γερόντισσά μας είναι ένα τέτοιο πρόσωπο που δείχνει το σωστό δρόμο με το παράδειγμα της ζωής της, όχι μόνο στην Αδελφότητα,  αλλά και σε όλους μας.

          Είστε,  αγία μου Γερόντισσα,  αυτό το πρόσωπο που μας λέτε: «ίδε ο Αμνός του Θεού».

        Τα νέα παιδιά, αλλά και όλος ο κόσμος θέλουν καθοδήγηση και αυτό πράττετε  στο Μοναστήρι. Εύχομαι να σας δίνει ο Θεός υγεία, δύναμη για να μας δείχνετε το δρόμο προς το Θεό, για να μας δείχνετε τη μετάνοια στη ζωή μας.

          Η μετάνοια δίνει άπειρες ευκαιρίες αλλαγής, μεταστροφής της πορείας μας. Εύχομαι σε όλους αδελφοί μου το «αεί μετανοείν».

        Να μάθουμε να έχουμε ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Πρέπει να παρακολουθούμε τα σημεία των καιρών και των εποχών. Να βαδίζουμε στο δρόμο του Θεού,  όποιες και αν είναι οι εκάστοτε συνθήκες της ζωής μας.

        Εύχομαι από τα βάθη της ψυχής μου,   η Ιερά αυτή Αδελφότητα να σας έχει Γερόντισσα για έτη πολλά, να σας έχει η Ιερά Μητρόπολή μας , να σας έχει η Ρούμελη, η ιδιαιτέρα σας Πατρίδα η Αράχωβα και όλη η Εκκλησία του Χριστού,  γιατί είστε μία Οικουμενική προσωπικότητα. Εύχομαι πολλά έτη και ευλογημένα και σε όσους εορτάζουν».

          Στη συνέχεια μετά από παρότρυνση του Σεβασμιωτάτου οι καλλίφωνοι Ιεροψάλτες έψαλαν το πολυχρόνιο της Οσιολογιωτάτης Γερόντισσας Ιωάννας.

                       Μετά την Θεία Λειτουργία εκ μέρους της Αδελφότητος προσεφέρθη πλούσιο πρωινό προς όλους στο Αρχονταρίκι της Μονής κατά την διάρκεια του οποίου,  η Γερόντισσα εδέχθη τις ευχές όλων των προσκυνητών, οι οποίοι προσήλθαν απ’ όλη την Φθιώτιδα δια να της ευχηθούν τα έτη πολλά!

          Ακολούθησε η ευλογία της Αγιοβασιλόπιτας από τον Σεβασμιώτατο και επίσημο γεύμα.

          Ο Ποιμενάρχης μας κατά την διάρκεια του γεύματος προσφώνησε και πάλι την αγία Καθηγουμένη και τις ευχήθηκε τα έτη της να είναι πολλά, υγιή και γεμάτα δύναμη από τον Θεό και την Υπεραγία Θεοτόκο, ώστε να συνεχίζει την πνευματική διακονία και προσφορά της στην Ιστορική Ιερά Μονή της Δαμάστας, καθώς και να απαλύνει με την προσευχή και τον παρήγορο λόγο της τους εκατοντάδες προσκυνητές, οι οποίοι καθημερινά προσέρχονται στη Μονή, απ’ όλη την Ελλάδα και το Εξωτερικό.

          Ο Σεβασμιώτατος εδόξασε το Όνομα του Τριαδικού Θεού που η Ιερά Μητρόπολίς μας έχει 18 εν ενεργεία Ιερές Μονές και αναφερόμενος στην πνευματική και προευχητική προσφορά των Μονών χαρακτηριστικά ανέφερε:

          «Τα ευλογημένα Μοναστήρια μας είναι στήριγμα και ευλογία, όχι μόνο για τον Επίσκοπο, αλλά και για τους Ιερείς και για όλο τον λαό. Αυτά μας στηρίζουν και απ’ αυτά αντλούμε την δύναμη και την ευλογία για να συνεχίσουμε τον αγώνα της διακονίας μας μέσα στο κόσμο».

          Η Γερόντισσα Ιωάννα με εμφανή τη συγκίνηση και την χαρά, ευχαρίστησε με εγκάρδια λόγια τον Ποιμενάρχη μας για τις ευχές και τα  καλά του λόγια και ευχήθηκε η Χάρις της Παναγίας να τον σκεπάζει, να τον περιφρουρεί και να τον ενδυναμώνει στην Αρχιερατεία του.

          Το γεύμα έκλεισε με όμορφα Μοναστηριακά και άλλα παραδοσιακά άσματα, τα οποία προσέφεραν ως πνευματική ανθοδέσμη, οι μελλίρυτοι Ιεροψάλτες προς τον Σεβασμιώτατο, την Γερόντισσα και όλους τους συνδαιτυμόνες.

          Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μεταξύ των πολλών προσκυνητών παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης, ο τ. Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Γραφείου του τ. Πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνος Σταϊκούρας, ο Υποδιοικητής της Μονάδος Καυσίμων Μοδίου  Υποσμηναγός κ. Νικόλαος Καφαρατζής.
www.imfth.gr
Από το Blogger.