“Πόλεμος” Ερντογάν - Χαφτάρ μετά το ναυάγιο στη Μόσχα - Φόβοι για τις εξελίξεις στη Λιβύη

Το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στη Μόσχα εντείνει τους φόβους για επιδείνωση της ήδη τεταμένης κατάστασης στη Λιβύη, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε έναν ολοκληρωτικό εμφύλιο.

Η απόφαση του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ να αποχωρήσει από τη ρωσική πρωτεύουσα χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία εκεχειρίας, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Τούρκου προέδρου, ο οποιος απειλεί ευθέως τον Χαφτάρ ότι θα του δώσει "το κατάλληλο μάθημα αν δεν σταματήσει να είναι επιθετικός".

Συγκεκριμένα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σήμερα στην κοινοβουλευτική του ομάδα είπε για τον επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ): "Ο Χαλίφα Χαφτάρ στην αρχή είπε ναι στη συμφωνία μετά έκανε ένα πραξικόπημα στη διαπραγμάτευση και δραπέτευσε από τη Μόσχα. Δεν θα διστάσουμε να του δώσουμε το κατάλληλο μάθημα αν δεν σταματήσει να είναι επιθετικός".

Και ο στρατάρχης, όμως, εξαπέλυσε τα πυρά του κατά της Άγκυρας για τις εξελίξεις, κατηγορώντας την ότι προσπαθεί να βάλει "πόδι" στη Λιβύη. Ο Χαλίφα Χαφτάρ χαρακτηρίζει άπληστη την Τουρκία και διαμηνύει ότι η συμφωνία που παρουσιάστηκε στη Μόσχα δεν μπορεί να γίνει δεκτή.

Συγκεκριμένα, σε λογαριασμό στο Twitter που υποστηρίζει τον στρατάρχη και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό αναφέρεται πως: "Ο Χάφταρ και η αντιπροσωπεία του έφυγαν από τη Μόσχα και δεν υπέγραψαν καμία συμφωνία σε βάρος των ηρωικών θυσιών και των φιλοδοξιών των Λίβυων για σωτηρία. Δεν θα υπογραφεί (η συμφωνία) για πολλούς λόγους, ο κυριότερος είναι η πρόθεση της Τουρκίας να επιβληθεί στη Λιβύη ώστε να νομιμοποιήσει το παράνομο μνημόνιο (σ.σ. τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που υπέγραψαν ο Ερντογάν και ο αντίπαλος του Χάφταρ, ο Φάγεζ αλ Σάρατζ). Η Λιβύη για τους Λίβυους".

Ξεκίνησαν συγκρούσεις έξω από την Τρίπολη

Η διπλωματική πρωτοβουλία της Ρωσίας και της Τουρκίας για την υπογραφή εκεχειρίας στη Λιβύη που έφερε στη Μόσχα για συνομιλίες τους επικεφαλής των δύο αντιμαχόμενων πλευρών, τον Φαγέζ αλ Σάρατζ και τον Χαλίφα Χαφτάρ ναυάγησε τη Δευτέρα.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ εγκατέλειψε τη Μόσχα, χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ και αυτό, παρά τις δηλώσεις που έκανε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κάνοντας λόγο για πρόοδο και υποστηρίζοντας ότι ο Χαφτάρ ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Σήμερα το πρωί, και μετά την αποτυχία στις διαπραγματεύσεις, το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε πως οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν νότια της Τρίπολης.

Το Reuters μεταδίδει ότι ο ΛΕΣ, ο οποίος διεξάγει επιχειρήσεις από τον Απρίλιο για να κυριεύσει την Τρίπολη, την έδρα της ΚΕΣ, ανακοίνωσε μέσω Facebook σήμερα πως είναι "έτοιμος και αποφασισμένος" να επιτύχει τη νίκη.

Σημειώνεται ότι στις 19 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη του Βερολίνου για τις εξελίξεις στη Λιβύη.



via Press24.gr https://ift.tt/2tUZbRU
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη