Και δεύτερο «ΟΧΙ» των κατοίκων στο σχέδιο δημιουργίας δομής στη Λαμία


Ηχηρό «όχι» στη δημιουργία δομής για πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες είπαν και χθες οι κάτοικοι του χωριών Αγία Παρασκευή και Μεγάλη Βρύση στη Λαμία, οι οποίοι έβαλαν λουκέτο στον ΧΥΤΑ ως ένδειξη διαμαρτυρίας. Μία μέρα μετά τον συμβολικό αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, πολίτες του νομού Φθιώτιδας απαγόρευσαν την είσοδο απορριμματοφόρων, προειδοποιώντας την κυβέρνηση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους σε περίπτωση που δεν αρθεί η απόφαση για δημιουργία καταυλισμού στο χωριό Μαυρομαντήλα. Μάλιστα, κατά τη χθεσινή διαμαρτυρία τους οι πολίτες ανέφεραν «μόλις ξεκινήσαμε», φανερώνοντας έτσι την αποφασιστικότητά τους.

«Απαιτούμε να παρθεί πίσω η απόφαση, είναι ενάντια στο χωριό μας και στην πόλη της Λαμίας. Η ανταπόκριση από τους κατοίκους είναι μεγάλη και από τους δεκάδες κάτοικους της περιοχής που συμμετείχαν και στις δύο κινητοποιήσεις».

Ωστόσο, κάποιοι υποστηρίζουν ότι τόσο ο προχθεσινός αποκλεισμός των δρόμων που προκάλεσε ουρές χιλιομέτρων και εγκλώβισε εκατοντάδες ανθρώπους στα οχήματά τους όσο και το χθεσινό μπλόκο στα απορριμματοφόρα περισσότερο ταλαιπωρούν τους ίδιους τους συμπολίτες τους παρά τους αρμόδιους φορείς, που λαμβάνουν αυτές τις άδικες, όπως τις χαρακτηρίζουν, για τον τόπο τους αποφάσεις.

«Ας αποκλείσουν το υπουργείο ή ας μην επιτρέψουν την είσοδο κανενός στο στρατόπεδο της Μαυρομαντήλας. Δεν έχει νόημα να ταλαιπωρείται ο κόσμος στους δρόμους ή με τα σκουπίδια…» ανέφερε ένας κάτοικος σε δηλώσεις του.

Αξίζει να σημειωθεί πως, όταν ο δήμαρχος Λαμιέων, Θύμιος Καραΐσκος, ρωτήθηκε από τον εισαγγελέα εάν θα καταθέσει μήνυση για τον αποκλεισμό των συνολικά 20 απορριμματοφόρων, απάντησε αρνητικά.

Πόσοι μετακινούνται από τα νησιά στην ενδοχώρα

Συνολικά 500 άτομα έφυγαν (χθες και σήμερα) απ’ τα νησιά για δομές φιλοξενίας αιτούντων άσυλο σε όλη την Ελλάδα. Οι 270 αναχώρησαν χθες από τη Μυτιλήνη, ενώ άλλοι 230 αναχωρούν σήμερα από τη Σάμο. Στο σύνολό τους λέγεται πως έχουν προσφυγικό προφίλ ή είναι μέλη ευάλωτων κατηγοριών.

Στο μεταξύ, οι ροές απ’ τα μικρασιατικά παράλια προς τα ελληνικά νησιά είναι μειωμένες σε σχέση με προηγούμενες περιόδους, καθώς από την περασμένη Τετάρτη μέχρι και σήμερα, Τρίτη, στη Λέσβο πέρασαν 284 άτομα, στη Χίο 56 και στη Σάμο 137.

Σύμφωνα με τη διοίκηση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, ο πληθυσμός του καταυλισμού σήμερα ανέρχεται στους 19.122. Συνολικά στις δομές στην ευρύτερη περιοχή της Μυτιλήνης συμπεριλαμβανομένης και της Μόριας, διαμένουν 21.123 αιτούντες άσυλο.

www.newsbreak.gr
Νεότερη Παλαιότερη