Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Χίου: επεισόδια κατά την άφιξη του Ν. Μηταράκη, απόφαση για κινητοποιήσεις

Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Χίου: επεισόδια κατά την άφιξη του Ν. Μηταράκη, απόφαση για κινητοποιήσεις

Επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του έκτακτου Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χίου (με θέμα την απόφαση για κινητοποιήσεις μετά τις προτάσεις της Κυβέρνησης για δημιουργία υπερδομής για πρόσφυγες- μετανάστες στο νησί) και κατά την άφιξη του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων και βουλευτή Χίου Νότη Μηταράκη στο Δημαρχιακό Μέγαρο.
Φθάνοντας μισή ώρα περίπου μετά την έναρξη του Δημοτικού Συμβουλίου και ενώ δεκάδες πολίτες είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα των φορέων του Βροντάδου (σε έκταση του οποίου προτείνεται η δημιουργία του νέου Κλειστού Κέντρο) για συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο, ομάδα ατόμων άρχισαν να τον γιουχάρουν και κάποιοι να πετούν μπουκάλια με νερό και καφέδες.
Αστυνομικοί προσπάθησαν να μπλοκάρουν την είσοδο στο Δημαρχείο ώστε η εξαγριωμένη ομάδα να μην μπει σε αυτό (και ενώ ήδη πολλοί πολίτες παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση). Άγνωστο πως, έσπασε το τζάμι της πόρτας χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός, με αποτέλεσμα να σπάσει το αστυνομικό μπλόκο, μαζί και η εξωτερική πόρτα του Δημαρχείου.

Κατά τη διάρκεια που ο υφυπουργός εξηγούσε το Κυβερνητικό σχέδιο, σημειώθηκαν αρκετές διακοπές από τους πιο θερμόαιμους του ακροατηρίου, που αντιδρούσαν στη δημιουργία νέου Κέντρου αλλά και κατηγορώντας ότι δεν τηρήθηκαν οι προεκλογικές υποσχέσεις για κλείσιμο της υπάρχουσας δομής της ΒΙΑΛ.
Ο Χιώτης βουλευτής τόνισε, όπως και στη δευτερολογία του, ότι το Κλειστό Κέντρο που προτείνεται στο 15ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Χίου- Βολισσού θα είναι δυναμικότητας 4.000 ατόμων, αντί για 7.000, θα κλείσει η υπάρχουσα δομή της ΒΙΑΛ, ενώ μετέφερε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία δρόμου που θα παρακάμπτει τις στροφές του όρους Αίπους (μέσω των οποίων συνδέεται σήμερα ο Βροντάδος και η πόλη της Χίου με την Βορειοδυτική Χίο).

Παρατηρήθηκε έτσι να χειροκροτείται ο υφυπουργός όταν μιλούσε για κλείσιμο του ΚΥΤ της ΒΙΑΛ και αντίθετα να δέχεται τις αποδοκιμασίες όταν έκανε λόγο για Κέντρο στο 15ο χιλιόμετρο. Μάλιστα σημείωσε ότι δεν θα είχε θέμα να γίνει το Κλειστό Κέντρο βορειότερα, στο 17ο χλμ, μόνο που εκεί είναι Δημοτική έκταση και πρέπει ο Δήμος να αποφασίσει. Γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις από συμβούλους, που σημείωσαν ότι βασικό στοιχείο τη άρνησης του Δημοτικού Συμβουλίου είναι η δυναμικότητα του Κέντρου που είναι αποδεκτή της τάξεως των 500 ατόμων και μόνο για καταγραφή και ταυτοποίηση και πως με αυτό τον τρόπο επιχειρείται να διχαστεί η τοπική κοινωνία.
Ο κ. Μηταράκης απαντώντας στην κριτική από τις παρατάξεις της αριστεράς για την πολιτική της Ευρώπης φρούριο, αλλά και σε όσους δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται πως θα μειωθεί ο αριθμός, τόνισε ότι ο ίδιος είναι υπέρ των κλειστών δομών και πως «για να σταματήσουν οι ροές θα πρέπει να είναι αδιέξοδο το ταξίδι».

Μετά την πρωτολογία του υφυπουργού, ο Πρόεδρος του ΔΣ Παύλος Καλογεράκης διέκοψε τη συνεδρίαση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αλλά και να υπάρξει συνεννόηση με τους επικεφαλής των παρατάξεων.
Τελικά μετά από 5ώρη διαδικασία, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατόπιν πρότασης και του Δημάρχου Χίου Σταμάτη Κάρμαντζη, συμμετοχή στις κινητοποιήσεις σε περιφερειακό επίπεδο στις 22 και 23 Ιανουαρίου (τη 2η μέρα αντιπροσωπείες από όλα τα νησιά θα μεταβούν στην Αθήνα).
Κατά τη συνεδρίαση υπήρξε ανακοίνωση από πλευράς Εμπορικού Συλλόγου Χίου ότι προτρέπει τα μέλη του να κρατήσουν τις επιχειρήσεις τους κλειστές.

The post Δημοτικό Συμβούλιο Δ. Χίου: επεισόδια κατά την άφιξη του Ν. Μηταράκη, απόφαση για κινητοποιήσεις appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/35ROgFQ
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη