Σε διαβούλευση ο εκλογικός νόμος-Τι προβλέπει το κλιμακωτό μπόνους-Αντιδράσεις

Σε διαβούλευση ο εκλογικός νόμος-Τι προβλέπει το κλιμακωτό μπόνους-Αντιδράσεις

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα δόθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο ο νέος εκλογικός νόμος που βάζει τέλος στην απλή αναλογική.

«Μοιάζει με το παλιότερο σύστημα (Σκανδαλίδη) με τη διαφορά όμως ότι το μπόνους είναι κλιμακωτό»,ανέφερε ο συνταγματολόγος, Κώστας Μποτόπουλος.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι εάν ένα κόμμα πάρει ποσοστό μικρότερο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων τότε δεν δικαιούται επιπλέον έδρες, ενώ αν πάρει πάνω από 25% θα έχει κλιμακωτό μπόνους που θα ξεκινάει από τις 20 έδρες.

Για κάθε ο,5% θα λαμβάνει μία επιπλέον έδρα με ταβάνι τις 50 έδρες για ποσοστό 40%.

«Η απλή αναλογική θα καταργηθεί γιατί πιστεύουμε ότι οδηγεί σε ακυβερνησία βάζουμε ωστόσο ένα όριο στο bonus για ισότιμη εκπροσώπηση 4/09 εκλογές αν γίνουν με απλή αναλογική θα διαλυθεί η βουλή και θα γίνουν πάλι εκλογές» επεσήμανε ο Α. Γεωργιάδης.

Αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός παρέδωσε ήδη το σχέδιο νόμου στους πολιτικούς αρχηγούς. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά εξέφρασαν τις διαφωνίες τους με τις αλλαγές.

«Είναι πολύ λάθος» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν ψηφίζουμε το μπόνους των 50 εδρών», επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά.

Απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης να επαναφέρει το μπόνους στέκεται το ΚΚΕ: «Η απλή και ανόθευτη αναλογική είναι ασυμβίβαστη τόσο με την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής μπόνους όσο και με την ύπαρξη πλαφόν εισόδου στη Βουλή (σήμερα είναι 3%), για το οποίο κανένα κόμμα δεν μιλάει, πλην του ΚΚΕ»

«Θέλουμε σύστημα που θα εκφράζει την ανόθευτη βούληση του λαού» σχολίασε από το ΜΕΡΑ 25, ο Μιχάλης Κριθαρίδης.

Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ο εκλογικός νόμος θα κατατεθεί με τις όποιες τροποποιήσεις προς επεξεργασία και ψήφιση στη Βουλή.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2tcfo55
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη