Σε διαβούλευση ο εκλογικός νόμος-Τι προβλέπει το κλιμακωτό μπόνους-Αντιδράσεις

Σε διαβούλευση ο εκλογικός νόμος-Τι προβλέπει το κλιμακωτό μπόνους-Αντιδράσεις

Σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τη Δευτέρα δόθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο ο νέος εκλογικός νόμος που βάζει τέλος στην απλή αναλογική.

«Μοιάζει με το παλιότερο σύστημα (Σκανδαλίδη) με τη διαφορά όμως ότι το μπόνους είναι κλιμακωτό»,ανέφερε ο συνταγματολόγος, Κώστας Μποτόπουλος.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι εάν ένα κόμμα πάρει ποσοστό μικρότερο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων τότε δεν δικαιούται επιπλέον έδρες, ενώ αν πάρει πάνω από 25% θα έχει κλιμακωτό μπόνους που θα ξεκινάει από τις 20 έδρες.

Για κάθε ο,5% θα λαμβάνει μία επιπλέον έδρα με ταβάνι τις 50 έδρες για ποσοστό 40%.

«Η απλή αναλογική θα καταργηθεί γιατί πιστεύουμε ότι οδηγεί σε ακυβερνησία βάζουμε ωστόσο ένα όριο στο bonus για ισότιμη εκπροσώπηση 4/09 εκλογές αν γίνουν με απλή αναλογική θα διαλυθεί η βουλή και θα γίνουν πάλι εκλογές» επεσήμανε ο Α. Γεωργιάδης.

Αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός παρέδωσε ήδη το σχέδιο νόμου στους πολιτικούς αρχηγούς. Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και η Φώφη Γεννηματά εξέφρασαν τις διαφωνίες τους με τις αλλαγές.

«Είναι πολύ λάθος» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δεν ψηφίζουμε το μπόνους των 50 εδρών», επεσήμανε η Φώφη Γεννηματά.

Απέναντι στην πρόταση της κυβέρνησης να επαναφέρει το μπόνους στέκεται το ΚΚΕ: «Η απλή και ανόθευτη αναλογική είναι ασυμβίβαστη τόσο με την ύπαρξη οποιασδήποτε μορφής μπόνους όσο και με την ύπαρξη πλαφόν εισόδου στη Βουλή (σήμερα είναι 3%), για το οποίο κανένα κόμμα δεν μιλάει, πλην του ΚΚΕ»

«Θέλουμε σύστημα που θα εκφράζει την ανόθευτη βούληση του λαού» σχολίασε από το ΜΕΡΑ 25, ο Μιχάλης Κριθαρίδης.

Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ο εκλογικός νόμος θα κατατεθεί με τις όποιες τροποποιήσεις προς επεξεργασία και ψήφιση στη Βουλή.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Μαρία Μαγκλάρα

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2tcfo55
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.