«Ν’ αφήσει τις φιέστες ο Μ. Βορίδης και να γυρίσει τα χωριά για να δει πως επιβιώνουν οι αγρότες»

«Ν' αφήσει τις φιέστες ο Μ. Βορίδης και να γυρίσει τα χωριά για να δει πως επιβιώνουν οι αγρότες»

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού Καρδίτσας με αφορμή την αυριανή επίσκεψη στην περιοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, αλλά και με αφορμή του απολογισμού και του σχεδιασμού των δράσεων του υπουργείου. «Να κλείσουν τα αυτιά τους οι αγρότες στα ψέματα του υπουργού και της κυβέρνησης, να κοιτάξουν την τσέπη τους και τα χρέη τους», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ κ. Κώστας Τζέλλας και κάλεσε αγρότες και κτηνοτρόφους σε αγωνιστική ετοιμότητα καθώς και να συμμετέχουν μαζικά στην πανθεσσαλική σύσκεψη τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου στα Φάρσαλα αλλά και στη μεγάλη κινητοποίηση του Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Agrotica. Θα προηγηθεί στις 13 του Γενάρη, συσκεψη αγροτικών συλλόγων και αγροτών, στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Παλαμά.
Ο κ. Τζέλλας, αφού καλωσόρισε τον υπουργό, θέλησε να του υπενθυμίσει ότι η αντιμετώπισή του στο αγροτικο κίνημα, στην ομοσπονδία, στους συλλογους στους αγρότες, στις πρόσφατες κινητοποιήσεις ήταν απαράδεκτη, στέλνοντας τα ΜΑΤ, ενώ χαρακτήρισε τη στάση του για άρνηση να προσέλθει σε διάλογο μαζί τους αδιάλλακτη. Ο κ. Βορίδης, μίλησε για επίλυση του σημαντικότερου μέρους των προβλημάτων των αγροτών. Ποιά προβλήματα έχει λύσει, αναρωτήθηκε ο κ. Τζέλλας σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων εξακολουθούν να είναι εξευτελιστικές, με παράδειγμα το βαμβάκι η τιμή του οποίου ήταν 20% χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι. Ο ίδιος και η κυβέρνησή του δεν έκαναν τίποτα για να προστατεύσουν τους αγρότες, δεν έλαβαν κανένα μέτρο στήριξης, αντίθετα στηρίζουν τους βιομήχανους και τους εκκοκκιστές. Σε ο,τι αφορά το κόστος παραγωγής, μάλλον ζουμε σε διαφορετική χώρα, ανέφερε ο κ. Τζέλλας, τονίζοντας ότι το αγροτικό πετρέλαιο αναμένεται να φτάσει στο 1,50. Αναρωτιόμαστε πως θα καλλιεργήσουμε. Στον προϋπολογισμό του 2020 κάποια εκατομμύρια ευρώ για αφορολόγητο πετρέλαιο υπάρχουν για εφοπλιστές και μεγαλοξενοδόχους, όχι ομως για εμάς. Το αγροτικό ρεύμα το Σεπτέμβριο αυξήθηκε μεσοσταθμικά στο 8 – 10%, όπως αυξήθηκε και το οικιακό ρεύμα. Δεν ελήφθη καμία πρωτοβουλία για τα μέσα και τα εφόδια.
Από την άλλη η μείωση του φορολογικού αφορά σε ελάχιστους αγρότες, ενώ στο ασφαλιστικό, συνεχίζεται ο νόμος Κατρούγκαλου και αναμένεται στις εισφορές αύξηση στο 8% περίπου, την ώρα που οι αγρότες ήδη αδυνατούν να πληρώσουν.
Ο ΕΛΓΑ πριν ένα μήνα εξόφλησε τις ζημιές του 2018, ενώ καμία κίνηση δεν έγινε για να λειτουργήσει ο οργανισμός υπέρ των αγροτών, και μάλιστα αναμένεται και υπάρξει και ιδιωτική ασφάλιση. Με το νέο δε συνεργατικό νόμο «υπονοείται» ότι ιδιώτες θα συμμετέχουν στους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Πέρα από τις φιέστες, είπε καταλήγοντας ο κ. Τζέλλας, προτρέπουμε τον υπουργό να γυρίσει τα χωριά της Καρδίτσας, να συνομιλήσει με τους αγρότες, για να διαπιστώσει πώς ζουν και επιβιώνουν.

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2uBCS3Y
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη