Η κυβέρνηση του Ιράν απειλεί να απελάσει τον Βρετανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη

Η κυβέρνηση του Ιράν απειλεί να απελάσει τον Βρετανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη

Το Ιράν απείλησε σήμερα να απελάσει τον Βρετανό πρεσβευτή στην Τεχεράνη Ρομπ Μακέιρ σε περίπτωση που υπάρξει νέα «πρόκληση» του Λονδίνου, δύο ημέρες μετά τη σύλληψη του διπλωμάτη τον οποίο η Ισλαμική Δημοκρατία κατηγορεί για συμμετοχή σε «παράνομη συγκέντρωση».

Η Τεχεράνη «καλεί στην άμεση διακοπή κάθε ανάμιξης ή πρόκλησης της πρεσβείας της Βρετανίας στην Τεχεράνη», αναφέρει σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιώντας ότι «δεν θα περιοριστεί στην κλήτευση του πρεσβευτή, αν η συμπεριφορά αυτή συνεχιστεί».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μερικές ώρες μετά την κλήτευση του πρεσβευτή του Ιράν στο Λονδίνο, Χαμίντ Μπαεϊντινετζάντ, στον οποίο το Λονδίνο εξέφρασε τις «έντονες αντιρρήσεις» του για τη σύλληψη για λίγο το βράδυ του Σαββάτου του Μακέιρ, κοντά σε αντικυβερνητική διαδήλωση στην Τεχεράνη.

Το ιρανικό υπουργείο κάλεσε την Κυριακή τον Μακέιρ προσάπτοντάς του ότι ήταν παρών σε «παράνομη συγκέντρωση» κατά παράβαση των διπλωματικών συμβάσεων, απαιτώντας από το Λονδίνο να δώσει «εξηγήσεις».

Δηλώνοντας ότι δεν «μετείχε σε καμιά διαδήλωση» κατά των αρχών, ο Μακέιρ τόνισε ότι πήγε σε μια συγκέντρωση που είχε ανακοινωθεί ως αγρυπνία στη μνήμη των θυμάτων που βρίσκονταν στο ουκρανικό αεροσκάφος το οποίο καταρρίφθηκε στις 8 Ιανουαρίου από τις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις. «Έφυγα από το σημείο αυτό έπειτα από πέντε λεπτά, όταν κάποιοι άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα», είπε.

Έκαψαν σημαίες φωνάζοντας: «Θάνατος στη Βρετανία»

Οι σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και της Ισλαμικής Δημοκρατίας είναι κακές ιστορικά. Για το Ιράν, η Βρετανία είναι σχεδόν όσο και οι ΗΠΑ, ένας εκπρόσωπος του «ιμπεριαλισμού» και της «αλαζονείας» της Δύσης.

«Η εποχή κατά την οποία ο ήλιος δεν έδυε στη βρετανική αυτοκρατορία έχει παρέλθει προ πολλού», γράφει το ιρανικό υπουργείο τονίζοντας ότι ο ιρανικός λαός «παρά τις αποκλίσεις των απόψεων» δεν δέχεται την ξένη παρέμβαση, κυρίως αυτήν κυβερνήσεων με αποικιακό παρελθόν και υποστήριξης στους δικτάτορες».

Την Κυριακή, διαδηλωτές έκαψαν μια βρετανική σημαία και μια ισραηλινή μπροστά από την πρεσβεία της Βρετανίας στην Τεχεράνη, φωνάζοντας «Θάνατος στη Βρετανία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.grvia ert.gr https://ift.tt/2Tl10SM
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.