Nissan: Βίντεο ντοκουμέντο με τη διαφυγή του πρώην προέδρου της στο Λίβανο - Και η πρώτη δημόσια εμφάνιση (vid)

Nissan: Βίντεο ντοκουμέντο με τη διαφυγή του πρώην προέδρου της στο Λίβανο  - Και η πρώτη δημόσια εμφάνιση (vid)

Ο πρώην επικεφαλής της Nissan και της Renault, Κάρλος Γκον, θα πραγματοποιήσει σήμερα 8 Ιανουαρίου την πρώτη του ζωντανή συνέντευξη Τύπου μετά τη σύλληψή του στην Ιαπωνία τον Νοέμβριο του 2018.

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας αντιμετωπίζει κατηγορίες για οικονομικά παραπτώματα. Ο Γκoν, ο οποίος έφυγε κρυφά από την Ιαπωνία και μέσω Κωνσταντινούπολης πήγε στο σπίτι του, στο Λίβανο, μόλις πριν από μια εβδομάδα, αναμένεται να απευθυνθεί σήμερα σε δημοσιογράφους στη Βηρυτό.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο πρώην πρόεδρος της Nissan και της Renault, αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες εναντίον του και δήλωσε ότι είναι θύμα «συνωμοσίας» από τα στελέχη της Nissan που ήθελαν να εκτροχιάσουν τις προσπάθειές του για τη συγχώνευση των δύο αυτοκινητοβιομηχανιών.

Η Nissan αντιμετωπίζει δυσκολίες καθώς ανακοίνωσε τον περσινό Νοέμβριο μείωση κατά 70% στα τριμηνιαία κέρδη της και μείωσε τις προβλέψεις της για ολόκληρο το έτος σε χαμηλό 11 ετών, λόγω της πτώσης των πωλήσεών της.

Η τιμή της μετοχής της μειώθηκε κατά 27% πέρσι, η χειρότερη ετήσια απόδοσή της για πάνω από μια δεκαετία, ενώ ανάλογη πτώση 22% είχε σημειωθεί και το 2018

{https://twitter.com/abdbozkurt/status/1214881449058455554?s=20}

Η πρώτη δημόσια εμφάνισή του μπροστά σε 150 δημοσιογράφων

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Renault-Nissan Κάρλος Γκοσν διακήρυξε σήμερα την «αθωότητά» του και δήλωσε αποφασισμένος να «αποκαταστήσει την τιμή του», στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του στη Βηρυτό, μετά τη θεαματική απόδρασή του από την Ιαπωνία, όπου κατηγορείται για οικονομικά εγκλήματα.

«Με άρπαξαν με τη βία από την οικογένειά μου και τους κοντινούς μου ανθρώπους», είπε ο πρώην επικεφαλής του κολοσσού της αυτοκινητοβιομηχανίας, ηλικίας 65 ετών, ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά μετά την άφιξή του, την 30η Δεκεμβρίου στον Λίβανο, ενώπιον περίπου 150 δημοσιογράφων, που επιλέχθηκαν σχολαστικά από την ομάδα επικοινωνίας του.

Ο Κάρλος Γκοσν είπε επίσης ότι δεν σκοπεύει να μιλήσει για το πώς έφυγε από την Ιαπωνία, διότι θα εκθέσει πολλούς ανθρώπους που «με βοήθησαν με τα προβλήματά» μου.

«Αυτή (η απόδραση) ήταν η δυσκολότερη απόφαση της ζωής μου, όμως βρισκόμουν αντιμέτωπος με ένα σύστημα όπου τα ποσοστά καταδίκης ανέρχονται σε 99,4% και πιστεύω ότι αυτός ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος για τους ξένους».

«Δεν διέφυγα από τη δικαιοσύνη, διέφυγα από την αδικία και τη δίωξη», υπογράμμισε μιλώντας στα αγγλικά, αφού μίλησε επίσης στην αραβική και τη γαλλική γλώσσα, τονίζοντας ότι παρουσιάζεται ενώπιον των ΜΜΕ για να «αποκαταστήσει την τιμή του».

«Στα μάτια του κόσμου θεωρούμαι ένοχος μέχρι αποδείξεως τουναντίον», τόνισε ο 65χρονος προσθέτοντας ότι δεν είχε «άλλη επιλογή» από το να αποδράσει από τις «αβάσιμες» κατηγορίες σε βάρος του.

«Ήμουν όμηρος» στην Ιαπωνία, είπε.

«Είμαι αθώος από κάθε κατηγορία… Έφυγα από την Ιαπωνία, διότι ήθελα δικαιοσύνη. Είναι ο μοναδικός τρόπος να αποκαταστήσω τη φήμη μου. Εάν δεν το καταφέρω στην Ιαπωνία, θα το καταφέρω κάπου αλλού».

Μάλιστα, ο Κάρλος Γκοσν κατήγγειλε μια «συνωμοσία» μεταξύ της Nissan και της ιαπωνικής εισαγγελίας σχετικά με τη σύλληψή του.

«Η σκευωρία μεταξύ της Nissan και των εισαγγελέων διεξήχθη σε κάθε επίπεδο», δήλωσε.

Ο πρώην πρόεδρος διευθύνων σύμβουλος της Renault-Nissan επιβεβαίωσε σε αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο, πριν από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ότι διαθέτει «πραγματικές αποδείξεις» που δείχνουν ότι ήθελαν να τον ανατρέψουν από την ηγεσία του ομίλου και ότι σκοπεύει να δώσει στη δημοσιότητα ονόματα.

Ο Γκοσν βρίσκεται αντιμέτωπος με τέσσερις κατηγορίες στην Ιαπωνία: δύο για κατ' εξακολούθηση κατάχρηση εμπιστοσύνης και δύο για απόκρυψη εισοδημάτων της Nissan στις χρηματιστηριακές αρχές.

Σε βάρος του Γκοσν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από την Interpol. Η Βηρυτός διαβεβαιώνει ότι εισήλθε «νόμιμα» στον Λίβανο, με γαλλικό διαβατήριο.

«Μονάχα εγώ οργάνωσα την αποχώρησή μου», διαβεβαιώνει ο ίδιος.

Ο Κάρλος Γκοσν, οι συνεργάτες του και οι συνήγοροί του υποστηρίζουν ότι εκείνος υπήρξε θύμα «συνωμοσίας» την οποία εξύφανε η Nissan, με τη συνέργεια των ιαπωνικών αρχών, διότι ετοιμαζόταν να οργανώσει τη συγχώνευση μεταξύ Renault και Nissan.

«Ήμουν έτοιμος να συνταξιοδοτηθώ τον Ιούνιο του 2018… Δυστυχώς, αποδέχθηκα την προσφορά για να συνεχίσω τη συγχώνευση των δύο εταιρειών (Renault και Nissan).

«Κάποιοι από τους Γιαπωνέζους φίλους μου πίστευαν ότι ο μοναδικός τρόπος να ξεφορτωθούν την επιρροή της Renault στη Nissan ήταν να ξεφορτωθούν εμένα».

«Προσωπικά δεν πιστεύω ότι τα υψηλότερα κλιμάκια (της ιαπωνικής κυβέρνησης) εμπλέκονται».

Ο πρώην ισχυρός άνδρας της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας βαρύνεται με υποψίες ότι διέφυγε με ιδιωτικό τζετ από το διεθνές αεροδρόμιο του Κανσάι, κοντά στην Οσάκα (δυτική Ιαπωνία) μαζί με δύο συνεργούς του, αμερικανικής υπηκοότητας, όπως μεταδίδει η ιαπωνική τηλεόραση.

Κατάφερε να αποφύγει τους ελέγχους, καθώς κρύφτηκε σε ένα μεγάλο μεταλλικό κιβώτιο μεταφοράς ηχητικού εξοπλισμού, όπως μεταδίδουν γιαπωνέζικα ΜΜΕ.

Η ανακοίνωση της Nissan για την αναχώρηση του Κάρλος Γκον

Για την αναχώρηση του πρώην προέδρου της Nissan Κάρλος Γκον από την Ιαπωνία, η Nissan εξέδωσε την εξής ανακοίνωση: «Όπως ανακοινώθηκε από την ιαπωνική εισαγγελία, η απόδραση του πρώην προέδρου Κάρλος Γκον στoν Λίβανο, χωρίς την άδεια του δικαστηρίου και κατά παράβαση των όρων της εγγύησής του, αποτελεί πράξη που αψηφά το δικαστικό σύστημα της Ιαπωνίας. Η Nissan το βρίσκει αυτό εξαιρετικά δυσάρεστο.

Η Nissan ανακάλυψε πολυάριθμες πράξεις κακοδιαχείρισης εκ μέρους του Κάρλος Γκον, μέσω εμπεριστατωμένης και λεπτομερειακής εσωτερικής έρευνας. Η εταιρεία αποφάσισε ότι δεν ήταν κατάλληλος να εκτελέσει τα καθήκοντά του ως εκτελεστικό μέλος και τον απομάκρυνε από όλα τα αξιώματα.

Παράλληλα, η εσωτερική έρευνα ανέδειξε αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία για διάφορες παραβατικές πράξεις από τον Κάρλος Γκον, συμπεριλαμβανομένης της ανακριβούς δήλωσης της αποζημίωσής του και της υπεξαίρεσης περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας για ίδιον όφελος.

Οι συνέπειες της παράνομης συμπεριφοράς του Κάρλος Γκον ήταν σημαντικές. Εκτός από τη δίωξη που του ασκήθηκε στην Ιαπωνία, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά του Κάρλος Γκον, συμπεριλαμβανομένων των σχεδίων του για την ανακριβή υποβολή δηλώσεων σχετικά με τις απολαβές του, ήταν δόλια.

Οι έρευνες στη Γαλλία, σχετικά με ενδεχόμενες παραβάσεις του, συνεχίζονται. Η Nissan θα συνεχίσει να κάνει το σωστό, σε συνεργασία με τις δικαστικές και ρυθμιστικές αρχές, όπου αυτό είναι απαραίτητο.

Η αεροπορική αναχώρηση του Κάρλος Γκον, από την Ιαπωνία, δεν θα επηρεάσει τη βασική πολιτική της Nissan, η οποία τον θεωρεί υπεύθυνο για τις σοβαρές παραβάσεις, που αποκαλύφθηκαν από την εσωτερική έρευνα. Η εταιρεία θα συνεχίσει να λαμβάνει τα κατάλληλα νομικά μέτρα για την απόδοση ευθυνών στον Κάρλος Γκον για τη ζημιά που προκάλεσε η παράνομη συμπεριφορά του στη Nissan».

Η Renault, που κατέχει το υψηλότερο μερίδιο της Nissan, έχει καταρτίσει έναν κατάλογο των υποψηφίων που θα αντικαταστήσουν τον πρώην επικεφαλής της μάρκας Τιερί Μπολορέ, ο οποίος απολύθηκε στα μέσα Οκτωβρίου του 2019. Η Renault, δήλωσε ότι η γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία διευθύνεται προσωρινά από τον επικεφαλής οικονομικών Κλοτίλντ Ντελμπός.

Χθες, ένας από τους σημαντικότερους διεκδικητές της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου της Renault, Λούκα ντε Μέο, παραιτήθηκε από τη θέση του πρόεδρου της Seat και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να αναλάβει τα ηνία της Renault.

Ο Λούκα ντε Μέο, αντικαταστάθηκε στη Seat, από τον επικεφαλής χρηματοδότησης της ισπανικής μάρκας Κάρστεν Ισενσε. O Λούκα ντε Μέο, θα παραμείνει προς το παρόν στην VW Group, δήλωσε η Seat.via Ειδησεις - Dikaiologitika News | Ειδήσεις https://ift.tt/2FsKat1
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.