Θετική η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία (video)

Θετική η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία (video)

Θετική είναι η 5η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, που παρουσιάστηκε στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο των αξιολογήσεων του εξαμήνου. Βάλντις Ντομπρόβσκις, Πάολο Τζεντιλόνι και Νίκολας Σμιτ παρουσίασαν την έκθεση, που καταλήγει στο συμπέρασμα πως η Ελλάδα έχει προχωρήσει ικανοποιητικά στην εφαρμογή των ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεων που έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί έως το τέλους του 2019 και εκτιμά ότι προχωρούν και οι δεσμεύσεις που αξιολογούνται από την αμέσως επόμενη έκθεση ενισχυμένης επιτήρησης που έχει προγραμματιστεί για το Μάιο του 2020.

Αυτή η έκθεση της Επιτροπής, θα συζητηθεί από το Eurogroup του Μαρτίου, αλλά είναι η επόμενη, εκείνη του Μαΐου που, όπως επισήμανε και ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, θα αποτελέσει βάση συζήτησης, στο Eurogroup του Ιουνίου, ως προς το αίτημα της χώρας να αξιοποιήσει τα χρήματα των επιστροφών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν τράπεζες της Ευρωζώνης για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Ο Βάλντις Ντομπρόφσκις υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι στη σωστή πορεία για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων και σημείωσε ότι πλέον υπάρχουν περιθώρια συζήτησης, για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν ώστε να τονωθούν οι επενδύσεις. Και σημείωσε πως η πρόταση χρησιμοποίησης των κερδών από τα ομόλογα σε επενδύσεις μπορεί να έχει τη στήριξη της Κομισιόν, αλλά τον τελευταίο λόγο τον έχουν οι πιστωτές. Η Κομισιόν σημειώνει πως η πρόοδος στην Ελλάδα είναι καλή, όχι μόνο στη μακροοικονομική εικόνα, αλλά και σε σχέση με το κόστος χρηματοδότησης γιατί τα επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ως προς τις εισοδηματικές ανισότητες στην Ελλάδα, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε  ότι δίνεται μεγάλη έμφαση στην εισαγωγή του εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος. Κάτι, που ήδη συζητείται με τις ελληνικές αρχές.

Η γενική εικόνα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου εντοπίζει ανισορροπίες ή υπερβολικές ανισορροπίες σε 12 κράτη μέλη της Ένωσης με υπ' αριθμόν ένα πρόβλημα τα «κόκκινα δάνεια» και βασική αδυναμία την ώθηση της ανάπτυξης σε δυναμική φάση.

Ειδικά για την Ελλάδα, η Κομισιόν παρατηρεί ότι παραμένουν πολύ σημαντικές αδυναμίες, που σχετίζονται με το δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τον εξωτερικό τομέα, σε ένα πλαίσιο χαμηλού αναπτυξιακού δυναμικού και υψηλής ανεργίας. Παρατήρηση που περιλαμβάνεται σε όλες τις γενικές εκθέσεις.

Αξίζει όμως να επισημανθεί, ότι μεταξύ των παραδειγμάτων του προγράμματος στήριξης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα παράσχει η ΕΕ  στα 27 κράτη μέλη το 2020, περιλαμβάνεται και ο σχεδιασμός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης πληροφοριών στην Ελλάδα, αναφορικά με το μεταναστευτικό.

Από τη σημερινή παρουσίαση, ιδιαίτερης σημασίας ήταν οι αναφορές του Νίκολας Σμιτ, ότι η Κομισιόν επεξεργάζεται «ευρωπαϊκό πρόγραμμα για δίκαιους κατώτατους μισθούς», και του Πάολο Τζεντιλόνι, ότι «απασχολεί το ενδεχόμενο οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού σε ευρεία έκταση».

Tην ικανοποίησή του, χωρίς περιττές θριαμβολογίες, εξέφρασε για την 5η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας για την Ελλάδα (και τη 2η σχετική επί κυβέρνησης ΝΔ) ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι «απαιτείται ένταση των προσπαθειών, ώστε να αντιμετωπίσουμε ενδογενείς και εξωγενείς κινδύνους, να πετύχουμε διατηρήσιμη και βιώσιμη ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλές θέσεις απασχόλησης και να τονώσουμε περαιτέρω την κοινωνική συνοχή. Οι ανάγκες των καιρών επιβάλλουν την ισχυροποίηση της οικονομίας, που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ισχυροποίηση της Ελλάδας».

Όπως ανέφερε ο υπουργός η Έκθεση:

«Εκτιμά υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, υψηλότερους από τις προηγούμενες προβλέψεις, σχεδόν διπλάσιους του μέσου ευρωπαϊκού όρου. Προβλέπει επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και συρρίκνωση της ανεργίας. Ενσωματώνει τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, την επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, τη μείωση των «κόκκινων δανείων». Αποτυπώνει τη σημαντική πρόοδο στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

Αναδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης, μέσα από την κατάρτιση και υλοποίηση του δικού της εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου, να καλύψει το σημαντικό επενδυτικό κενό της χώρας. Καταγράφει τις κυβερνητικές επιλογές για περαιτέρω μειώσεις φόρων (εισφορά αλληλεγγύης και ΕΝΦΙΑ), εκτός προϋπολογισμού, εντός του 2020, ως απόρροια της καλής εκτέλεσής του.

Παρουσιάζει τις προτεραιότητες που έχει θέσει η κυβέρνηση για τη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, για εφέτος και τα επόμενα έτη, και θέτει τα χρονικά ορόσημα λήψης σχετικών αποφάσεων».

Στη δήλωσή του ο κ. Σταϊκούρας καταλήγει με ευχαριστίες προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για την ουσιαστική συμβολή τους σε αυτή την ανοδική τροχιά της οικονομίας και της χώρας. Οι προσπάθειες όλων μας, αναφέρει, φέρνουν θετικά αποτελέσματα, τα οποία αναγνωρίζονται.

 

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/3acLFJf
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη