Τι πραγματικά συμβαίνει με τις συντάξεις ομογενών - Xάνουν και το επίδομα ανασφάλιστων

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις συντάξεις ομογενών - Xάνουν και το επίδομα ανασφάλιστων

Σάλος έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα με τις συντάξεις ομογενών της Βόρειας Ηπείρου και το επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων. Ειδικότερα μέχρι οι ομογενείς της Βόρειας Ηπείρου δεν τους καταβάλλεται επίδομα ανασφάλιστων υπερήλικων λόγω αυστηρών κριτηρίων ενώ δεν μπορούν να πάρουν και σύνταξη λόγω του ότι απαιτείται 40 χρόνια διαμονή στην Ελλάδα.

Μάλιστα για το θέμα του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα έχει ψηφιστεί σχετική τροπολογία που τους εξαιρεί από τις αυστηρές προϋποθέσεις όμως δεν ισχύει ακόμη λόγω του ότι αναμένεται σχετική υπουργική απόφαση.

Το θέμα πήρε μεγάλη έκταση μετά και την ανάρτηση του τραγουδιστή από τις «Μέλισσες» Χρήστου Μάστορα, κίνηση πολυ προκάλεσε την άμεση απάντηση του γραφείου του πρωθυπουργού, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, εκφράζοντας την επιθυμία του Κυριάκου Μητσοτάκη για μελλοντική συνάντηση μαζί του.

Συγκεκριμένα το επίδομα δίνεται στους ανασφάλιστους υπερήλικες και σε αυτούς που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, εφόσον όμως πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

α. Έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.

β. Δεν λαμβάνουν ή δεν δικαιούνται να λάβουν σύνταξη από το εξωτερικό ή οποιαδήποτε ασφαλιστική ή προνοιακή παροχή από την Ελλάδα, μεγαλύτερη από 360€. Αν η σύνταξη αυτή ή παροχή από δημόσιο φορέα που λαμβάνουν είναι μικρότερη από το επίδομα των 360€, δικαιούνται το ποσό της διαφοράς που προκύπτει μετά την αφαίρεση του ποσού της σύνταξης ή παροχής που λαμβάνουν από το επίδομα.
Σε περίπτωση μεταβολής του ποσού της σύνταξης ή της παροχής που λαμβάνουν από το εξωτερικό ή την Ελλάδα, οι δικαιούχοι υποχρεούνται να το δηλώσουν αμέσως, προκειμένου να τροποποιηθεί αναλόγως το ποσό του επιδόματος. Για όσους λαμβάνουν σύνταξη ή άλλη παροχή από οποιοδήποτε φορέα του εξωτερικού, η νομισματική ισοτιμία λαμβάνεται υπόψη την 1η εργάσιμη ημέρα του έτους κατά τη χορήγηση, την επαναχορήγηση ή την τροποποίηση του ποσού της παροχής που λαμβάνουν από τον αρμόδιο για την καταβολή αυτής φορέα, λόγω αλλαγής του ποσού της σύνταξης που λαμβάνουν από τον φορέα του εξωτερικού.

γ. Διαμένουν μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα 15 συνεχόμενα έτη πριν από την υποβολή της αίτησης για τη λήψη του επιδόματος ή 15 έτη μεταξύ του 17ου και του 67ου έτους της ηλικίας τους, εκ των οποίων τα δέκα 10 συνεχόμενα πριν από την υποβολή της αίτησης και εξακολουθούν να διαμένουν στην Ελλάδα και μετά τη λήψη της παροχής.

Για τους δικαιούχους, που είναι μέλη της ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας, έχει ψηφιστεί τροπολογία που δεν ισχύει η γ περίπτωση όμως ακόμη δεν έχει τεθεί σε ισχύ με αποτέλεσμα να κόβονται πολλοί δικαιούχοι.

Σε ότι αφορά την σύνταξη με τον νόμο Κατρούγκαλου η εθνική σύνταξη χορηγείται μετά τα 15 έτη ασφάλισης (στα 345,6 ευρώ) και μετά τα 20 έτη ανεβαίνει στα 384 ευρώ. Αυτό όμως συμβαίνει μόνο για τους Έλληνες εργαζόμενους, γιατί υπάρχει και το επιπλέον κριτήριο της ανάγκης να έχουν συμπληρωθεί 40 έτη νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα, το οποίο εύλογα αφορά ομογενείς και μετανάστες εργαζόμενους. Σε αυτήν την περίπτωση, το ποσό της εθνικής σύνταξης μειώνεται «κατά 1/40 για κάθε χρόνο που υπολείπεται των 40 ετών διαμονής στην Ελλάδα, μεταξύ του 15ου έτους της ηλικίας και του έτους κατά το οποίο συμπληρώνουν το προβλεπόμενο όριο ηλικίας καταβολής της σύνταξης". Η διάταξη αυτή η οποία δεν προβλέπεται να αλλάξει με το νέο ασφαλιστικό πολλοί ομογενείς δεν παίρνουν σύνταξη.

Η ανάρτηση Μάστορα και το μήνυμα οργής

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, o Χρήστος Μάστορας, γνωστός τραγουδιστής και μέλος του συγκροτήματος «Μέλισσες», εκφράζει τη δυσαρέσκειά του, για όσους αποκαλούν του Βορειοηπειρώτες «Νοτιοαλβανούς».

Αφορμή για την ανάρτηση του τραγουδιστή, στάθηκε η αντιμετώπιση από την κυβέρνηση του αιτήματος κατάργησης των ρυθμίσεων που είχαν θεσπιστεί επί υπουργίας Κατρούγκαλου και αφορούσαν το δικαίωμα ασφάλισης χιλιάδων ομογενών από την Βόρειο Ήπειρο.

Αναλυτικά η ανάρτηση έχει ως εξής:

Tη στιγμή που σας γράφω, βράζω μέσα μου από θυμό. Με το ζόρι καταφέρνω να πληκτρολογήσω.

Η λέξη Βορειοηπειρώτης δεν είναι συνώνυμη με τη λέξη Νοτιοαλβανός. Μιλάμε για τους Ελληνες που έχουν τη γλώσσα τους ελληνική και την κουλτούρα τους Ηπειρώτικη. Όχι οτι είναι κάτι το σπουδαίο η το ιδιαίτερο να γεννιέσαι Έλληνας ή Αλβανός.

Αυτό δεν το επιλέγεις εσύ. Όπως δυο ξαδέρφια από την Κοσοβίτσα Πωγωνίου δεν επέλεξαν να γεννηθούν στο ίδιο χωριό αλλά ο καθένας βρίσκεται απο την άλλη πλευρά των συνόρων. Ο ένας να ζει στην Ελλάδα της δημοκρατίας και ο άλλος ίσως σε καμια φυλακή του Χότζα.

Αυτό που έχει σημασία όμως για κάποιον είναι να του στερείται η αλήθεια του και αλήθεια για μένα είναι ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Η Αλήθεια αποτελείται από τη λέξη Λήθη και το α- το στερητικό(Αυτό που δεν ξεχάστηκε)! Κι εσείς μας στερήσατε την αλήθεια μας! ΞΕΧΑΣΑΤΕ δηλαδή κύριοι!

Μου στέλνει σήμερα ο πατέρας μου ένα γεγονός που τα media έκαναν αβαβά, λέγοντας μου τη φράση «τελικά δεν μας θεωρούν Έλληνες γιε μου». Πρόκειται για κάτι που ο Πρωθυπουργός που τόσοι Βορειοηπειρώτες στηρίξαμε, επέλεξε να μην τηρήσει. Την αδικία που δεσμέυτηκε κι ο ίδιος, σε σχέση με τις συντάξεις των Βορειοηπειρωτών και τον απεχθή νομο Κατρούγκαλου, οτι θα διορθώσει.

Οι Βορειοηπειρώτες λοιπόν παρά το γεγονός ότι έχουν εκπληρώσει απόλυτα τις υποχρεώσεις τους προς το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας ΤΟΥΣ και ΜΑΣ, λαμβάνουν κατά πολύ μειωμένη σύνταξη σε σχέση με τους Ελλαδίτες που έχουν τα ίδια ένσημα!

Κι όμως εν έτει 2020 αντιμετωπιζόμαστε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας! ΞΑΝΑΛΕΩ δεν είναι πιο σπουδαίο να είσαι από κάπου και δεν επιλέξαμε να είμαστε ΕΛΛΗΝΕΣ αλλά τι να κάνουμε; Είμαστε δυστυχώς η ευτυχώς και κάποιοι προγονοί μας έφτυσαν αίμα επειδή ακριβώς ήταν Έλληνες στις φυλακές του απολυταρχικού κράτους του Χότζα.

Και τελικά κάποιοι απʼ αυτούς συνεχίζουν να είναι φυλακισμένοι στην ίδια τους τη χώρα! Διορθώστε το λάθος κύριε Πρωθυπουργέ γιατί αν δεν τον κάνετε, κάποια στιγμή θα διορθώσουμε κι εμείς το λάθος που κάναμε στις κάλπες!+

Δείτε την ανάρτηση:

 

 



via Ειδησεις https://ift.tt/3bzlKNn
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη