Χρονολόγιο 1965-1970

του Νικηφόρου Σταματάκη

Αθήνα, 27 Αυγούστου 1965. Η πλατεία Ομονοίας πλημμυρισμένη από πλήθος λαού που διαδηλώνει εναντίον των «αποστατών» της Ενωσης Κέντρου. Την επομένη κρίνεται στη Βουλή η κυβέρνηση Τσιριμώκου, η οποία τελικά θα έχει την τύχη της πρώτης κυβέρνησης «αποστατών» του Γ. Νόβα: καταψήφιση (φωτ.: Ρεντζής).
Με την έναρξη τον έτους 1965 και τις καταγγελίες, τον Μάιο, για την ύπαρξη αριστερότροπής συνωμοτικής οργάνωσης αξιωματικών στο στρατό, επιτείνεται η αίσθηση ότι τα νέφη της δυσπιστίας μεταξύ ανακτόρων -και ποικίλων κέντρων παραεξουσίας- και κυβέρνησης του Κέντρου αντί να διαλύονται συνεχώς πυκνώνουν. Τα μέτρα πολιτικής φιλελευθεροποίησης εκλαμβάνονται ως προανάκρουσμα ανατροπής της κρατούσης τάξεως πραγμάτων. Οι επιλογές ανεξαρτητοποίησης σε επίπεδο διεθνών σχέσεων και αμυντικής πολιτικής ερμηνεύονται ως συμπτώματα ενδοτισμού και ερωτοτροπίας με το σοβιετικό μπλοκ. Στο εξωτερικό, το κλίμα δεν ήταν ευνοϊκό. Η ανάρρηση στα ύπατα σοβιετικά αξιώματα του Αεοντιντ Μπρεζνιεφ —που τέσσερα χρόνια αργότερα θα διατάξει την εισβολή των ρωσικών τανκς στην Πράγα— ερμηνεύτηκε ως η έναρξη σταδιακής απομάκρυνσης της ηγέτιδας του «κομμουνιστικού κόσμου» από το χρουτσοφικό δόγμα της ειρηνικής συνύπαρξης και υιοθέτησης σκληρότερης γραμμής στον ανταγωνισμό των δύο υπερδυνάμεων. Η ερμηνεία που έδωσε η ηγέτιδα δύναμη του «ελευθέρου κόσμου» στην εξέλιξη εκείνη, δεν ευνοούσε την προοπτική ενός κόσμου, στον οποίο θα υπήρχε χώρος για το Κίνημα των Αδεσμεύτων, πολιτική έκφραση του «τρίτου κόσμου» στην κοινωνία των εθνών. Κατά πόσο ο Μακάριος, ηγετική προσωπικότητα των Αδεσμεύτων, αντιλήφθηκε εγκαίρως πόσο στένευαν τα περιθώρια για μια Κύπρο ανεξάρτητη και αδέσμευτη, δεν είναι βέβαιο. Βέβαιο είναι ότι το Κυπριακό είχε ήδη καταστεί εξαιρετικά δυσεπίλυτο πρόβλημα. Ζήτημα εξ ορισμού εθνικό για την Ελλάδα, είχε καταστεί, επίσης, μετά τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου και την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναπόσπαστο στοιχείο του ελληνικού προβλήματος.
Η σχέση συγκοινωνούντων δοχείων που είχε αναπόφευκτα παγιωθεί μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, επέδράσε πολλαπλασιαστικά στο βαθμό ενδιαφέροντος και ανησυχίας του αμερικανικού παράγοντα για τις εξελίξεις και στις δύο χώρες. Στο εσωτερικό, αφετέρου, κάθε προσπάθεια φιλελευθεροποίησης που θα επέτρεπε σε νέες δυνάμεις να κινηθούν ανεμπόδιστα προς την κατεύθυνση του οικονομικού, κοινωνικού και πολιτικού εκσυγχρονισμού της χώρας, θεωρήθηκε εξαρχής ως απειλή και προσπάθεια ανατροπής παγιωμένων καταστάσεων και κεκτημένων. Στην πραγματικότητα, αυτό που εξέτρεφε την ανωμαλία και κυοφορούσε πραγματικούς κινδύνους εκτροπής ήταν το εξαμ-βλωματικό σχήμα το οποίο επέτρεπε να εκπορεύεται πολιτική από δύο κέντρα εξουσίας: την ελέω κληρονομικού δικαιώματος βασιλεία (και τον εσμό των παραεξουσιαστικών κέντρων που στοιχημάτιζαν πάνω της και τη δική τους μακροημέρευση) και την εκλεγμένη νόμιμη κυβέρνηση — επ' αυτού, απτό και διδακτικό πρόσφατο παράδειγμα ήταν η έξωση του Κ. Καραμανλή. Ο ανώτατος άρχων διάλεξε να συγκρουσθεί με τη μόνη πηγή εκπόρευσης εξουσίας και νομιμότητας που αναγνωρίζει κάθε δημοκρατία, ακόμη και η βασιλευόμενη: τη λαϊκή βούληση, εκφρασμένη στην κάλπη. Η αναστάτωση από την αλαζονική αποπομπή της νόμιμης κυβέρνησης, τον Ιούλιο του 1965, οδήγησε -μέσω μιας κρίσης την οποία παρέτειναν και επέτειναν η εμπάθεια, ο αρνητισμός, η ανεπάρκεια σε επίπεδο δημοσίων προσώπων και η δυστοκία σε επίπεδο πολιτικού συστήματος- στην επικράτηση της δικτατορίας της 21ης Απριλίου. Η οποία, από ειρωνεία των πραγμάτων και εκδικητικότητα της Ιστορίας, πέτυχε το εντελώς αντίθετο από αυτό για το οποίο εμφανώς έγινε: να οδηγήσει, εν μέσω λυγμών και γελώτων, το εξαμβλωματικό και ανάξιο της Ελλάδας «κράτος του παρακράτους» στον τάφο.
1965
Φεβρουάριος
2-3 Φεβρουαρίου: Ο Γ. Παπανδρέου επισκέπτεται το Βελιγράδι για συνομιλίες με τον Τίτο. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας θέτει ευθέως ζήτημα μακεδόνικης μειονότητας στην Ελλάδα. 19 Φεβρουαρίου: Σε συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, ο Π. Κανελλόπουλος κηρύσσει τον «υπέρτατο αγώνα» για την ανατροπή της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.
23 Φεβρουαρίου: Ο Γ. Παπανδρέου αποκαλύπτει στη Βουλή το «σχέδιο Περικλής» με το οποίο επιχειρήθηκε η αλλοίωση της λαϊκής βούλησης στις εκλογές του 1961.
26 Φεβρουαρίου: Ο Π. Κανελλόπουλος ζητεί από τον βασιλιά να αποπέμψει τον Γ. Παπανδρέου, ως ενδοτικό έναντι του κομμουνισμού. Την επομένη η ΕΡΕ καταγγέλλει στη Βουλή «κομμουνιστική διείσδυση» στη Σχολή Ευελπίδων.
Απρίλιος
5 Απριλίου: Ισχυρός σεισμός στην Πελοπόννησο: 17 νεκροί και πάνω από 200 τραυματίες• μεγάλες καταστροφές σε Μεγαλόπολη και Πάτρα.
17 Απριλίου: Η κυβέρνηση Κέντρου ανακοινώνει την απόφαση της να άρει όλα τα έκτακτα μέτρα της περιόδου του εμφυλίου και να αποφυλακίσει και τους τελευταίους πολιτικούς κρατούμενους.
Μάιος
19 Μάιου: Πρώτο δημοσίευμα για τον «Ασπίδα», σε αντιπολιτευόμενη επαρχιακή εφημερίδα. Είχε προηγηθεί υπόμνημα του Γ. Γρίβα στον βασιλιά και στον υπουργό Αμύνης, με το οποίο κατήγγελε κρούσματα απειθαρχίας στην ΕΛΔΥΚ μετά την επίσκεψη του Ανδρέα Παπανδρέου στην Κύπρο. 20 Μαίου: Ο αντιστράτηγος του Δικαστικού Ι. Σίμος μεταβαίνει στην Κύπρο για ανακρίσεις σχετικά με τον «Ασπίδα». 28 Μαίου: Σε αντιπολιτευόμενες εφημερίδες της Αθήνας διατυπώνονται καταγγελίες για ανάμιξη του Α. Παπανδρέου στον «Ασπίδα».
Ιούνιος
1 Ιουνίου: Ο αντιστράτηγος Ι. Σίμος, ολοκληρώνει το ανακριτικό του έργο, διαπιστώνοντας ότι υπήρξε πράγματι ο «Ασπίδα», αλλά είχε διαστάσεις μικρότερες και σκοπό διαφορετικό από εκείνον που του απεδίδετο.
7 Ιουνίου: Πειθαρχικές ποινές σε αξιωματικούς που φέρονται ως αναμεμιγμένοι στον «Ασπίδα».
8 και 10 Ιουνίου: Επιστολές Κωνσταντίνου στον πρωθυπουργό, με τις οποίες τον καλεί να εκκαθαρίσει την υπόθεση «Ασπίδα».
25 Ιουνίου: Ο Γ. Παπανδρέου θέτει θέμα εμπιστοσύνης της Βουλής και παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης.
28 Ιουνίου: Προφυλακίζεται ο λοχαγός Αρ. Μπουλούκος ως ένας από τους ιδρυτές του «Ασπίδα».
Ιούλιος
10 Ιουλίου: Ο συνταγματάρχης Πυροβολικού Γεώργιος Παπαδόπουλος, καταγγέλλει απόπειρα δολιοφθοράς σε οχήματα του στρατού στον Εβρο. Οπως αποδείχθηκε αργότερα, η δολιοφθορά ήταν έργο του ιδίου.
11 Ιουλίου: Συνάντηση πρωθυπουργού -βασιλιά στην Κέρκυρα. Ο Γ. Παπανδρέου ζητεί από τον Κωνσταντίνο να εγκρίνει την αντικατάσταση του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πέτρου Γαρουφαλιά. Ο βασιλιάς αρνείται.
13 Ιουλίου: Διαγράφεται από την Ενωση Κέντρου ο Πέτρος Γαρουφαλιάς.
14 Ιουλίου: Τρίτη επιστολή Κωνσταντίνου προς τον πρωθυπουργό, τον οποίο μέμφεται ότι επιχειρεί να συγκαλύψει την υπόθεση «Ασπίδα» για να διασώσει τον γιο του, Ανδρέα Παπανδρέου, που φέρεται ως πολιτικός αρχηγός της.
Στις 21 Νοεμβρίου 1966, ο Ανδρέας Παπανδρέου εμφανίζεται στο ακροατήριο της δίκης για τον «Ασπίδα», σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους κατηγορούμενους αξιωματικούς. Στη φωτογραφία, καθισμένος ανάμεσα στους βουλευτές της Ε.Κ., Ανδρέα Κοκκέβη και Ιω. Αλευρά, και τον Αγαμ. Κουτσογιωργα, συνομιλεί με δημοσιογράφους, στη διάρκεια διαλείμματος της ακροαματικής διαδικασίας (φωτ.: Ρεντζής).
15 Ιουλίου: Παραίτηση της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου και ορκωμοσία Γεωργίου Αθανασιάδη-Νόβα.
16 Ιουλίου: «Αποστασίες» βουλευτών της Ενωσης Κέντρου. Μαχητικές διαδηλώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.
21 Ιουλίου: Νεκρός σε διαδήλωση ο φοιτητής της ΑΣΟΕΕ και μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη, Σωτήρης Πέτρουλας.
Αύγουστος
5 Αυγούστου: Καταψηφίζεται στη Βουλή η κυβέρνηση Νόβα, η πρώτη κυβέρνηση των «αποστατών». Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Ηλία Τσιριμώκο.
20 Αυγούστου: Διαδηλώσεις και αιματηρές συγκρούσεις στην Αθήνα. 28 Αυγούστου: Καταψήφιση της κυβέρνησης Τσιριμώκου στη Βουλή.
Σεπτέμβριος
1-2 Σεπτεμβρίου: Συμβούλιο στέμματος για την αντιμετώπιση της κρίσης. Αποφασίζεται ο σχηματισμός κυβέρνησης υπό τον Στέφανο Στεφανόπουλο.
17 Σεπτεμβρίου: Ορκίζεται κυβέρνηση Στεφανόπουλου.
24 Σεπτεμβρίου: Η τρίτη κυβέρνηση των «αποστατών», με τη στήριξη της ΕΡΕ και του Κόμματος των Προοδευτικών, παίρνει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Νοέμβριος
17-19 Νοεμβρίου: Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Στεφανόπουλου, Ηλίας Τσιριμώκος, στην Κύπρο.
1965
«Το μπλόκο», του Αδωνι Κύρου.
«Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα», του Γιώργου Τζαβέλλα.
«Γράμμα από την Αμερική», του Λάκη Παπαστάθη.
«Το χώμα βάφτηκε κόκκινο», του Βασίλη Γεωργιάδη.
Γιώργος Σεφέρης: Αντίγραψες.
Τάσος Λειβαδίτης: Ποίηση.
Στρατής Τσίρκας: Η νυχτερίδα (Το τρίτο βιβλίο της τριλογίας Ακυβέρνητες πολιτείες).
Αντώνης Σαμαράκης: Το λάθος.
Σάκης Παπαδημητρίου: Το δωμάτιο.
Νίκος Καχτίτσης: Η περιπέτεια ενός βιβλίου.
Παντελής Καλιότσος: Ονειροπόλοι.
Θάνατος Φώτη Κόντογλου
(1896-1965).
Θάνατος Λουκή Ακρίτα (1909 -1965).
Θάνατος Αγγελικής Χατζημιχάλη
(1895-1965).
1966 
Ιανουάριος
1 Ιανουαρίου: «Μίασμα» χαρακτηρίζει τον κομμουνισμό, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του προς τον ελληνικό λαό, ο βασιλιάς.
31 Ιανουαρίου: Αθήνα: Σύσκεψη Στεφανόπουλου - Μακαρίου για το Κυπριακό.
Μάρτιος
21 Μαρτίου: Σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, παρά τη διαφωνία του υπουργού Εξωτερικών, Ηλ. Τσιριμώκου, να διορίσει αρχηγό όλων των ενόπλων δυνάμεων στην Κύπρο τον στρατηγό Γ. Γρίβα.
Απρίλιος
10 Απριλίου: Παραίτηση Τσιριμώκου. Κυβερνητική κρίση.
Μάιος
20 Μαΐου: Εκδίδεται απαλλακτικό βούλευμα για την υπόθεση «Περικλής» με το αιτολογικό ότι το σχέδιο εφαρμόστηκε μόνον εναντίον των κομμουνιστών.
Ιούνιος
9 Ιουνίου: Εναρξη ελληνο-τουρκικού διαλόγου.
17 Ιουνίου: Ο Γεώργιος Μαύρος παραιτείται από διοικητής της Εθνικής Τράπεζας.
Ιούλιος
10 Ιουλίου: Θεσσαλονίκη: Συγκρούσεις αγροτών - αστυνομίας, με πολλούς τραυματίες εκατέρωθεν.
Σεπτέμβριος
29 Σεπτεμβρίου: Εκδίδεται βούλευμα για τον «Ασπίδα». Παραπέμπονται στο στρατοδικείο 28 από τους 30 προφυλακισμένους. Ανάμεσα τους οι συνταγματάρχες Α. Παπατέρπος, Π. Αναγνωστόπουλος, Δ. Χονδροκούκης και οι λοχαγοί Π. Παπαγεωργόπουλος, Αρ. Μπουλούκος, Θεοφ. Τόμπρας, κ.ά.
Οκτώβριος
2 Οκτωβρίου: Αρχίζει στο Κακουργοδι-κείο Θεσσαλονίκης η δίκη για τη δολοφονία του Γρ. Λαμπράκη.
Νοέμβριος
Αρχές του μήνα: Με πρωτοβουλία του Γ. Παπανδρέου αποκαθίσταται η επαφή του με τον βασιλιά, για την εκτόνωση της έντασης και την ομαλή έξοδο από την κρίση.
14 Νοεμβρίου: Αθήνα: Αρχίζει η δίκη για τον «Ασπίδα» στο Τακτικό Στρατοδικείο.
Δεκέμβριος
Αρχές τον μήνα: Μυστική συνάντηση Γ. Παπανδρέου και Π. Κανελλόπουλου, παρουσία του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του βασιλιά, Δ. Μπιτσιου. Οι δυο άνδρες συμφωνούν να ορισθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση για τη διεξαγωγή εκλογών με απλή αναλογική, με δέσμευση της Ε.Κ. ότι δεν θα συνεργαστεί μετεκλογικά με την ΕΔΑ. Αν ο βασιλιάς δεχτεί τις θέσεις αυτές, βεβαιώνει ο Γ. Παπανδρέου, ο ίδιος θα εξάρει τη βασιλική πρωτοβουλία. Την επομένη, ο Δ. Μπιτσιος συντάσσει μνημόνιο με όλα τα σημεία της συμφωνίας, το οποίο υπογράφουν οι αρχηγοί της Ε.Κ. και της ΕΡΕ.
8 Δεκεμβρίου: Βυθίζεται το οχηματαγωγό «Ηράκλειο» κοντά στη βραχονησίδα Φαλκονέρα. Πνίγονται 225 άνθρωποι.
18 Δεκεμβρίου: Συμφωνία Κωνσταντίνου - Γ. Παπανδρέου - Π. Κανελλόπουλου για υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον Ιω. Παρασκευόπουλο προς διεξαγωγή εκλογών.
22 Δεκεμβρίου: Ορκίζεται η υπηρεσιακή κυβέρνηση Παρασκευοπούλου.
29 Δεκεμβρίου: Το Κακουργοδικειο Θεσσαλονίκης εκδίδει καταδικαστική απόφαση για κατηγορούμενους αξιωματικούς της χωροφυλακής στην υπόθεση Λαμπράκη.
1966
Η Ελλάδα εκπροσωπείται στην Μπιενάλε Βενετίας από τους Νίκο Γεωργιάδη, Γιώργο Μαυρο'ίδη, Κλέαρχο Λουκόπουλο, Κώστα Ανδρέου και Βάσω Κατράκη, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο χαρακτικής.
Ξεκινούν ανασκαφές στις Αρχάνες Κρήτης, υπό την αιγίδα της Αρχαιολογικής Εταιρείας.
«Μέχρι το πλοίο» του Αλέξη Δαμιανού.
«Πρόσωπο με πρόσωπο» του Ροβήρου Μανθούλη.
«Εκδρομή» του Τάκη Κανελλόπουλου.
«Με τη λάμψη στα μάτια» του Πάνου Γλυκοφρυδη.
«Τζίμης ο τίγρης» του Παντελή Βούλγαρη.
«Ο θάνατος του Αλέξανδρου» του Δημήτρη Κολλατου.
Γιώργος Σεφέρης: Τρία κρυφά ποιήματα.
Δημήτρης Χατζής: Ανυπεράσπιστοι (διηγήματα).
Βασίλης Βασιλικός: Ζ (χρονικό).
Γιώργος Χειμώνας: Μυθιστόρημα.
Νίκος Μπακόλας: Ο κήπος των πριγκίπων.
Μάριος Χάκκας: Τυφεκιοφόρος του εχθρού.
Αλέξανδρος Σχίνας: Αναφορά περιπτώσεων.
Γ. Πεντζίκης: Το μυθιστόρημα της κυρίας Ερσης.
Θάνατος Γιώργου Θεοτοκά (1905-1966).
Από τη φοιτητική συγκέντρωση που οργάνωσε η ΕΦΕΕ στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου της Αθήνας, στις 5 Μαρτίου 1967. Το φάσμα της στρατοκρατικής εκτροπής πλανάται ήδη στην ατμόσφαιρα. Σε λιγότερο από ένα μήνα, η Δημοκρατία, ταλαιπωρημένη και ουσιαστικά ανοχύρωτη, θα υποκύψει, μη έχοντας άλλο να ελπίζει παρά «εις τον πατριωτισμόν των Ελλήνων» - άρθρο 114 του  καταλυθέντος Συντάγματος (φωτ.: Ηνωμένοι Φωτορεπόρτερ).
1967 
Φεβρουάριος
6 Φεβρουαρίου: Συγκαλείται Συμβούλιο Στέμματος για το Κυπριακό.
24 Φεβρουαρίου: Η Εισαγγελία ζητεί την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Ανδρέα Παπανδρέου και του Παύλου Βαρδινογιάννη.
Μάρτιος
16 Μαρτίου: Απόφαση του Στρατοδικείου για την υπόθεση «Ασπίδα». Καταδικάζονται 21 στρατιωτικοί σε ποινές φυλάκισης από 2 έως 18 χρόνια.
29 Μαρτίου: Σύγκρουση στη Βουλή Ε.Κ. και ΕΡΕ για το θέμα της βουλευτικής ασυλίας του Α. Παπανδρέου.
30 Μαρτίου: Η ΕΡΕ αίρει την εμπιστοσύνη της προς την κυβέρνηση Παρασκευοπούλου, προκαλώντας την πτώση της.
1η Ιανουαρίου 1966. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, στο γραφείο του, ετοιμάζεται να απευθύνει το πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα του προς τον ελληνικό λαό. Το διχαστικό περιεχόμενο του ήταν άλλη μια κίνηση αυτοϋπονόμευσης του θεσμού. Η Ενωση Κέντρου το χαρακτήρισε «βαρύ λάθος», ο Π. Κανελλόπουλος και ο Σπ. Μαρκεζίνης ζήτησαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση «αποστατών», η ΕΔΑ το χαρακτήρισε κήρυγμα μισαλλοδοξίας (φωτ.: Επίκαιρα)
Απρίλιος
3 Απριλίου: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Π. Κανελλόπουλο. Ορκίζεται κυβέρνηση της ΕΡΕ.
14 Απριλίου: Προκήρυξη εκλογών και διάλυση της Βουλής.
20 Απριλίου: Σύσκεψη αντιστράτηγων της λεγόμενης «χούντας των στρατηγών». Εισήγηση του αρχηγού ΓΕΣ για την προετοιμασία πραξικοπήματος.
21 Απριλίου: Στρατιωτικό πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών. Στις 2 τα ξημερώματα άνδρες της ΕΣΑ του συνταγματάρχη Ιωάννη Λαδά, συλλαμβάνουν το σύνολο σχεδόν του πολιτικού κόσμου. Επικεφαλής του στρατιωτικού πραξικοπήματος οι συνταγματάρχες Γεώργιος Παπαδόπουλος και Νικόλαος Μακαρέζος και ο ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός. Μαζικές συλλήψεις και εκτοπίσεις μελών και οπαδών της Αριστεράς.
23 Απριλίου: Σε μήνυμα του ο Μίκης Θεοδωράκης καλεί το λαό να αγωνιστεί για την ανατροπή της χούντας.
24 Απριλίου: Στελέχη της Ε.Κ. και της ΕΔΗΝ ιδρύουν το «Εθνικό Κίνημα Εθνικής Αντιστάσεως» (ΕΚΔΑ).
30 Απριλίου: Στελέχη της Νεολαίας Λαμπράκη ιδρύουν το «Πατριωτικό Μέτωπο». Στελέχη του Ομίλου Παπανα-στασιου αποφασίζουν να ιδρύσουν τη «Δημοκρατική Αμυνα» (Δ.Α.).
Μάιος
4 Μαίου: Εκτοπίζονται 6.000 Αριστεροί στη Γυάρο.
10 Μάιου: Προφυλακίζεται ο Α. Παπανδρέου για την υπόθεση «Ασπίδα».
14 Μάιου: Το νεοσύστατο Πατριωτικό Μέτωπο μετονομάζεται σε Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο (ΠΑΜ). Επικεφαλής τίθεται ο Μίκης Θεοδωράκης.
22 Μάιου: Ο Νικηφόρος Μανδηλαράς, συνήγορος υπεράσπισης στην υπόθεση «Ασπίδα», φονεύεται από τους διώκτες του ενώ επιχειρεί να αποφύγει τη σύλληψη.
Ιούνιος
6 Ιουνίου: Το καθεστώς απαγορεύει την πώληση δίσκων του Μίκη Θεοδωράκη και την αναμετάδοση της μουσικής του.
22 Ιουνίου: Ο Ριτσαρντ Νίξον, πρώην αντιπρόεδρος και μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ, επισκέπτεται την Αθήνα και συναντάται με τον Παττακό και στελέχη του καθεστώτος των συνταγματαρχών.
Ιούλιος
26 Ιουλίου: Συναντώνται στην Κωνσταντινούπολη ο Πατριάρχης Αθηναγόρας και ο Πάπας Παύλος ΣΤ'.
27 Ιουλίου: Μαγνητοφωνημένη εκπομπή του ΠΑΜ, με αντιδικτατορικά συνθήματα, ακούγεται στην οδό Πανεπιστήμιου επι 15 λεπτά, πριν η αστυνομία εντοπίσει το κασετόφωνο.
27 Ιουλίου: Συλλήψεις στα Χανιά μελών του ΠΑΜ. Θα καταδικαστούν από το Εκτακτο Στρατοδικείο Χανίων σε ποινές φυλάκισης έως 8,5 χρόνια.
Αύγουστος
6 Αυγούστου: Παραιτούνται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Ξενοφών Ζολώτας και ο υποδιοικητής Ιωάννης Πεσματζόγλου.
21 Αυγούστου: Συλλαμβάνεται ο Μίκης Θεοδωράκης.
23 Αυγούστου: Δίκη 35 μελών του ΕΚΔΑ. Καταδίκες σε ποινές φυλάκισης έως 9 χρόνια.
29 Αυγούστου: Παραπέμπεται ο Α. Παπανδρέου για την υπόθεση «Ασπίδα». 31 Αυγούστου: Θεσσαλονίκη: Καταδικάζονται 14 μέλη του ΠΑΜ σε ποινές φυλάκισης.
Σεπτέμβριος
5 Σεπτεμβρίου: Δολοφονείται στη Θεσσαλονίκη από όργανα της χούντας ο Γ. Χαλκιδης, στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη και αντιστασιακός, ενώ προσπαθούσε να αποφύγει τη σύλληψη του. Συλλήψεις συναγωνιστών του.
9-10 Σεπτεμβρίου: Συνάντηση στον Εβρο του πρωθυπουργού Κων. Κόλλια, συνοδευόμενου από τον Παπαδόπουλο, με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ καταλήγει σε φιάσκο.
27 Σεπτεμβρίου: Αντιδικτατορικές δηλώσεις του Π. Κανελλόπουλου σε ξένους ανταποκριτές.
Οκτώβριος
23 Οκτωβρίου: Συλλαμβάνονται μέλη της Δημοκρατικής Αμυνας. Τέλη Οκτωβρίου: Δίκη 38 νέων αριστερών οργανώσεων στο Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών. Εννέα καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης έως 20 χρόνια.
Νοέμβριος
6 Νοεμβρίου: Συλλήψεις μελών της Δημοκρατικής Αντίστασης Κρήτης. Παραπέμπονται στο Εκτακτο Στρατοδικείο είκοσι εννέα.
15 Νοεμβρίου: Κύπρος: Επίθεση δυνάμεων του Γρίβα στο χωριό Κοφινου, φέρνει Ελλάδα και Τουρκία στο χείλος του πολέμου. ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς αποδέχονται σχετικό αίτημα της Τουρκίας και ζητούν την άμεση αποχώρηση της ελληνικής μεραρχίας από τη νήσο. Η δικτατορική κυβέρνηση υποκύπτει και αποδέχεται να το κάνει.
21 Νοεμβρίου: Αθήνα: Μεγάλη δίκη μελών του ΠΑΜ. Το Στρατοδικείο επιβάλει ποινές φυλάκισης από 5 έως 15 χρόνια. Σε ισόβια τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΜ, Κ. Φιλινης και Ι. Λελούδας. 26 Νοεμβρίου: Θεσσαλονίκη: Μεγάλη δίκη του ΠΑΜ στο Στρατοδικείο. Ποινές φυλάκισης έως 20 χρόνια. Σε ισόβια οι Χρ. Μόσχος και Κων. Βέρρος.
Δεκέμβριος
3 Δεκεμβρίου: Οι 10.000 άνδρες της ελληνικής μεραρχίας στην Κύπρο επιστρέφουν στην Ελλάδα. Η Κύπρος μένει ανυπεράσπιστη.
13 Δεκεμβρίου: Βασιλικό κίνημα εναντίον της χούντας των συνταγματαρχών αποτυγχάνει. Ο Κωνσταντίνος εγκαταλείπει την Ελλάδα και καταφεύγει στη Ρώμη. Αντιβασιλιάς αναλαμβάνει ο Ζωιτάκης και πρωθυπουργός ο Παπαδόπουλος.
15 Δεκεμβρίου: Η αντιδικτατορική φοιτητική οργάνωση «Ρήγας Φεραίος», που είχε ιδρυθεί λίγες μέρες ενωρίτερα, κυκλοφορεί την πρώτη της προκήρυξη.
26 Δεκεμβρίου: Το δικτατορικό καθεστώς χορηγεί αμνηστία για πολιτικά αδικήματα που διαπράχθηκαν μετά την 21η Απριλίου, συμπεριλαμβανομένων του βασιλικού κινήματος και του «Ασπίδα».
1967
Η πρώτη εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης (23 Φεβρουάριου) • «Η χαρτοπαιχτρα» του Κώστα Καρα-γιάννη.
Ρόδης Ρούφος: Οι Γραικύλοι.
Νίκος Καχτιτσης: Ο ήρωας της Γάνδης
Μένης Κουμανταρέας: Το αρμένισμα.
Θάνατος Κωστή Παρθένη (1878-1967).
Θάνατος Θράσου Καστανάκη (1901-1967).
1968 
Ιανουάριος
75 Ιανουαρίου: Υστερα από διεθνείς πιέσεις, ιδίως από τις ΗΠΑ, η χούντα χορηγεί διαβατήριο στον Α. Παπανδρέου, που αναχωρεί για το εξωτερικό.
22 Ιανουαρίου: Ο Μ. Θεοδωράκης καταδικάζεται σε φυλάκιση 9,5 μηνών για περιύβριση αρχής.
Φεβρουάριος
18 Φεβρουαρίου: Η 12η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ οδηγεί σε διάσπαση του κόμματος.
27 Φεβρουαρίου: Ο Α. Παπανδρέου ανακοινώνει, από τη Σουηδία, την ίδρυση του Πανελλήνιου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ).
Μάρτιος
75 Μαρτίου: Θεσσαλονίκη: Πεθαίνει ο πρόεδρος της ΕΔΑ Γιάννης Πασαλίδης, που είχε τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό από το δικτατορικό καθεστώς.
Απρίλιος
9-26 Απριλίου: Συλλήψεις μελών του «Ρήγα Φεραίου» στην Αθήνα και την Κρήτη.
29 Απριλίου: Απολύονται 30 λειτουργοί
της Δικαιοσύνης με το αιτιολογικό της «αντεθνικής δράσεως». Μεταξύ αυτών, ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Στ. Μαυρομιχάλης και ο πρωτοδίκης Χρήστος Σαρτζετάκης.
Μάιος
10 Μάιου: Θεσσαλονίκη: Υποκύπτει στα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκε μετά τη σύλληψη του, ο βουλευτής της ΕΔΑ Γιώργος Τσαρουχάς.
Ιούλιος
8 Ιουλίου: Δίκη μελών της Δημοκρατικής Αμυνας στο Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών. Καταδικάζονται 8 από τους 21 κατηγορούμενους σε ποινές φυλάκισης από 2 έως 10 χρόνια.
Αύγουστος
13 Αυγούστου: Απόπειρα δολοφονίας του Παπαδόπουλου από τον Αλέξανδρο Παναγούλη, ο οποίος συλλαμβάνεται και υποβάλλεται σε βασανιστήρια για να αποκαλύψει συνενόχους.
Σεπτέμβριος
7 Σεπτεμβρίου: Ανακοινώνεται η σύλληψη 20 μελών της ομάδας Παναγούλη («Δημοκρατική Αντίσταση»).
25 Σεπτεμβρίου: Το ΚΚΕ αποφασίζει την ίδρυση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας (ΚΝΕ).
29 Σεπτεμβρίου: «Δημοψήφισμα» για το νέο σύνταγμα Παπαδόπουλου. Το αποτέλεσμα αναμενόμενο: «Ναι» 91,87%, «Οχι» 7,76%.
Οκτώβριος
21 Οκτωβρίου: Ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύεται την πρώην πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζάκι Κένεντι. Τέλη Οκτωβρίου: Το Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών καταδικάζει τέσσερα μέλη του ΠΑΜ σε ποινές φυλάκισης από 2 έως 5 χρόνια.
Νοέμβριος
1 Νοεμβρίου: Θάνατος του Γεωργίου Παπανδρέου.
3 Νοεμβρίου: Αθήνα: Η πάνδημη κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου μετατρέπεται σε ογκώδη αντιδικτατορική εκδήλωση.
12 Νοεμβρίου: Θεσσαλονίκη: Καταδικάζονται από το Εκτακτο Στρατοδικείο 5 μέλη της Δημοκρατικής Αμυνας σε ποινές φυλάκισης από 5,5 έως 16,5 χρόνια.
Στυλιανός Παττακός, Γεώργιος Παπαδόπουλος, Νικόλαος Μακαρέζος, η τριανδρία των αρχιπραξικοπηματιών της 21 ης Απριλίου 1967, λίγους μήνες μετά την επικράτηση τους. Υπήρξαν αμετανόητοι εχθροί της Δημοκρατίας έως το τέλος (φωτ.: Αφοί Φλώρου).
18 Νοεμβρίου: Ο Αλ. Παναγούλης καταδικάζεται δις εις θάνατον από το Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών. Η ποινή μετατρέπεται σε ισόβια ύστερα από εκκλήσεις προσωπικοτήτων και οργανώσεων από όλο τον κόσμο. Μαζί του δικάζονται άλλα 10 μέλη της οργάνωσης «Δημοκρατική Αντίσταση» και καταδικάζονται σε ποινές φυλάκισης από 5 χρόνια έως ισόβια.
23 Νοεμβρίου: Μεγάλη δίκη του «Ρήγα Φεραίου» στο Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών. Καταδικάζονται 13 σε ποινές φυλάκισης από 5 έως 21 χρόνια. Τέλη Νοεμβρίου: Συλλαμβάνονται στελέχη του ΚΚΕ στην Αθήνα. Μεταξύ αυτών το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Γρ. Φαράκος.
Δεκέμβριος
20 Δεκεμβρίου: Δίκη μελών της αριστερής οργάνωσης «29 Μάη». Καταδικάζονται 8 σε ποινές φυλάκισης από 4 έως 16 χρόνια. Τέλη Δεκεμβρίου: Η φιλοβασιλική αντιδικτατορική οργάνωση «Ελεύθεροι Ελληνες» καλεί με προκήρυξη της τον ελληνικό λαό να ανατρέψει τους επίορκους συνταγματάρχες.
1968
Ολυμπιακοί του Μεξικού: Ο Πέτρος Γαλακτόπουλος κερδίζει χάλκινο μετάλλιο στην ελληνορωμαϊκή πάλη.
«Παρένθεση» του Τάκη Κανελλόπουλου.
Ρένος Αποστολίδης: Α2.
Γιώργος Κιτσόπουλος: Εκλογή (διηγήματα)
Θάνατος Δημήτρη Πικιώνη (1887-1968).
1969
Ιανουάριος
23 Ιανουαρίου: Δίκη μελών του ΠΑΜ. Τέσσερις καταδικάζονται σε φυλάκιση 16 χρόνων, ενώ άλλοι τέσσερις σε μικρότερες ποινές.
Αθήνα, Κυριακή πρωί, 3 Νοεμβρίου 1968: η κηδεία του Γεωργίου Παπανδρέου αποτελείτο έναυσμα για να ξεσπάσει η πρώτη μαζική διαδήλωση κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών. Το κέντρο της Αθήνας δονείται από συνθήματα και γίνεται θέατρο καταδίωξης, σύλληψης και κακοποίησης πολιτών από την αστυνομία (φωτ.: Κ. Γ. Μεγαλοκονόμου).
Φεβρουάριος
Μεγάλη δίκη 39 μελών του ΠΑΜ στη Θεσσαλονίκη. Τέσσερις καταδικάζονται σε ισόβια.
Μάρτιος
28 Μαρτίου: Ο νομπελίστας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, με δημόσια δήλωση του καταδικάζει το δικτατορικό καθεστώς, ως αντίθετο προς τα ιδεώδη για τα οποία πολέμησε ο ελληνικός λαός. Τρεις μέρες αργότερα δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος» επιστολή του, στην οποία επισημαίνει προφητικά για το καθεστώς της χούντας: «...η αρχή μπορεί να μοιάζει εύκολη, όμως η τραγωδία περιμένει, αναπότρεπτη, στο τέλος».
Μάιος
15 Μαίου: Αθήνα: Δίκη μελών του ΚΚΕ. Καταδικάζεται σε ισόβια ο Γρ. Φαράκος. Αλλοι οκτώ καταδικάζονται σε φυλάκιση από 12 έως 20 χρόνια.
26 Μαίου: Το Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών καταδικάζει μέλη της Δημοκρατικής Αμυνας σε ποινές φυλάκισης από 5 έως 19 χρόνια.
Ιούνιος
26 Ιουνίου: Δίκη 17 μελών του ΠΑΜ στη Θεσσαλονίκη. Ποινές φυλάκισης από 5 χρόνια έως ισόβια.
Ιούλιος
14 Ιουλίου: Ο καθηγητής πανεπιστημίου Σάκης Καράγιωργας τραυματίζεται και συλλαμβάνεται, όταν εκρήγνυται στα χέρια του βόμβα την οποία ετοίμαζε. Συλλαμβάνονται, επίσης, πολλά μέλη της Δημοκρατικής Αμυνας. Αλλοι, μεταξύ των οποίων ο Κων. Σημίτης, διαφεύγουν στο εξωτερικό.
Αύγουστος
30 Αυγούστου: Η χούντα ανακοινώνει τη σύλληψη 50 περίπου μελών της φιλοβασιλικής αντιδικτατορικής οργάνωσης «Ελεύθεροι Ελληνες».
Σεπτέμβριος
30 Σεπτεμβρίου: Ο υπουργός Εξωτερικών Π. Πιπινέλης αναγγέλλει την αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, λίγες μέρες πριν από τη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών και τη βέβαιη αποπομπή της Ελλάδας.
Νοέμβριος
3 Νοεμβρίου: Δίκη μελών του «Ρήγα Φεραίου». Καταδικάζονται τρεις σε ποινές φυλάκισης από 8 έως 17 χρόνια.
5 Νοεμβρίου: Δίκη πέντε μελών του ΠΑΜ. Δύο καταδικάζονται σε ισόβια και τρεις σε ποινές φυλάκισης.
Δεκέμβριος
12 Δεκεμβρίου: Με ομόφωνη απόφαση του, το Συμβούλιο της Ευρώπης αποπέμπει την Ελλάδα.
1969
Εμμανουήλ Κριαράς: Αρχίζει η έκδοση του έργου του Λεξικό Μεσαιωνικής Δημώδους Γραμματείας.
Αριστοτέλης Νικολαίδης: Οι συνυπάρχοντες.
Θάνατος Στράτη Μυριβήλη (1892-1969).

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ 1965-1970 ΕΠΤΑ ΗΜΕΡΕΣ εφημ. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΑΘΗΝΑ 12 ΔΕΚ 1999


from ανεμουριον https://ift.tt/2wbsC3H
via IFTTT
Από το Blogger.