Γ. Κατρούγκαλος: Ο Ελληνικός λαός έχει αντιδράσει συνολικά στην τουρκική προκλητικότητα (audio)

Γ. Κατρούγκαλος: Ο Ελληνικός λαός έχει αντιδράσει συνολικά στην τουρκική προκλητικότητα (audio)

«Δεν πρέπει να θεωρούμε μεμονωμένα δείγματα αυτά που συμβαίνουν στον Έβρο και τα νησιά. Η Τουρκία αδιαφορεί για το διεθνές δίκαιο, εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες οι οποίοι είναι εξίσου θύματα. Έχει απειλήσει ότι θα στείλει πλοίο νότια της Κρήτης, συνήθως αυτές τις απειλές τις πραγματοποιεί» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου («Απολύτως Σχετικό») στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, και συμπλήρωσε: «Κακά τα ψέματα, έχουμε αντιδράσει συνολικά ο ελληνικός λαός με πατριωτισμό, έχουμε εισπράξει ηθική συμπαράσταση από την Ε.Ε. αλλά τίποτα παραπάνω». 

«Η Τουρκική ηγεσία, όχι μόνο δεν έχει απομονωθεί, έχει εισπράξει στο ΝΑΤΟ μια πλήρη συμπαράσταση. Εμείς αναγκαστήκαμε να βάλουμε ΒΕΤΟ. Είναι προφανές ότι οι Ευρωπαίοι βρίσκονται σε δύο σκέψεις. Να στηρίξουν την χώρα μας αλλά και να πάρουν την Άγκυρα από την αγκαλιά της Μόσχας. Εμείς δεν πρέπει να αρκεστούμε σε ορισμένη οικονομική βοήθεια. Εμείς είναι ανάγκη να ζητήσουμε συγκεκριμένα πράγματα με κόκκινες γραμμές στην Τουρκία και εξοπλισμένες με δόντια. Θα πρέπει να ασκήσουμε κάθε πιθανή κύρωση ακόμη και ΒΕΤΟ», τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

Όσον αφορά τις χαμηλές πτήσεις των Τουρκικών αεροσκαφών στον Έβρο και τον εμβολισμό σκάφους του Λιμενικού από Τουρκική ακταιωρό ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι « η πίεση στον Έβρο είναι ένα υποκατάστατο θερμού επεισοδίου. Πόλεμο δεν θέλουν να προκαλέσουν οι Τούρκοι. Πόλεμο δεν μπορούν να κερδίσουν στο Αιγαίο. Εμείς ζητάμε από την Κυβέρνηση να μην τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Με το παράνομο Τουρκολιβικό σύμφωνο και την ακραία προκλητικότητα στον Έβρο τρέχουμε πίσω από τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας. Τρία πράγματα πρέπει να εξασφαλίσει η Κυβέρνηση. Να ζητήσει συγκεκριμένα πράγματα από την Ευρώπη, να κάνει την διαφορά όχι Ελληνοτουρκική αλλά Ευρωτουρκική, να φροντίσει να μην διαρραγεί η ενότητα του Ελληνικού λαού-είναι απαράδεκτες οι δηλώσεις περί Δούρειου Ίππου για την Αξιωματική Αντιπολίτευση- και μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών, επίσης αυτό που πρέπει να ξαναδεί είναι το θέμα του Ασύλου γιατί αδυνατίζει την διεθνή θέση της χώρας».

Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα εθνικά θέματα ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι « η Αριστερά στην Ελλάδα είναι πατριωτική δύναμη. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή είπε ότι θα βάλει πλάτη. Είναι μια προσπάθεια όλης της Ελλάδας να αποκρούσει την Τουρκική προκλητικότητα. Για να είμαστε αποτελεσματικοί και ωφέλιμοι για την πατρίδα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και ψύχραιμοι. Η πολιορκία γοητείας που ασκείται αυτή τη στιγμή στον πρόεδρο Ερντογάν με την επίσκεψη, αν θα πραγματοποιηθεί όπως φαίνεται, της ηγεσίας της Ε.Ε. συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μακρόν και της καγκελαρίου Μέρκελ, δεν πρέπει να υποτιμάται από την δική μας πλευρά».

Για το διάγγελμα του Πρωθυπουργού ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε ότι « ο κορωνοϊός είναι εθνικής διάστασης απειλή και εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει υπεύθυνη και πατριωτική στάση. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατύπωσε τι πρέπει να γίνει, πριν τις εξαγγελίες τις Κυβέρνησης, για την ενίσχυση της οικονομίας αλλά και της κοινωνίας. Πολλά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι προς την θετική κατεύθυνση. Η αναφορά προς την Εκκλησία και τις υποχρεώσεις που όλοι έχουμε στην κρίση διαφοροποίησε θετικά τον Πρωθυπουργό από τους ακραίους του κόμματός του. Μένει να δούμε πώς τα μέτρα θα υλοποιηθούν. Για παράδειγμα δεν πρέπει η πολύ αναγκαία πρόσληψη του επικουρικού προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να ματαιώσει την πρόσληψη του μόνιμου προσωπικού που είχε δρομολογήσει η δική μας Κυβέρνηση».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/33mLSr7
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη