ΤΕ ΘΗΒΑΣ - ΟΙΝΟΦΥΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ : η αναγκαία ατομική ευθύνη δε μπορεί να υποκαθιστά την κρατική ευθύνη για τη δημόσια υγεία

Τις κρίσιμες ημέρες που διανύουμε, τονίζουμε με ουσιαστικό αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό της περιοχής μας ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

 

Είναι αυτονόητο ότι η ατομική ευθύνη ως προς τα μέτρα αποφυγής της μετάδοσης του κορονοϊού είναι πολύ σημαντική.

 

Όμως οι τραγικές ελλείψεις στο σύστημα υγείας συνιστούν τον πιο σημαντικό κίνδυνο μπροστά στις εξελίξεις. Αυτές οι ελλείψεις είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που ακολούθησαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων, για τη διασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων. Κυρίως, οι ελλείψεις δεν αποτελούν «ατομική», αλλά κρατική και κυβερνητική ευθύνη.

 

Στη βάση αυτή, τα μέτρα που λαμβάνονται στην κατεύθυνση στήριξης του συστήματος δημόσιας υγείας αποτελούν στην κυριολεξία σταγόνα στον ωκεανό.

 

· Την ώρα που πριν την εκδήλωση της πανδημίας έλλειπαν από το δημόσιο σύστημα υγείας 30.000 υγειονομικοί, η κυβέρνηση εξήγγειλε την προσληψη μόλις 2.000 με σύμβαση ορισμένου χρόνου.

 

· Την ώρα που η Ελλάδα χρειάζεται με βάση τον πληθυσμό της 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ (Μονάδων Εντατικής Θερπαείας), υπάρχουν μόλις 680 κρεβάτια, εκ των οποίων τα 110 παραμένουν ακόμη και σήμερα κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού.

 

· Την ώρα που είναι προφανής η ανάγκη ύπαρξης ενός πλήρως στελεχωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το οποίο να καταγράφει και να φροντίζει τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και να πραγματοποιεί αποστασιοποιημένες εξετάσεις, δίνονται γενικά κι αόριστα οδηγίες για επικοινωνία με τον (ανύπαρκτο τις περισσότερες φορές) οικογενειακό ιατρό. Έτσι επιβαρύνονται τα Νοσοκομεία, ενώ μπροστά στο ενδεχόμενο να καλύψουν τις ανάγκες θεραπείας του κορωνοϊού, μένουν κυριολεκτικά στον αέρα χιλιάδες χρονίως πάσχοντες.

 

Η ίδια κατάσταση επικρατεί εδώ και πολλά χρόνια και στην περιοχή της ανατολικής Βοιωτίας, με αποτέλεσμα στην κρίσιμη φάση που βρισκόμαστε να έρχονται στην επιφάνεια επικίνδυνα κενά.

 

· Το Γενικό Νοσοκομείο Θήβας έχει διαχρονικά πολλές δεκάδες κενές θεσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό όσων υπηρετούν ανήκει σε σχετικά μεγάλες ηλικίες. Σοβαρές ελλείψεις υπάρχουν και στο υπόλοιπο προσωπικό, που είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του (καθαρίστριες, φύλακες κλπ).

 

· Επίσης υπάρχει διαχρονική έλλειψη βασικών υποδομών όπως κέντρου αιμοδοσίας, Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, μονάδα τεχνητού νεφρού κα. Το

 

αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχει η δυνατότητα ολοκληρωμένης νοσηλείας περιστατικών κορονοϊού.

 

· Ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει καν η στοιχειώδης επάρκεια στα απαραίτητα υλικά προστασίας του προσωπικού (μάσκες, γυαλιά οφθαλμικής προστασίας, φόρμες μίας χρήσης, ποδονάρια κλπ) και στον αριθμό των τεστ κορονοϊού, παρά τα αιτήματα προσωπικού και Διοίκησης.

 

· Προς το παρόν, το κοντινότερο Νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό στην 5η ΥΠΕ είναι αυτό της Λαμίας. Όσον αφορά τα δείγματα, τα οποία λαμβάνονται μόνο σε οξέα περιστατικά και εφόσον δοθεί άδεια από τον ΕΟΔΥ, αυτά αποστέλλονται στην Αθήνα και το αποτέλεσμα βγαίνει μετά δύο ημέρες.

 

· Οι μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας (Κέντρα Υγείας Σχηματαρίου κι Ερυθρών, Κέντρο Υγείας Θήβας - πρώην ιατρεία ΙΚΑ, ιατρεία Οινοφύτων, ΤΟΜΥ Θήβας) της περιοχής είναι τραγικά υποστελεχωμένες.

 

Η γενική εικόνα είναι ότι σε μία περιοχή με εκατοντάδες εργοστάσια που συνεχίζουν να λειτουργούν, με πληθυσμό 50.000 κατοίκων, ένα κατάστημα κράτησης, δύο καταυλισμούς προσφύγων κι έναν ρομά, δεν υπάρχει ούτε υποδομή ολοκληρωμένης νοσηλείας ούτε σύστημα πρωτοβάμιας φροντίδας για να εξασφαλιστεί η περίθαλψη των ασθενών με ήπια συμπτώματα και των χρόνια πασχόντων.

 

Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές ότι στη μάχη που δίνουν αυτή τη στιγμή με αυτοθυσία και ανιδιοτέλεια οι υγειονομικοί της περιοχής μας, η κυβέρνηση έχει σοβαρή ευθύνη να τους εφοδιάσει με τα όπλα που χρειάζονται για να πολεμήσουν.

 

Καλούμε την κυβέρνηση και τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, έστω και τώρα, να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη του συστήματος υγείας:

 

Ø Να προμηθεύσουν με όλα τα απαραίτητα υλικά σε επάρκεια το Νοσοκομείο Θήβας και τις υπόλοιπες μονάδες υγείας για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού (μάσκες, γυαλιά οφθαλμικής προστασίας, ρόμπες μίας χρήσης, ολόσωμες στολές προστασίας, ποδονάρια κλπ).

 

Ø Να καλύψουν εδώ και τώρα με θέσεις μόνιμης και σταθερής απασχόλησης όλα τα κενά του Γενικού Νοσοκομείου Θήβας. Να δεσμεύσουν και να εντάξουν στον κρατικό σχεδιασμό και τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, που είναι εκατοντάδες.

 

Ø Να προχωρήσει το μέτρο της 24ωρης λειτουργίας των Κέντρων Υγείας Σχηματαρίου, Ερυθρών και Θήβας, των ιατρείων Οινοφύτων και της ΤΟΜΥ Θήβας με έκτακτες προσλήψεις, ώστε να υποστηριχθούν αποστασιοποιημένα οι περιπτώσεις ήπιων συμπτωμάτων, χρόνια πασχόντων και εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

 

Ø Να υποστηριχθεί η πλήρης λειτουργία των περιφερειακών ιατρείων, ειδικά σε περιοχές με πληθυσμό μεγάλης ηλικίας.

 

Ø Να καλυφθεί άμεσα ο πληθυσμός της περιοχής από πλήρως στελεχωμένη Μονάδα ολοκληρωμένης νοσηλείας κορονοϊού με τον απαιτούμενο εξοπλισμό σε λογική απόσταση.

ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΛΥΜΜΕΝΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΦΩΝΗ – ΤΗ ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ!




via ΘΗΒΑ REAL NEWS https://ift.tt/397RK8x
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη