Η πρώτη εκπομπή

της Πόπης Διαμαντάκου
23 Φεβρουαρίου 1966: πρώτη ημέρα επίσημης έναρξης της τηλεόρασης (Ε.I.P.). Το πρόγραμμα διευθύνει ο Γ. Κάρτερ και 200 έως 250 υπολογίζονται οι πρώτοι δέκτες στην Αθήνα.
Ο πρώτος τηλεοπτικός σταθμός της χώρας εξέπεμψε την 3η Σεπτεμβρίου του 1960, στις 8 το βράδυ, από στούντιο εγκατεστημένα στο περίπτερο της ΔΕΗ μέσα στο χώρο της 25ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης. Τα εγκαίνια έγιναν από τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και οι εκπομπές είχαν διάρκεια τρεις μόνον εβδομάδες όσο και η Διεθνής Έκθεση, ενώ η εμβέλεια ήταν μόλις 45 χιλιόμετρα γύρω από την Θεσσαλονίκη. Για την εγκατάσταση και λειτουργία του σταθμού βοήθησαν με μηχανήματα η Philips, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Μαιευτήριο «Αλεξάνδρα» και ο σταθμός τηλεόρασης της αμερικανικής βάσης του Ηρακλείου Κρήτης. Στη διάρκεια των είκοσι δύο ημερών λειτουργίας του σταθμού παρουσιάστηκαν από τα προγράμματα του βουλευτές, καλλιτέχνες και μουσικοχορευτικά συγκροτήματα. Παρά την επιτυχία του εγχειρήματος και τις εκκλήσεις οικονομικών παραγόντων της Θεσσαλονίκης, ο σταθμός διαλύθηκε και ένα τμήμα του μεταφέρθηκε στην Αθήνα με σκοπό να επανεκπέμψει, αλλά πιο οργανωμένα. Σοβαρότατο ενδιαφέρον είχαν δείξει την εποχή εκείνη εκδότες, όπως ο Χρήστος Λαμπράκης και η Ελένη Βλάχου, για να συμμετέχουν με τη συνεργασία ξένων καναλιών.

Τηλεοπτικές εκπομπές επανελήφθησαν πάντως δύο χρόνια αργότερα, το 1962, από τη ΔΕΗ και το πρόγραμμα, υποτυπώδες, μετέδιδε ταινίες Χοντρού-Λιγνού και Τρίο Στούτζες. Ωστόσο, αντέδρασαν οι υπεύθυνοι της κρατικής ραδιοφωνίας, καθώς σύμφωνα με το νόμο αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής και εκπομπής τηλεοπτικού προγράμματος είχε μόνον το ΕΙΡ.

Πέρασαν άλλα δύο χρόνια διαβουλεύσεων και καθυστερήσεων, και τον Σεπτέμβριο του 1964 έφθασαν στην Αθήνα συνεργεία της ιταλικής και δανικής τηλεόρασης, για να μεταδώσουν τους γάμους των τέως βασιλέων Κωνσταντίνου και Αννα-Μαρίας. Ο μικρός πομπός που εγκαταστάθηκε στο Λυκαβηττό μετέδωσε τους γάμους σε ακτίνα μόλις 8 χιλιομέτρων. Και πάλι διεκόπη η προσπάθεια μέχρι την 10η Απριλίου του 1965, όταν ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου αποφάσισε να προκηρύξει διεθνή διαγωνισμό για να εξοπλιστεί ο τηλεοπτικός σταθμός του ΕΙΡ και να ξεκινήσει εκπομπές. Χρειάστηκαν ακόμη πεντέμισι μήνες για να ξεκινήσει, την 21η Σεπτεμβρίου του 1965 από το στούντιο 3 των ραδιοθαλάμων του Ζαππείου, η πρώτη δοκιμαστική εκπομπή της ελληνικής τηλεόρασης, για την οποία υπήρξε προϋπολογισμός ύψους 270.000 δρχ. Το αποτέλεσμα ήταν δανεικά προγράμματα από τις ξένες πρεσβείες και εξοπλισμός από το Μοναστηράκι. Επίσημη έναρξη της τηλεόρασης πάντως ορίστηκε η 23η Φεβρουαρίου του 1966. Υπολογίζεται πως υπήρχαν 200-250 δέκτες σε όλη την Αθήνα. Εν τω μεταξύ είχαν αρχίσει από το καλοκαίρι του 1965 δοκιμαστικές τηλεοπτικές εκπομπές στη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού. Το πρώτο στούντιο της τότε ΤΕΔ, που έγινε αργότερα ΥΕΝΕΔ, βρισκόταν στο κτίριο του ΓΥΣ και μετά στα Τουρκοβούνια. Επικεφαλής ήταν αξιωματικοί, αλλά εργάστηκε ομάδα οπλιτών με γνώσεις τηλεόρασης και κινηματογράφου, οι οποίοι αργότερα έγιναν γνωστοί κινηματογραφιστές όπως ο Βασίλης Αλεξάκης, ο Νίκος Περάκης, ο οπερατέρ Χρήστος Μάνγκος, ο διευθυντής φωτογραφίας Άρης Σταύρου, ο Γιώργος Πανουσόπουλος κ.ά. Τον Ιούλιο του 1968 δημιουργήθηκε η Υπηρεσία Ενημέρωσης Ενόπλων Δυνάμεων και τα στούντιο μεταφέρθηκαν στη Μεσογείων - το κανάλι λειτούργησε ως ΥΕΝΕΔ μέχρι το 1982, όταν αποστρατιωτικοποιήθηκε και έγινε ΕΡΤ2, κατόπιν ΕΤ2 και σήμερα πλέον NET.


Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΝ 20ο ΑΙΩΝΑ 1965-1970
7 ΗΜΕΡΕΣ
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
ΑΘΗΝΑ 1999




from ανεμουριον https://ift.tt/2W0sXAo
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη