Το ιστορικό κτίριο που ''κοσμεί'' την πλατεία Διάκου στη Λαμία


Η Αρχιτεκτονική Κληρονομιά, όπως ορίζεται από τις Διεθνείς Διακηρύξεις και Συμβάσεις, είναι ζωντανή και ανεκτίμητη μαρτυρία της ιστορικής μας μνήμης εκφράζοντας τον πλούτο και την ποικιλία των πολιτιστικών αλλαγών. Το υπάρχον κτίριο έχει ανεγερθεί  την περίοδο του μεσοπολέμου (1927) στην πλατεία Αθανασίου Διάκου, στην καρδιά της πόλης της Λαμίας. Αποτελεί ιδιοκτησία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το κτίριο βρίσκεται σε κομβικό δρόμο-πέρασμα της παλιάς πόλης που συνέδεε την αρχαία αγορά με το νοτιοδυτικό μέρος του οχυρωματικού περιβόλου της Αρχαίας Λαμίας. Έτσι δικαιολογούνται και τα ευρήματα των ανασκαφών.

Κατά την περίοδο 1940-1980 χρησιμοποιείται σαν υποκατάστημα τραπέζης Ελλάδος. Λόγω σημαντικών προβλημάτων ευστάθειας και διάταξης εκκενώθηκε και παρέμεινε εγκαταλελειμμένο για αρκετά χρόνια. Μέσα στο 2000 εκδίδεται η  οικοδομική άδεια και στο τέλος της ίδιας χρονιάς αρχίζουν οι εργασίες επισκευής. Στις 18/04/2003 παραδίδεται ξανά προς χρήση και δύο μέρες αργότερα αρχίζει κανονικά η λειτουργία του Υποκαταστήματος, ενώ η εγκατάσταση στην κατοικία της διεύθυνσης του Υποκαταστήματος ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Το έργο εγκαινιάστηκε το χειμώνα του 2004.

Ιστορικά στοιχεία

Το 1985 χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το κτίριο αυτό ανήκε κάποτε στον αγωνιστή του 1821 Δυοβουνιώτη. Βρίσκεται στην πλατεία Διάκου, στην οδό Δυοβουνιώτη και είναι ιδιοκτησία της Τράπεζας της Ελλάδας, η οποία στεγάζεται στο κτίριο αυτό.










πηγές: www.vtria.grwww.lamia.gr

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΘΕΜΑΤΟΣ kaliterilamia.gr
Νεότερη Παλαιότερη