Γ. Παπαηλιού: «Να επανεξεταστεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης παραγωγών»

Γ. Παπαηλιού: «Να επανεξεταστεί το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης παραγωγών»

Να επανεξετάσει η κυβέρνηση το μέτρο της απαγόρευσης μετακίνησης των παραγωγών, από περιφέρεια σε περιφέρεια, ζητάει με δημόσια παρέμβασή του, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Παπαηλιού.

Η τεκμηρίωση της πρότασής του, έχει ως εξής:

«Η επιβίωση των παραγωγών και της υπαίθρου επιβάλλει την άρση της απαγόρευσης μετακίνησης των παραγωγών από Περιφέρεια σε Περιφέρεια

Στο πλαίσιο της αυτονόητης ανάγκης για την προάσπιση της δημόσιας υγείας, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης λόγω κορονοϊού, εντάσσεται και η απόφαση για περιορισμό του αριθμού των πωλητών στις λαϊκές αγορές.

Εν προκειμένω, τίθεται το ερώτημα, αν υφίσταται μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία στις λαϊκές αγορές που λειτουργούν σε ανοιχτούς χώρους και, κατά την κοινή λογική, λιγότερο ευεπίφορους στην εξάπλωση του κορονοϊού σε σχέση με τον αντίστοιχο κίνδυνο στα σούπερ-μάρκετ, τα οποία συνεχίζουν να λειτουργούν.

Βέβαια υπό την αυτονόητη προϋπόθεση, της αυστηρής τήρησης των επιβληθέντων αναγκαίων μέσων πρόληψης και προστασίας, και για τις λαϊκές αγορές και για τα σούπερ-μάρκετ.

Όμως περαιτέρω αναστέλλεται για έναν ολόκληρο μήνα, από τις 22 Μαρτίου μέχρι και τις 25 Απριλίου, το δικαίωμα συμμετοχής σε κλάδους λαϊκών αγορών που προϋποθέτουν τη μετακίνηση από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, όσων έχουν νόμιμη άδεια για πώληση των προϊόντων τους.

Έτσι, ο περιορισμός του αριθμού των πωλητών στις λαϊκές αγορές υλοποιείται με τρόπο που αποβαίνει εις βάρος των παραγωγών της υπαίθρου.

Η απαγόρευση μετακίνησης παραγωγών από Περιφέρεια σε Περιφέρεια (από την ύπαιθρο χώρα προς την Αττική, όπως συμβαίνει και με τους παραγωγούς από την Π.Ε. Αρκαδίας, πολλοί από τους οποίους κατέχουν νόμιμη άδεια για τη διάθεση των προιόντων τους μόνον σε λαϊκές αγορές της Π.Ε. Αττικής), προκειμένου να διαθέσουν τα προϊόντα τους, συνιστά πολιτική απόφαση που δεν κατανέμει τη σχετική ευθύνη με τρόπο ισότιμο και κοινωνικά δίκαιο.

Και αυτό διότι :

δεν διασφαλίζονται η διάθεση της αγροτικής παραγωγής, ιδίως των ευπαθών προϊόντων και κατά συνέπεια η επιβίωση των μικρομεσαίων παραγωγών που διαμένουν στην ύπαιθρο και κατέχουν νόμιμες άδειες για πώληση των προϊόντων τους σε λαϊκές αγορές άλλων Περιφερειών, ιδίως της Αττικής, από αυτές όπου διαμένουν μόνιμα και παράγουν, π.χ. στην Π.Ε. Αρκαδίας,

αλλά και δεν υπηρετείται το καταναλωτικό κοινό, στο οποίο τα προϊόντα θα διατίθενται μόνον από επαγγελματίες πωλητές και σε υψηλότερες τιμές, λόγω περιορισμού του ανταγωνισμού.

Επιβάλλεται η επανεξέταση της απόφασης για εξαίρεση των παραγωγών από άλλες Περιφέρειες, ώστε να αρθεί η απαγόρευση μετακίνησής τους από Περιφέρεια σε Περιφέρεια και ο αποκλεισμός τους από άλλες (Περιφέρειες), προκειμένου να διαθέτουν τα προϊόντα τους.

Επιπλέον δε, η κάλυψη των οικονομικών απωλειών των αγροτών και των κτηνοτρόφων που προκύπτουν από την τρέχουσα υγειονομική κρίση, επιβάλλει άλλου είδους προσέγγιση, δεδομένων της φύσης και του είδους της δραστηριότητάς τους.

Είναι θέμα ίσης μεταχείρισης, στοιχειώδους δικαιοσύνης και κυρίως επιβίωσης των παραγωγών και της υπαίθρου».

δελτίο Τύπου
φωτό: Στ. Ζορμπαλάς

www.ert.gr



via ert.gr https://ift.tt/2Uw7VHC
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη