Ανησυχία για την στάση της Γερμανίας στο «ομόλογο-Corona» - Κρίσιμη η αυριανή μέρα

Ανησυχία για την στάση της Γερμανίας στο «ομόλογο-Corona» - Κρίσιμη η αυριανή μέρα

Με αγωνία αναμένεται η στάση της Γερμανίας απέναντι στο «ομόλογο-Corona» - Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες

Εννέα ηγέτες κρατών-μελών της Ε.Ε, μεταξύ αυτών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνυπέγραψαν το μεσημέρι της Τέταρτης 25 Μαρτίου, επιστολή προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με την οποία καλούν την Ένωση να προχωρήσει στη δημιουργία του «ομόλογο-Corona».

Στην επιστολή τους οι εννέα ηγέτες τονίζουν πως: «είναι ανάγκη να συμφωνήσουμε σε ένα κοινό χρεωστικό μέσο, που θα μπορούσε να ονομαστεί "Ομόλογο-Corona" και το οποίο θα εκδοθεί από ένα θεσμικό όργανο της Ε.Ε», και στη συνέχεια γίνονται ακόμη πιο σαφείς αναφορικά με την ανάγκη έκδοσης του σημειώνοντας: «Η ανάγκη ενός τέτοιου κοινού χρηματοδοτικού μέσου είναι φανερή, αφού όλοι αντιμετωπίζουμε ένα συμμετρικό εξωτερικό σοκ, για το οποίο καμία χώρα δεν φέρει ευθύνη, αλλά όλες υφίστανται τις αρνητικές του συνέπειές. Είμαστε, συνεπώς, συλλογικά υπεύθυνοι για μια αποτελεσματική και ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση».

Μετά από αυτήν την επιστολή και με βάση την κρισιμότητα της κατάστασης θα περίμενε κανείς πως η υλοποίηση της πρότασης θα είναι άμεση. Ωστόσο, το γεγονός ότι ανάμεσα στα κράτη-μέλη που συνυπογράφουν, δια των ηγετών τους, την επιστολή δεν υπάρχει η Γερμανία, αλλά ούτε και κάποιο από τα κράτη που βρίσκονται σε άμεση σύνδεση μαζί της, δημιούργησε εξ αρχής κλίμα ανησυχίας για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στο κορονο-ομόλογο.

Μάλιστα, κυκλοφορούν ήδη πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Βερολίνο για να συναινέσει στην έκδοση του ομολόγου θα ζητήσει να υπαχθεί η Ιταλία σε καθεστώς μνημονίου. Μία τέτοια απαίτηση, εάν ισχύει, θα θέσει το εγχείρημα σε πολύ μεγάλο κίνδυνο. Σε κάθε περίπτωση η Πέμπτη 26 Μαρτίου δείχνει ότι θα είναι η κρίσιμη ημέρα, καθώς αναμένεται να γίνει επισήμως γνωστή η στάση της Γερμανίας.



via Ειδησεις https://ift.tt/2QKfmtw
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη