Βάιος Παπαδημητρίου: Πανδημία κορονοϊού Covid19 - σύντομα μηνύματα για όλους


Πανδημία κορονοϊού Covid19 : σύντομα μηνύματα για όλους

'Οσο περισσότερο "γνωρίζουμε" τον κορονοϊό Covid19, αντιλαμβανόμαστε πως οι περισσότερες παράμετροι που σχετίζονται με τη μολυσματικότητά του, την ικανότητά του να προκαλεί σοβαρή νόσο ή θάνατο, και την επαγώμενη ανοσία σε αυτόν είναι ΠΙΟ ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΕΣ από αυτές που αναμένονταν.

Μην ελπίζετε σε φάρμακο πολύ άμεσα. Και το εμβόλιο θα πάρει αρκετό καιρό.

Όλοι είναι υποψήφιοι για σοβαρή νόσηση.

Το πόσοι θα πεθάνουΜΕ, εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας.

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ.

Να κρατάτε μικρό καλάθι αισιοδοξίας και μεγάλο καλάθι υπομονής, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ = κέρδος χρόνου για έρευνα και αλλαγή κλιματολογικών συνθηκών + αποφυγή υπερφόρτωσης συστήματος υγείας = λιγότεροι θάνατοι.

Πανδημία κορονοϊού Covid19: η ώρα της ευθύνης και η σημασία των ιδιωτικών ιατρείων.

Σαν ιδιώτης γιατρός, θα μπορούσα και εγώ να κλείσω το ιατρείο μου τον επόμενο μήνα και να προστατεύσω αποτελεσματικότερα τον εαυτό μου και την οικογένεια μου. Όλο το υγειονομικό προσωπικό, γιατροί και νοσηλευτές, γνωρίζουμε ότι είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της μάχης και πρώτοι υποψήφιοι για να νοσήσουμε. Τα Νοσοκομεία και τα ιατρεία είναι οι χώροι με το μεγαλύτερο ιικό φορτίο στην Κοινότητα.

Στην επαρχία της Βαρκελώνης με τους πολλούς νεκρούς αποδεδειγμένα η ταχεία εξάπλωση του ιού ξεκίνησε από τη νόσηση μεγάλου αριθμού γιατρών και νοσηλευτών σε νοσοκομείο της περιοχής που νοσήλευσε έναν ηλικιωμένο με ‘γριπώδη συνδρομή’ στο τέλος του Φλεβάρη. Και ναι, φοβόμαστε και εμείς και ας μην το δείχνουμε σε εσάς. Δεν είμαστε υπεράνθρωποι και σίγουρα κανένας μας δεν περίμενε μία τέτοια εξέλιξη.

Τα ιδιωτικά ιατρεία της Λαμίας πιστεύω εξυπηρετούν το 90% των τακτικών και επειγόντων επισκέψεων του πληθυσμού. Ένας πληθυσμός που αν συνυπολογίσω και τους γειτονικούς νομούς Ευρυτανίας και Φωκίδας που στερούνται αρκετών ειδικοτήτων, ξεπερνά τις 200.000. Ο δικός μας καίριος ρόλος τώρα, σε αυτές τις πολεμικές συνθήκες που θα ζήσουμε, είναι να προστατεύσουμε το νοσοκομείο της πόλης, το οποίο πρέπει να αφοσιωθεί στη νοσηλεία των σοβαρών περιστατικών της επιδημίας. Είναι σημαντικό ότι το παλαιό κτήριο του Σανατορίου, πλήρως ανακαινισμένο, ετοιμάζεται πυρετωδώς για να υποδεχθεί αποκλειστικά ασθενείς με COVID-19. Αυτή την πολυτέλεια δεν την έχει ούτε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας.

Τα ιδιωτικά ιατρεία δεν είναι εχθροί του Νοσοκομείου της πόλης και το αντίστροφο, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Είμαστε συνεργάτες στον αγώνα για τη δική σας υγεία. Αν αυτή τη στιγμή εμείς λιγοψυχήσουμε και αποσυρθούμε, το Νοσοκομείο θα καταρρεύσει με μαθηματική ακρίβεια. Εξάλλου στη δύσκολη συγκυρία που ακολουθεί τις επόμενες εβδομάδες, αν οι υγειονομικοί βγουν από την εξίσωση η μάχη θα χαθεί.

Εμείς και οι νοσηλευτές θα είμαστε εδώ για όλους εσάς. Θα τιμήσουμε τον Όρκο που δώσαμε τελειώνοντας την Ιατρική Σχολή, να είστε σίγουροι.

Ακολουθήστε απλά τις οδηγίες των ειδικών και της ηγεσίας του Κράτους και μείνετε σπίτι. Ελάτε σε εμάς μόνο αν έχετε κάτι πραγματικά επείγον. Κλείστε πρώτα τηλεφωνικά ραντεβού για να μην συναντήσετε κανέναν στο χώρο αναμονής. Ένα τηλέφωνο είναι για τη δική σας ασφάλεια. Και σταματήστε κάποιοι να βγάζετε χολή για το Νοσοκομείο μας αυτές τις δύσκολες ώρες. Εύχομαι όταν όλα αυτά τελειώσουν και ξημερώσει μία νέα μέρα, οι κυβερνώντες να αναγνωρίσουν τα τεράστια λάθη των τελευταίων δεκαετιών στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και να διορθώσουν την υποστελέχωση και τα κακώς κείμενα του ΕΣΥ. Όχι όμως τώρα κριτική. Έχουμε πόλεμο.

Περί προέλευσης του νέου κορονοϊού Covid19, δημοσίευση στο Nature: είναι κατασκευασμένος σε εργαστήριο;.

“Είναι απίθανο ότι o SARS-CoV-2 προέκυψε μέσω εργαστηριακού χειρισμού ενός SARS-CoV-σχετικού κορωνοϊού. Επιπλέον, εάν είχε πραγματοποιηθεί γενετική χειραγώγηση, πιθανώς θα είχε χρησιμοποιηθεί ένα από τα διάφορα συστήματα αντίστροφης γενετικής που είναι διαθέσιμα για τους β- κορωνοϊούς. Ωστόσο, τα γενετικά δεδομένα δείχνουν αναμφισβήτητα ότι το SARS-CoV-2 δεν προέρχεται από το σκελετό κανενός προηγούμενου κορωνοϊού. Αντ 'αυτού, προτείνουμε δύο σενάρια που μπορούν εύλογα να εξηγήσουν την προέλευση του SARS-CoV-2: (i) φυσική επιλογή που έγινε πρώτα σε ζώο, πριν από τη μεταφορά του ιού στον άνθρωπο, και (ii) φυσική επιλογή που έγινε στον άνθρωπο μετά από τη μεταφορά του ιού από ζώο. Επίσης, συζητάμε κατά πόσο η φυσική επιλογή κατά τη διάρκεια της μετάβασης θα μπορούσε να οδηγήσει στον SARS-CoV-2. Παρόλο που τα στοιχεία δείχνουν ότι ο SARS-CoV-2 δεν είναι ένας σκοπίμως χειραγωγημένος ιός, είναι επί του παρόντος αδύνατο να αποδειχθούν ή να διαψευσθούν οι άλλες θεωρίες περί της προέλευσής του. Ωστόσο, δεδομένου ότι παρατηρήσαμε όλα τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του SARS-CoV-2, σε συναφείς φυσικούς κορονοϊούς, δεν πιστεύουμε ότι οποιοδήποτε σενάριο ενός εργαστηριακώς-κατασκευασμένου ιού είναι εύλογο.”

Βάιος  Παπαδημητρίου
ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΟΥΡΟΛΟΓΟΣ - ΑΝΔΡΟΛΟΓΟΣ

Από το Blogger.