Κορονοϊός: Παρέμβαση Dnews: Πιστεύουμε αλλά προέχει η υγεία όλων μας – Η Ιερά Σύνοδος να κλείσει τώρα τις εκκλησίες - Πλήθος πιστών σήμερα και στην ουρά για την κοινωνία (pics&vid)

Κορονοϊός: Παρέμβαση Dnews: Πιστεύουμε αλλά προέχει η υγεία όλων μας – Η Ιερά Σύνοδος να κλείσει τώρα τις εκκλησίες - Πλήθος πιστών σήμερα και στην ουρά για την κοινωνία (pics&vid)

Οι μέρες που ζούμε με τον κορονοϊό είναι δύσκολες και πρωτόγνωρες. Καθώς πλησιάζουμε προς το Πάσχα ενισχύεται το αίσθημα της προσευχής και της κατάνυξης. Εμείς στα dikaiologitika news πιστοί στις ορθόδοξες παραδόσεις και με δυνατά θρησκευτικά αισθήματα, απευθύνουμε έκκληση στην Ιερά Σύνοδο της Ελλάδος, που συνεδριάζει αύριο, μετά τις εικόνες που καταγράψαμε στο πρωινό μας ρεπορτάζ στις εκκλησίες να πάρει θέση ευθύνης και να προσαρμόσει την πρόσφατη απόφασή της που διαβάστηκε το πρωί στους ναούς.

Την ώρα που η μεγάλη πλειοψηφία των ελλήνων ακολουθούν πιστά τις οδηγίες για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού, η εικόνα σήμερα στις εκκλησίες προκαλεί ανάμεικτα αισθήματα. Αφενός δείχνει την πίστη των ελλήνων και την προσήλωση στην υπέρτατη ανάγκη της προσευχής, της δέησης και της γαλήνης υπό την σκέπη της εκκλησίας, από την άλλη όμως σοκάρουν οι εικόνες με τόσο μεγάλη συγκέντρωση πληθυσμού σε κλειστούς χώρους ενώ η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα.

Οπως φαίνεται στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του dikaiologitika news , πλήθος πιστών αψήφισαν τις οδηγίες των επιστημόνων και της κυβέρνησης και έσπευσαν στις εκκλησίες ακολουθώντας προφανώς και τις οδηγίες της ίδιας της Ιεράς Συνόδου. Ετσι, οι εκκλησίες αποτελούν εστίες συγκέντρωσης πληθυσμού και μάλιστα όπως φαίνεται στις εικόνες ακόμα και με την προσέλευση μικρών παιδιών!

ekklisia2

Τα Dikaiologitika news με σεβασμό στην ορθόδοξη πίστη απευθύνουν έκκληση στα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζουν αύριο επ αφορμή των εξελίξεων του κορονοϊού, να επανεξετάσουν την στάση τους και να βρουν ασφαλείς τρόπους ώστε να μην διαταραχθεί η λειτουργία και η προσευχή για τους πιστούς. Ενας τρόπος, για παράδειγμα, θα ήταν να επιλεγούν ορισμένες εκκλησίες σε κάθε γεωγραφική περιφέρεια ή περιοχή ευθύνης της κάθε Μητρόπολης ώστε να διεξάγεται η λειτουργία με τους απολύτους απαραίτητους κληρικούς και ψάλτες χωρίς όμως προσέλευση πιστών. Παράλληλα, σε συνεργασία με την κυβέρνηση θα μπορούσε μία συχνότητα της ΕΡΤ να μεταδίδει τις λειτουργίες σε ζωντανή σύνδεση και κάθε φορά ενδεχομένως από διαφορετική εκκλησία ανά την Ελλάδα.
Με τον τρόποι αυτό θα μπορούν οι πιστοί στο σπίτι τους να παρακολουθούν την λειτουργία και να προσεύχονται χωρίς να χρειάζεται να προσέλθουν στους ναούς.

ekklisia34

Ακολούθως , ο ίδιος ο πρωθπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ορθώς και με σαφήνεια αναφέρθηκε στο θέμα αυτό στο πρόσφατό μήνυμά του προς τους έλληνες πολίτες θα πρέπει να συζητήσει με τον Αρχιεπίσκοπο και τους Μητροπολίτες ώστε να ληφθούν πιό αυστηρά μέτρα. Δεν γίνεται όλοι να ακολουθούν τις οδηγίες και στις εκκλησίες να μαζεύεται ολοένα και περισότερος κόσμος.

ekklisia36

Διότι αυτό θα συμβεί, μετά την ανάγνωση στους πιστούς, σήμερα το πρωί σε όλες τις εκκλησίες της χώρας, της απόφασης της Ιεράς Συνόδου για τα μέτρα αλλά και την κοινωνία. Το απόσπασμα αυτό της Ιεράς Συνόδου ,όπως διαβάστηκε από τους ιερωμένους αναφέρει επί λέξει :

« Για τα μέλη της Εκκλησίας, η προσέλευση στην Θεία Ευχαριστία και η κοινωνία από το Κοινό Ποτήριο της Ζωής, ασφαλώς και δεν μπορεί να γίνει αιτία μετάδοσης ασθενειών, γιατί οι πιστοί όλων των εποχών, γνωρίζουν ότι η προσέλευση στη Θεία Κοινωνία, ακόμη και εν μέσω πανδημίας, συνιστά αφ᾿ ενός μια έμπρακτη κατάφαση αυτοπαράδοσης στον Ζώντα Θεό, και αφ᾿ ετέρου τρανή φανέρωση αγάπης, η οποία κατανικά κάθε ανθρώπινο και ίσως δικαιολογημένο φόβο: «φόβος δεν υπάρχει στην αγάπη, αλλά η τέλεια αγάπη διώχνει τον φόβο» (Α΄ Ἰωάν. 4, 18). Τα μέλη της Εκκλησίας γνωρίζουν ότι η κοινωνία, δηλαδή η σχέση, είναι καρπός αγάπης και άθλημα ελευθερίας, ακριβώς γιατί αγνοεί την καχυποψία, τις επιφυλάξεις, τους φόβους.

Οι συζητήσεις και οι απόψεις που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για το όλο ζήτημα, ακόμη και για ενδεχόμενη απαγόρευση της Θείας Ευχαριστίας, ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία και έχουν διαφορετική προσέγγιση.

Όσοι προσέρχονται «μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης» και απολύτως ελεύθερα χωρίς κανένα δυναστικό καταναγκασμό, κοινωνούν το Σώμα και το Αίμα του Χριστού, που γίνεται «φάρμακο αθανασίας», «εις άφεσιν αμαρτιών και εις ζωήν αιώνιον».

ekklisia20

Ακολούθως στην απόφαση της ΔΙΣ που διαβάστηκε το πρωί στους πιστούς που γέμισαν τις εκκλησίες , σε οτι αφορά το ποιοί μπορούν να πηγαίνουν αναφέρθηκε το εξής:

«Προτρέπονται όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, αλλά και όσοι ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα ή σακχαρώδη διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ως και οι ανοσοκατεσταλμένοι, να αποφύγουν προσωρινώς την έξοδο από την οικία τους, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα, να αποφύγουν τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των ιδίων αλλά και των αδελφών τους».

Μετά από αυτές τις προτροπές είναι σχεδόν αυτονόητο οτι όσο περνούν οι μέρες και οδεύουμε προς την μςγάλη εβδομάδα, οι πιστοί θα αυξήσουν την παρουσίας τους στις εκκλησίες προκαλώντας αφενός αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αφετέρου μεγάλη πιθανή διασπορά του κορονοϊού όταν όλος ο υπόλοιπος πληθυσμός τηρεί αυστηρά τα μέτρα προφύλαξης. Από την στιγμή που μεγάλες ομάδες πληθυσμού ανά ενορία πηγαίνουν και σε άλλα σημεία αναγκαστικής συγκέντρωσης, ( σούπερ μάρκετ, μανάβικα, καταστήματα λιανικής κλπ) στην ουσία ακυρώνεται σε μεγάλο βαθμό η προστασία όλων των υπολοίπων.

Γι αυτούς τους λόγους τα Dikaiologitika News επαναλαμβάνουν οτι με βαθιά και ειλικρινή αισθήματα πίστης και ευλάβειας αλλά και με επίσης βαριά ευθύνη της ενημέρωσης των πολιτών προτείνουν ξεκάθαρα να κλείσουν οι εκκλησίες και να επιλεγούν άλλοι εναλακτικοί τρόποι άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων χωρίς να αλλοιώνεται επ ουδενί ο χαρακτήρας της εν ελευθερία αγάπης. Καλούμε την κυβέρνηση και πρωτίστως την Διαρκή Ιερά Σύνοδο να αναλογιστούν τις στιγμές και να συμβάλουν στην προστασία ΟΛΩΝ, επαναλαμβάνουμε ΟΛΩΝ των αδελφών χριστιανών και των ελλήνων πολιτών εν γένει. Διαφορετικά, δεν θα κλείνουμε την πόρτα στον κορονοϊό, αλλά θα κλείνουμε τα μάτια μας όταν αυτός περνά την πόρτα.



via Ειδησεις https://ift.tt/38TG2OV
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη