Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος (1919 Ψάρι Μεσσηνίας - 2000 Αθήνα)

του ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΜΨΑ
Ο Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος γεννήθηκε το 1919 στο Ψάρι Τριφυλίας και σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Ασκησε τη δικηγορία από το 1947 και δίδασκε κατά διαστήματα σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Διατέλεσε υπουργός Οικονομικών (1967-71) και Εσωτερικών (1971-73) στις δικτατορικές κυβερνήσεις Κόλλια και Παπαδοπούλου.

Στις 27 Νοεμβρίου 1973 ανέλαβε την πρωθυπουργία και τα υπουργεία Συντονισμού και Οικονομικών, έπειτα από την αντεπανάσταση του ταξίαρχου Δημ. Ιωαννίδη, που ανέτρεψε την κυβέρνηση Μαρκεζίνη και τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γεώργιο Παπαδόπουλο. Στο αξίωμα του Προέδρου τοποθετήθηκε ο αντιστράτηγος Φαίδων Γκιζίκης, και σ’ αυτόν, ως ανώτατο άρχοντα, ορκίσθηκε η κυβέρνηση Ανδρουτσοπούλου. Η τελευταία αυτή κυβέρνηση της Χούντας αντιμετώπισε όλες τις δυσκολίες που είχαν δημιουργήσει η εξέγερση του Πολυτεχνείου της 17ης Νοεμβρίου 1973, οι πιέσεις από το εξωτερικό, η απόπειρα δολοφονίας του Μακαρίου και η εισβολή τουρκικού στρατού στην Κύπρο. Για να αντιδράσει στον «Αττίλα», που απειλούσε όλο το νησί, η κυβέρνηση Ανδρουτσοπούλου, υπό την καθοδήγηση του Ιωαννίδη, κήρυξε γενική επιστράτευση, που σημείωσε οικτρή αποτυχία. Επί δύο ημέρες η χώρα έμεινε ουσιαστικά ακυβέρνητη, και μπροστά στο χάος που επικρατούσε, ο Γκιζίκης αποφάσισε να αναθέσει στην πολιτική ηγεσία να βρει τρόπο εξόδου της χώρας από το αδιέξοδο στο οποίο είχε φτάσει. Στις 22 Ιουλίου 1974 η κυβέρνηση Ανδρουτσοπούλου παραιτήθηκε, έπειτα από 8 περίπου μήνες παραμονής στην εξουσία, και επακολούθησαν τα γεγονότα που οδήγησαν στην επάνοδο του Καραμανλή στην Ελλάδα. Από την υπόλοιπη δραστηριότητα της κυβέρνησης Ανδρουτσοπούλου, το μόνο που έμεινε ήταν η απόφασή της να πληρώνονται οι συνταξιούχοι με τραπεζικές επιταγές.


from ανεμουριον https://ift.tt/2yAPudG
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη