Τσιόδρας: Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί επιστημονικά περιστατικό επαναλοίμωξης

Τσιόδρας: Μέχρι στιγμής δεν έχει καταγραφεί επιστημονικά περιστατικό επαναλοίμωξης

Μελέτες έχουν δείξει πως μετά τις 10 ημέρες ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται, ξεκαθαρίζει ο Σωτ. Τσιόδρας εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν έχουμε περίπτωση επαναλοίμωξης στην υπόθεση της 31χρονης, η οποία είχε νοσήσει από Covid-19 και είχε πάρει εξιτήριο, αλλά εισήχθη εκ νέου στον Ευαγγελισμό.

Η γυναίκα, αν και εμφανίζει συμπτώματα που δεν σχετίζονται με το νέο κορονοϊό, υπεβλήθη σε νέο τεστ που βγήκε θετικό, με κάποιους να κάνουν λόγο για επαναλοίμωξη.

«Επαναλοίμωξη δεν έχει καταγραφεί επίσημα και δεν την περιμένουμε επιστημονικά να συμβαίνει», ξεκαθάρισε ο Καθηγητής Λοιμωξολογίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, Έμαθε για την περίπτωση της γυναίκας από συναδέλφους που την νοσήλευσαν. Όντως πρόκειται για μία ασθενή που ήταν θετική στην παρουσία του ιού και είχε συμπτωματολογία, νοσηλεύτηκε για τον ιό και εξήλθε με αρνητικό έλεγχο. Σε μία υποτροπή κάποιων συμπτωμάτων που έμοιαζαν να σχετίζονται με τον ιό λίγες μέρες μετά ελέγχθηκε θετική.

«Θέλει πολύ προσοχή στο πως ερμηνεύει κάνεις τέτοια φαινόμενα. Σύμφωνα με μελέτες, δεν μπορείς να είσαι 100 % βέβαιος για το τι έχει συμβεί», ανέφερε ο Καθηγητής. «Μπορεί σε δεύτερο επανέλεγχο να μην έχει ανιχνευθεί ο ιός είτε γιατί το δείγμα δεν ήταν καλό είτε γιατί όντως ο οργανισμός τον έχει καταπολεμήσεις και στη συνέχεια να ανιχνεύεται εκ νέου, γιατί κάτι φαίνεται να έχει αναζωπυρώσει την παρουσία του ιού ή του γενετικού υλικού του ιού, χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι μεταδίδεται κιόλας», ξεκαθάρισε.

Το σύνδρομο που εμφάνισε 31χρονη φαίνεται να μην έχει σχέση με τον νέο κορονοϊό, διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας, σημειώνοντας που φαίνεται πως είναι μία φαρμακευτική επιπλοκή. «Η βιβλιογραφία παραθέτει λόγους που εξηγούν αυτό το φαινόμενο το οποίο φαίνεται να μη σχετίζεται με μετάδοση του ιού. Μάλλον πρόκειται για μία παρουσία του γενετικού υλικού του ιού, το οποίο δεν σημαίνει και μετάδοση του, και όχι για επαναλοίμωξη», τόνισε.

Έχουν καταγραφεί περιστατικά που έχουν αρνητικό δείγμα και ένα επόμενο θετικό ή ακόμη και αρνητικό από ένα σημείο του σώματος και θετικό από άλλο. «Ο ιός φαίνεται να έχει προτίμηση σε κάποια σημεία του σώματος, ιδίως όσα σχετίζονται με το φάρυγγα», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας.

«Επαναλοίμωξη δεν έχει καταγραφεί επίσημα και δεν την περιμένουμε επιστημονικά να συμβαίνει. Όταν εμφανίζονται τέτοια περιστατικά τα διερευνούμε ώστε να εξακριβώσουμε αν πρόκειται για επανανίχνευση του γεννητικού υλικού του ιού η μία μακρά παραμονή του ιού στο σώμα», διευκρίνισε.

Άλλωστε, όπως ανέφερε, έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου το άτομο είναι θετικό μέχρι και ένα μήνα μετά. «Αυτό το περιστατικό φαίνεται να είναι μια τέτοια περίπτωση, περίπου ένα μήνα μετά δηλαδή έχει θετικό PCR (εργαστηριακή εξέταση) για το γενετικό υλικό του ιού. Δεν πρέπει να βιαζόμαστε να κρίνουμε», συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε, το «χρυσό κριτήριο» είναι να πάρεις δείγμα και να το καλλιεργήσεις σε ειδικά κύτταρα, υπό ειδικές συνθήκες. Τέτοια πειράματα έχουν γίνει στη Γερμανία, ελήφθη στοματοφαρυγγικό δείγμα μετά το διάστημα των 10 ημερών για να ελεγχθεί η μολυσματικότητα του ιού.

Όπως διαπίστωσαν «μετά τις 10 ημέρες πέφτει σε πολύ σημαντικό βαθμό», πρόσθεσε. «Γι' αυτό και οι οδηγίες που δίνουμε προβλέπουν το δεκαήμερο ως ικανό χρονικό διάστημα για να πούμε ότι έχει σταματήσει η μετάδοση», πρόσθεσε.

Ο Καθηγητής μάλιστα ανέφερε πως υπάρχουν και προσεγγίσεις που θεωρούν ακόμη και τις 7 ημέρες ικανό χρονικό διάστημα για τον οργανισμό να έχει καταπολεμήσει τον ιό, μετά από τρεις ημέρες χωρίς πυρετό και χωρίς συμπτωματολογία βήχα.

Διαβάστε όλα τα νέα στο news4health.gr



via Ειδησεις https://ift.tt/2y3k6Vb
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη