Σ. Τσιόδρας: «Ναι» σε χρήση μάσκας σε ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία

Για τη χρήση υφασμάτινων μασκών από τον γενικό πληθυσμό κατά τη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των περιοριστικών μέτρων τοποθετήθηκε σήμερα οριστικά η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό.
Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, η επιτροπή υιοθέτησε συστάσεις σύμφωνες με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, ώστε να δώσει ακόμα λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ασυμπτωματικούς ανθρώπους ή ανθρώπους λίγο πριν παρουσιάσουν συμπτώματα, σε περιοχές όπου υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός. Για παράδειγμα, όχι σε ανοιχτούς χώρους, αλλά σε κλειστούς χώρους, όπως τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και άλλα.
«Αυτή η χρήση θα γίνει ταυτόχρονα με ειδική επικοινωνιακή στρατηγική, ώστε να μη γίνεται λάθος χρήση της μάσκας, να μην δίνεται η ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας. Θα ακολουθήσουν περισσότερες οδηγίες σχετικά με αυτό το θέμα και τον τρόπο χρήσης των μασκών» εξήγησε ο καθηγητής.
Ξεκαθάρισε, πάντως, πως, όταν κάποιος χρησιμοποιεί τέτοιες μάσκες, θα πρέπει να καλύπτει πλήρως το πρόσωπο, δηλαδή τη μύτη και το στόμα. Να πλένει πάρα πολύ συχνά τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο αντισηπτικό, πριν βάλει τη μάσκα ή όταν την αφαιρέσει. Να την αφαιρεί με συγκεκριμένο τρόπο, ώστε να μην αγγίζει τη μπροστινή επιφάνεια της μάσκας η οποία μολύνεται πολύ εύκολα.
Εάν η μάσκα είναι μίας χρήσης, θα πρέπει να την απορρίπτει με ασφαλή τρόπο. Εάν η μάσκα είναι επαναχρησιμοποιούμενη, να πλένεται όσο πιο συχνά γίνεται, με το σύνηθες απορρυπαντικό σε 60 βαθμούς Κελσίου. «Να γίνεται ασφαλής χρήση της μάσκας και να καταλαβαίνουμε τους κινδύνους από αυτή τη χρήση της στην επόμενη φάση: το να μολυνθούμε χωρίς να θέλουμε με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας, τη δυσκολία στην αναπνοή από τη χρήση της μάσκας και αυτή η λάθος συμπεριφορά, μια ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας η οποία μας αποτρέπει από τα πιο σημαντικά μέτρα, που είναι η υγιεινή των χεριών και η διατήρηση της απόστασης, η αποφυγή του συνωστισμού και η χρήση της μάσκας μόνο σαν συμπληρωματικού μέσου στην επόμενη φάση, όπου θέλουμε να μηδενίσουμε, ει δυνατόν, τις ευκαιρίες μετάδοσης του ιού» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.
Ο ίδιος τόνισε ότι η χρήση της μάσκας δεν καταργεί το απόλυτα απαραίτητο μέτρο, το «να αποφεύγουμε να αγγίζουμε το στόμα, τη μύτη και τα μάτια μας όσο μπορούμε περισσότερο. Καταλαβαίνετε, όταν κάποιος χρησιμοποιεί μια μάσκα, πόσο πιο εύκολο μπορεί να γίνει αυτό και να μεταδώσει τον ιό, εάν δεν έχει χρησιμοποιήσει αντισηπτικό στο χέρι» ανέφερε. Πηγή https://www.naftemporiki.gr/story/1592577/s-tsiodras-nai-se-xrisi-maskas-se-mmm-souper-market-farmakeia


via ORCHOMENOS-PRESS https://ift.tt/350slgF
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Από το Blogger.