Ο Εγκλωβισμός μέσα από οκτώ έργα της Αγγέλικας Κοροβέση

Εγκλωβισμένες

Και ξαφνικά ο πλανήτης βρίσκεται σε ένα περιβάλλον συλλογικού φόβου και σε κάποιες περιπτώσεις πανικού. Μια πρωτόγνωρη συλλογική εμπειρία καθώς ο φόβος του θανάτου τριγυρίζεις στους δρόμους, στις πλατείες, στα στέκια που αγαπήσαμε. Τα ταξίδια φέρνουν στο νου την εποχή των ανακαλύψεων όταν οι μεγάλοι εξερευνητές μετέδιδαν στις πατρίδες τους ή στους νέους κόσμους που ανακάλυπταν, πρωτόγνωρες και επικίνδυνες ασθένειες. Το πεπρωμένο του κόσμου εξαρτάται από το πεπρωμένο των ιών. Ενώ ζούμε τη νέα βιομηχανική και επιστημονική επανάσταση, είμαστε αδύναμοι και ανοχύρωτοι σε έναν ιό που δεν μπορεί να «αντισταθεί σε λίγα γραμμάρια σαπουνάδας».
Η εμφάνιση του Covid-19 μετέτρεψε την ανθρωπότητα σε ένα ψυχόδραμα. Να είναι η δαρβινική απάντηση στην αδυσώπητη παγκοσμιοποίηση;

Προσπάθεια

Κλονίζει τα κοινωνικά δίκτυα, δοκιμάζει τις αντοχές του υγειονομικού συστήματος, χτυπά τα νοσοκομεία θύματα των σκληρών προϋπολογισμών και περικοπών. Τα μέσα ενημέρωσης από το μακρύ χέρι της παγκοσμιοποίησης αρκούνται στο να μεταδίδουν νούμερα νοσούντων και νεκρών. Η κραταιά παγκοσμιοποίηση κάνει εράνους για να βρει το φάρμακο της σωτηρίας, ψάχνεται για μάσκες, περιμένει δωρητές για αναπνευστήρες. Ο ιός είναι αδυσώπητος. Έτσι ήταν και το 1918, έτσι ήταν και στις παλιότερες πανδημίες. Σε όποιο καταφύγιο κι αν κρυφθούν κάποιοι κραταιοί μπορεί να τους βρει. Οι θεωρίες συνομωσίας κατακλύζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όμως απέναντι στον ιό είμαστε όλοι ίσοι.

Φόβος

Γιατροί, νοσηλευτές, ερευνητές τρέχουν και ο υπόλοιπος κόσμος κλεισμένος στο σπίτι ζει τη ζωή του σε αργό ρυθμό. Η αλλαγή της ταχύτητας ίσως αποδειχθεί μια σοφή άμυνα. Ίσως να είναι ο τρόπος να γίνει ο εγκλεισμός πιο ανώδυνος. Πιο υποφερτός. Σ’ αυτόν τον αργό ρυθμό μπορούμε να ανακαλύψουμε ξανά τις σχέσεις μας, να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, να βρούμε χρόνο να σκεφτούμε. Να ανακαλύψουμε την ψυχραιμία που θα μας κάνει να αποφεύγουμε την υπερπληροφόρηση, να διακρίνουμε την παραπληροφόρηση, να  ανακαλύψουμε την αξία της θετικής σκέψης, να βοηθήσουμε όσους χρειάζονται τη βοήθεια μας. Ας αγαπήσουμε τη μοναξιά μας. Μερικές φορές άλλωστε την έχουμε ανάγκη για να κάνουμε μια νέα αρχή

Γυναίκα εγκλωβισμένη

Γυναίκα

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The post Ο Εγκλωβισμός μέσα από οκτώ έργα της Αγγέλικας Κοροβέση appeared first on Art22.



from Art22 https://ift.tt/2VKK8pl
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη