Το «ακριβό σπορ» της προστασίας με τη μάσκα - Οι εναλλακτικές και τα πρόστιμα

Το «ακριβό σπορ» της προστασίας με τη μάσκα - Οι εναλλακτικές και τα πρόστιμα

Το κόστος για μάσκες μιας χρήσης, για μια τετραμελή οικογένεια, ξεπερνά τα 200 ευρώ ενώ μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 600. Η επιλογή της ...«ηλιόλουστης» πάνινης που προστατεύει από κορονοϊό και ...πρόστιμα.

Όπως προέκυψε το απόγευμα της Τρίτης, η εντολή είναι απόλυτη: Χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό, σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ.

Η προμήθεια της μάσκας όμως εξελίσσεται σε «ακριβό σπορ», καθώς η αγορά μιας μάσκας κοστίζει περίπου 0,80 ευρώ, ενώ σε αρκετά φαρμακεία είναι από λίγο έως αρκετά πιο ακριβή.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια στην αγορά, όμως μία 4μελης οικογένεια που θα χρειάζεται να βγει από το σπίτι 2 ή 3 φορές τη μέρα, το συνολικό μηνιαίο κόστος βρίσκεται μεταξύ 200-580 ευρώ.

Ο κ. Τσιόδρας είχε από νωρίς προειδοποιήσει ότι αν θέλουμε να περιορίσουμε τον κορονοϊό, πρέπει να φερόμαστε σαν να τον εχουμε κολλήσει και προστατεύουμε τους άλλους, κάτι που, με βάση τα λεγόμενα των ειδικών το τελευταίο διάστημα, θα επέβαλλε τη χρήση μάσκας απ' όλους. Τότε όμως δεν υπήρχαν μάσκες αρκετές για το υγειονομικό προσωπικό.

Από τη Δευτέρα 4 Μαϊου, απαιτείται η μάσκα και όσοι δε φορούν θα πληρώνουν πρόστιμο 150 ευρώ. Τώρα, για το υγειονομικό προσωπικό, υπάρχει απόθεμα 21.000.000 μασκών, ενώ η δυνατότητα ημερήσιας παραγωγής από ελληνικές εταιρίες ξεπερνά τις 9.000.000 μάσκες ημερησίως, Στο θέμα της τιμής, παρ' ολ' αυτά, δεν αλλάζει κάτι.

Η χρήση πιστοποιημένης χειρουργικής μάσκας μίας χρήσης θεωρείται η πιο σωστή επιλογή, αλλά υπάρχει η εναλλακτική της πάνινης, η οποία σε γενικές γραμμές προστατεύει. Κυρίως προστατεύει την τσέπη από κόστος αλλά και από το πρόστιμο καθώς αν κάποιος τη φορά θεωρείται "νόμιμος" στο να κυκλοφορεί. Η συγκεκριμένη μάσκα μπορεί να πλυθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί, ενώ κοστίζει 2-3 ευρώ μόνο.

Ένα άλλο κόλπο είναι η επαναχρησιμοποίηση της ίδιας συνθετικής μάσκας μιας χρήσης. Μπορεί κάποιος να έχει 6 μάσκες. Να φορά μία κάθε μέρα, να την …απλώνει στον ήλιο και να την ξαναφορά.

Όσον αφορά τη συμμόρφωση των πολιτών, οι απόψεις διίστανται. Από την ιατρική κοινότητα σημειώνεται ότι οι πολίτες γενικά συμμορφώνονται αλλά κανείς δεν ξέρει το ποσοστό συμμόρφωσης στη μάσκα κατά την απελευθέρωση των μετακινήσεων. Μάλιστα έχουν ήδη εντοπιστεί σημεία όπου η μάσκα θα πρέπει να φορεθεί άμεσα αλλά οι εργαζόμενοι αποφεύγουν και το κάνουν μόνο όταν «εποπτεύονται».

Από την άλλη υπάρχουν και εκείνοι που διαπιστώνουν υψηλό ποσοστό συμμόρφωση στα μέτρα της προηγούμενης περιόδου και εικάζουν ότι αυτό θα συνεχιστεί.



via Ειδησεις https://ift.tt/3eZFPxT
RSS Feed

Στείλτε τα δελτία τύπου στο e-mail: kaliterilamia@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη